Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras, "Kıbrıs sorununda inşallah bu sene olumlu bir gelişmeden, belki de bir çözümden bahsedebileceğiz" dedi.

Uras, Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümünce düzenlenen "Türk Yunan İlişkilerinde Bölgesel Perspektifler" konulu konferansta, Türk ve Yunan halklarının yaşayış, kültür ve dil anlamında pek çok noktada benzediklerini ve son zamanlarda insanların yayın saatlerinde misafir dahi kabul etmeyeceği şekle dönen Türk dizilerinin de bu benzerliği daha çok Yunan halkına gösterdiğini söyledi.

İlişkileri iyi düzeyde yürüyen Yunanistan'la Türkiye arasında Kıbrıs, Ege ve azınlık sorunlarının olduğunu hatırlatan Uras, bunlardan öncelikle Kıbrıs sorununun çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Kıbrıs önemli bir dönüm noktasında, ilişkilerimizin kalıcı bir duruma gelmesi Kıbrıs sorununun çözümünde yatıyor. En doğru başlangıç noktası da burası, tersten baktığınızda Ege meselelerinde, Kıbrıs sorunu ortada dururken, çözümünü istikralı sürdürmek çok zor, bunun tersi ise iklimi yumuşatacağı için diğerinin çözüm yolunu açacaktır. Herkes 2016'da Kıbrıs'ta bir çözümden bahsediyor. Kıbrıs meselesini yönetim ve yetki paylaşımı, ekonomi, AB ilişkileri, mülkiyet, toprak, güvenlik ve garantiler başlıklarına ayırabiliriz. Bunların arasında en zoru mülkiyettir bana sorarsanız. Bunda da iyi ilerlemeler kaydedildi. Bu defa biz ana vatanlar olarak işin içine girmedik, kendilerine bıraktık. Kıbrıs sorununda inşallah bu sene olumlu bir gelişmeden, belki de bir çözümden bahsedebileceğiz. Tabi bu Türkiye'nin AB yolunu da açacaktır, bir çok soruna da çözüm getirecektir."

"Yunanistan'da göçmenlerin durumu ve Türkiye'yi göç trafiğinde Yunanistan'ın bir suçlaması var mı?" sorusu üzerine Uras, Yunanistan'ın yerel halk noktasındaki tepkiler sayılmazsa göçmenlere kucak açtığını ve ırkçılığa prim vermediğini ifade ederek, Yunanistan'ın Türkiye'yi göçle mücadele konusunda daha etkin rol oynayabileceği yönünde eleştirilerinin bulunduğunu aktardı.

Büyükelçi Uras, Yunanistan'daki ekonomik krizin nasıl biteceği yönündeki bir soru üzerine, şunları söyledi:

"Kurulan belirsiz yapılar ve belirsiz harcamalar var. Üretimdeki düşüklük, geçmişte edinilmiş fazla haklar krize yol açıyor. Yüksek borç nasıl tasfiye olacak, buna cevap bulamıyorlar. İnsanları işten çıkarmakla, emekli maaşlarını kesmekle olmuyor. Yunanistan'ın "game changer" uygulaması gerekiyor. Yunanistan, Türkiye ile ilişkilerde Kıbrıs sorununu çözmek, ilişkilere yarar getireceği için buna önem verse bence iyi eder. Ben bunu savunuyorum. Bununla askeri harcamaları düşecek, ben bunun Yunanistan'a sıçrama yaptıracağını düşünüyorum. Öte yandan Troyka'nın reçeteleri var, bunlar uygulandıkça yeni krediler geliyor ancak bunlar 'taşıma suyla değirmen döndürmekten' başka bir şey değil, tünelde de kısa vadede bir ışık görünmüyor."

Kamu sektörünün çok büyük olduğunu aktaran Uras, "Yatırımlarda bir atalet var, devlet çarkı yürümüyor, bizim 20 sene önce şikayet ettiğimiz birtakım sorunlarla Yunanistan şimdi uğraşıyor. Atina'nın ortasındaki bir vergi dairesi sıfır gelir elde etmiş. Böyle bir şey olamaz, oluyorsa bir tuhaflık vardır. Özelleştirmeyi hızlandırmak lazım, adalet mekanizması tıkanmış durumda. Her alanda ciddi reforma ihtiyaç var. Yapıyorlar ama zaman alacak. Yunanistan'da sendikalar çok güçlü ve hayatı tıkayabiliyor. Bu bir boyutu, demokrasi içerisinde bu dönüşümü halletmek çok zor. Güçlü tarafı da arkasında AB var. Yunanistan'ın üretimi AB'nin yüzde 2'si kadar. Yunanistan'ın ataleti AB'yi olumsuz etkilemiyor veya ufak bir kaynakla Yunanistan'ı sürükleyebiliyor. Bu noktada uzun vadede bu durumu aşacaklarını düşünüyorum." ifadesini kullandı.

Eşek ve Bulamaç adalarının hukuki durumuyla ilgili soruya Büyükelçi Uras, bu konuda istikşafi görüşmelerin olduğunu ifade ederek, "Her iki ülke de hukuki pozisyonlarını koruyor. Birbirlerimizin pozisyonlarımızı biliyor, ulusal menfaatlerimizi gözetiyoruz. Yakın dönümde bu işin çözülmesi gerektiğini iki taraf da biliyor, çözülmesi için uygun atmosfer bekleniyor." yanıtını verdi.

Bir soru üzerine Avrupa'da olduğu gibi Yunanistan'da da sağ partilerin yükseliş trendinde olduğunu dile getiren Uras, ancak Yunanistan'daki yükselmenin bu partileri alternatif pozisyonuna getirmediğini vurguladı.