Yurdagül ATUN

Karaciğer rahatsızlığından ötürü kendisine üç ay ömür biçilen ve damadı İbrahim Bayıkoğlu’ndan alınan karaciğerle yaşama gönen Ulusal Birlik Partisi (UBP) eski milletvekili Ali Rıza Usluer organ naklinin bir an önce hayata geçmesi gerektiğini söyledi. Organ nakli sayesinde ölümün eşiğinden döndüğünü belirten Usluer, KKTC’de organ nakli bekleyen birçok hastanın bulunduğunu ifade etti.

“139 kilodan 83 kiloya düştüm”

UBP eski milletvekili Ali Rıza Usluer, bundan iki buçuk yıl öncesine uzanan zorlu süreci Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne anlattı. İki buçuk yıl önce hastalandığını, gittiği hastanede kendisine siroz teşhisi konduğunu belirten Usluer sözlerini şöyle sürdürdü: “Bana karaciğerimin 3’te 2’sinin çalışmadığını söylediler. Önce bu karaciğerle idare edebileceğim söylendi ancak daha sonraki kontrollerde karaciğerin artık yeterli olmadığını ve nakil gerektiğini belirttiler. O süre içinde 139 kilodan 83 kiloya düşmüştüm. 

“Aileme ‘üç aylık ömrü var’ demişler”

Doktorlar aileme, üç aylık ömrümün kaldığını söylemişler. Bana söylemediler tabi… Ben hiçbir zaman moralimi bozmadım, sağlığıma kavuşacağıma inandım. Üç aylık ömrümün kaldığı söylendiğinde büyük damadım karaciğerini vermek istedi. Doktorlar hemen uygun olup olmadığını araştırdılar. Damadımın karaciğeri biraz yağlanmıştı, doktorlar kilo vermesi gerektiğini söylediler. İki aylık sıkı bir diyet sonrası ciğerini verecek duruma geldi. Doktorlar da şaşırdı, nasıl zayıfladı bu kadar kısa sürede diye…”

“Cumhurbaşkanlığı seçiminde koşturdum…”

Ali Rıza Usluer, nakilden sonra hayata yeniden döndüğünü ve verdiği kiloların ardından kendini daha da sağlıklı hissettiğini belirtti. Siyasetten kopmadığını, İlçe Başkanlığı’nı sürdürdüğünü kaydeden Usluer, Cumhurbaşkanlığı seçimleri döneminde çok uğraş verdiğini ve hayli koşturduğunu söyledi. “Cumhurbaşkanlığı seçimi döneminde herkesten fazla çalıştım. O dönem üç aylık ameliyatlı olmama rağmen sağlığım gayet iyiydi”  diyen Usluer, ameliyattan sonra her gün dört kilometre yürüdüğünün altını çizdi.

“Organlarını verecek birçok gönüllü var”

Organ Nakli Yasası’nın çıktığını ancak çeşitli eksikliklerden ötürü hayata geçirilemediğini vurgulayan Usluer, “Organ Nakli Yasası bir an önce uygulamaya konmalı. KKTC’de organ nakli bekleyen çok hasta, fedakarlık yapacak, organını verecek çok kişi var. Bu gibi ameliyatlar yurdumuzda da yapılmalı. Gerekirse ameliyat için Türkiye’den doktor getirilebilir. Doktor yapsın, gitsin… “ şeklinde konuştu.

“Organlarını vermekten çekinmesinler…”

Vatandaşların da organlarını bağışlamaktan korkmamaları gerektiğini ifade eden Usluer, bağış yapan kişilerin sağlığını kaybedeceği şeklindeki algının da doğru olmadığını söyledi. Herkese organ bağışı yapmalarını tavsiye eden Usluer sözlerini şöyle tamamladı: “Benim damadım bana 45 yaşında ciğerini verdi. Cesaret olduktan sonra ameliyatın hiçbir yan etkisi yok. Zaten ciğer kendi kendini yeniliyor. Ben inanıyorum ki benim damadım şimdi eskisinden daha sağlıklıdır. Her gün sporunu yapıyor, yediklerine dikkat ediyor. Damadımda karaciğer yağlanması vardı. Üç aylık ömrümün kaldığını söylemelerin ardından sıkı bir diyet ve sporla kilo vererek iki ayda karaciğerini verebilir hale geldi. Dediğim gibi, bugün eskisinden daha sağlıklı. Hem bir hayat kurtarmanın mutluluğuna erişmek de ayrı bir duygu…”