Teoman TURAN 

Ulusal Birlik Partisi Girne Milletvekili Ünal Üstel, Türkiye’den suyun gelişiyle birlikte sevinç yaşandığını, ancak suyun yönetilmesi konusunda ise bu sevincin yarıda kaldığını vurguladı. “Suyun gelmesinden dolayı 40 gün, 40 gece düğün yapmamız gerekirdi. Ama yönetim konusu sevincimizi kursağımızda bıraktı” dedi.

Ada TV’de Nihan Yücel’in konuğu olan ve önemli açıklamalarda bulunan UBP Girne Milletvekili Ünal Üstel, Asrın Projesi olarak nitelendirilen Türkiye’den gelen suyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

Suyun gelişiyle birlikte büyük bir sevinç yaşandığını kaydeden Üstel, ”Suyun gelmesinden dolayı 40 gün 40 gece düğün yapmamız gerekirdi. Ama yönetim konusu sevincimizi kursağımızda bıraktı” dedi. 
Suyla ilgili gelirlerden belediyelerin de pay alması gerektiğini dile getiren Üstel şunları söyledi: 

“BELEDİYELERİMİZ BUNU YÖNETEBİLECEK Mİ ?” 

“Şunu da biliyoruz ki, tabii ki, belediyelerimizin bir payı olsun. Bunlar tartışılmaz. Belediyelerimiz bunu yönetebilecek mi soru işareti. Onu tartışalım ortak bir yol bulalım. Herkes ne dedi; Su gelir belediyelerin deposuna kadar, Türkiye ve DİSİ idare eder. Ondan sonra oturun konuşun veya belediyeye bir yüzdelik verin. Dünya da bu şekilde yapıyor. Biz dünyadan ayrı bir şekilde idare edemeyiz. Beni de rahatsız eden, bunu günlerdir sürüncemede bırakıp, sen mi yöneteceksin, ben mi yöneteceğim konumuna getirmemek lazımdır.” 

“DÜZELTİN ONDAN SONRA PARTİ MECLİSİ’NE SUNUN” 

Bir bakanın Türkiye’deki bakanla su konusunu oturup konuştuğunu ve su yönetiminde sorunun çözüldüğünün açıklandığını anımsatan Ünal Üstel, açıklamasının devamında kendisi için en üzücü noktayı da şöyle açıkladı; 
“En üzücü nokta; bir bakan oturur ve Türkiye’nin bir bakanı ile konuşur ve çıkar Türkiye’nin bakanı bunu açıklar ki, su yönetiminde sorun çözüldü, DİSİ yönetecek der. Sen ondan sonra bunu parti meclisinde reddediyorsun. Bunun yapılmaması lazım. Dünya ve halkımız izler. Nasıl bakarlar bize onu sormak istiyorum. Eğer sen hükümet isen, eğer sen bir bakanına bu görevi verdiysen ve bu arkadaş da en iyi şekilde bunu savundu ve protokolü hazırladı. Senin parti meclisinde de bunu sunuş şeklin önemlidir. Parti meclisinden bunun geçmesi lazımdı. Geçmediyse nerelerinde düzeltme olacaksa onları koyarsın düzeltilmiş şekilde ve bu sorunu bitirirsin. Alacağın katkı neyse alırsın 13. Maaşı ve çiftçileri ödersin.” 

“İNSANLARIMIZ TUZLU SU İLE YÜZÜNÜ YIKIYOR” 

Suyun bir kısmının denize akıtıldığını kaydeden Üstel sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: 

“Herkes taahhüt ederdi ki 2012 yılında su projesi ihaleye çıkıldı ve herkes çeşmesini açacak ve suyunu içecek. Su geldi deniz ve baraja akar ve halen Lefkoşa tuzlu su ile yüzünü yıkıyor. Bu sıkıntıyı halkımıza yaşatmaya kimsenin hakkı yoktur. Benim partim de olsa hatalıdır derim. Gazimağusa’da, Mesarya da aynı sıkıntıları yaşar. Çiftçi halen suyun güzergahını bilmiyor. Henüz daha yüzde 95’i tamamlandı veya 15 gün içinde tamamlanacak içme suyu için dağıtımlar yapılıyor ama onda da bir kontrol yok.” 

“KAZILAN YOLLAR KAPATILMALI” 

Proje kapsamında yapılan yolların hemen tekrar kapatılması gerekliliği üzerinde duran Üstel her an bir kazaya davetiye çıkaracak şekilde yolların halen daha kırık dökük olduğunu kaydetti. Bunun kabullenilebilir bir durum olmadığından bahseden Üstel, bir an önce hükümeti gerekli denetimleri yaparak, önlemleri almasını istedi.