Fezile A. Öksüz

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, farklılıkların bir arada barış içinde yaşamaya engel olmadığını, farklı dil, din ve kültürlere sahip olmanın tam tersine zenginlik olduğunu belirterek, “Önemli olan sorunları barışçıl yöntemlerle ve sevgiyle çözmeyi başarabilmektir” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Eğitim Teknik Komitesi’nin Dünya Çocuk Günü nedeniyle ara bölgede Kıbrıslı Türk ve Rum çocuklarını bir araya getirdiği etkinlikte buluştu.

Akıncı ile Anastasiadis, eşleriyle birlikte, Dayanışma Evi ve Ledra Palace Otel’de etkinlikler yapan çocuklara katılıp, onlarla sohbet etti, oyunlar oynadı. Liderlere, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’ın yanısıra Teknik Komite Eş Başkanları Meltem Onurkan Samani ve Andreas Pirishis eşlik etti.

LİDERLERİN BİR ARAYA GELMESİ ALKIŞLA SELAMLANDI

İstanbul zirvesi sonrasında görüşmeyen liderlerin, ara bölgedeki sosyal etkinlikte yeniden bir araya gelip, el sıkışması, bölgede toplananlar tarafından alkışla selamlandı.

Liderler, çocuklarla zaman geçtirdikten sonra konuşma yaparak, günün anlam ve önemine vurgu yaptı. Liderlerin kendi dillerinde yaptıkları konuşmalar araştırmacı, yazar ve akademisyen Niyazi Kızılyürek tarafından Türkçe ve Rumca’ya çevrildi.

Konuşmaların ardından ara bölgedeki etkinlik sona erdi ancak liderler Dayanışma Evi’nde bir süre baş başa görüştü. Görüşmeden sonra müzakerelerin 8 Haziran’da başlayacağı açıklandı.

1464866902.jpg

AKINCI: “KIBRIS ORTAK ÜLKENİZDİR”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, çocuklara Türkçe ve Rumca “Merhaba” diyerek başladığı konuşmasında, Kıbrıs’ta sorunun, çok uzak olmayan bir gelecekte ülkenin gençleri, daha sonra da yetişkinleri olacak çocuklar doğmadan çok önce başladığına işaret etti.

Akıncı, “Bunda sizlerin en ufak bir sorumluluğunuz yok. Ama mevcut durumun sıkıntısını sizler de yaşıyorsunuz” dedi.

Çocukların bugün burada tanıştıkları yeni arkadaşlarıyla oyunlar oynayıp, eğlendiğini kaydeden Akıncı, iki farklı dile sahip çocukların iletişim kurup, oyunlar oynamasının ve birbirlerini anlayabilmesinin önemine vurgu yaptı.

Akıncı, “Biz yetişkinler birbirimizle ilişki kurmakta zorlanırken, siz çocuklar bunu kolayca başardınız” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Akıncı şöyle devam etti:

“Bazılarınız adanın kuzeyinde, bazılarınız da güneyinde yaşıyor olsanız da Kıbrıs ortak ülkenizdir. Unutmayın ki ortak ülkenizi eşit derecede seviyorsunuz. Kıbrıs’ın dağlarını, denizlerini, doğasını, iklimini, kültürünü işbirliği içinde korumalı, ülkemizin güzelliklerinden ve zenginliklerinden birlikte faydalanmalı, sorunlarına beraberce çözümler aramalısınız. Bizler dostum Nikos ile zaman zaman sorunlar yaşasak da, siz çocukların daha sık bir araya gelmenizin koşullarını yaratmak için buradayız. Bütün çabamız ve isteğimiz, size daha mutlu, huzurlu, sevgi dolu ve barış içinde bir ülke bırakmak. Bizim kuşakların yaşadığı olumsuzlukları sizlerin yaşamasını istemiyoruz. Sizler için barış, özgürlük, eşitlik ve güven içinde çalışıp, üretim yapabileceğiniz dünyanın en güzel ve örnek ülkelerinden bir tanesi olacak birleşik federal bir Kıbrıs hedefliyoruz. Görüyorum ki siz çocuklar böyle bir adada yaşamayı hak ediyorsunuz. Bu yıl sonuna kadar kurmayı hedeflediğimiz Birleşik Federal Kıbrıs’ın geleceği, siz çocuklar kadar güzel olsun. Dünya Çocuklar Günü’nüz kutlu olsun”

1464866917.jpg

ANASTASİADİS: “ARKADAŞIM MUSTAFA’YI, SİZİN GELECEĞİNİZ İÇİN DAHA FAZLA ÇALIŞMAYA DAVET EDİYORUM”

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis de konuşmasına başlarken, Eğitim Teknik Komitesi’ni, bu etkinliği düzenlediği için teşekkür etti.

Anastasiadis, “Ben ve Mustafa yavaş yavaş bu dünyadan ayrılmaya doğru yol alıyoruz ancak siz bu ülkenin geleceğisiniz. Bu nedenle üstlendiğim görevi bugün bütün ağırlığıyla hissediyorum. Arkadaşım Mustafa’yı, sizin geleceğiniz için birlikte daha fazla çalışmaya davet ediyorum” dedi.

Her zaman karşılıklı saygıya dayalı, anlaşılan temelde, ortak vatanı birleştirmek ve herkesin eskiden olduğu gibi barış içinde yaşadığı bir ülke kurmak gerektiğini kaydeden Anastasiadis, “Ülkemiz, hepimizin ortak ülkesidir. Size barış içinde yaratıcı olma imkan ve fırsatını sunabilmek lazım. Bu benim ve arkadaşım Mustafa’nın görevidir” dedi.

Nikos Anastasiadis, önümüzdeki aylarda ve yıl sonuna kadar, çocukların bugün kurduğu ortak dilin, liderlerin de ortak dili olacağını söyledi. Anastasiadis, “O zaman da sizin karşınızda, gözlerinizin içine cesurca bakarak, ‘size barış içinde bir ülke teslim ettik’ diyebileceğiz” ifadesini kullandı.

Anastasiadis, “Ülkemiz, bölünme lüksüne sahip olamayacak kadar küçük bir ülkedir. Bu ülke hepimizi kaldırıp, ağırlayabilir. Ve ancak birlikte olursak daha iyi bir geleceğe kavuşabiliriz” dedi.

1464866872.jpg

1464866884.jpg

1464866931.jpg

1464866814.jpg

1464868279.jpg