Hasan ÇAĞDA

İskele Kaymakamlığının, Karpaz Altınkum sahilinde. Anıtlar Yüksek Kurulu’na başvurmadan sadece Çevre Koruma Dairesi’nin verdiği ÇED raporu üzerine büfe izni vermesi tepkilere neden oldu.

Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin doğal ve arkeolojik sit alanı oluşu nedeniyle Anıtlar Yüksek Kurulu’nun kararı olmaksızın bölgede hiçbir çalışma yapılamayacağını kaydeden uzmanlar, Çevre Koruma Dairesi’nin verdiği olumlu görüşün, büfe inşaatı için yeterli olmadığını belirtti.

Anıtlar Yüksek Kurulu’nun 2010 yılında bölgedeki yapıların yıkılması yönünde aldığı nihai karan İskele Kaymakamlığı ’na gönderdiğini dile getiren uzmanlar, Kaymakamlığın kaçak yapılan yıkmaması bir yana, yeni izin başvurularını kabul etmeye devam ettiğini vurguladı. Koruma altındaki bölgede yaklaşık 120 civannda kaçak yapının bulunduğu iddia ediliyor.

Canseç: Bizden görüş alınmadı

Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Salih Canseç, Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde inşa edilen büfeyle ilgili olarak kendilerinden görüş alınmadığını söyledi.

Konuyla ilgili olarak daireye ihbarda bulunulduğunu ifade eden Canseç, Mağusa Bölgesi Şube Amirliği’ne gerekli bilginin verilerek yapılabilecek yasal girişimde bulunulduğunu vurguladı.

Kusetoğlulları: İş farklı boyuta çekiliyor

Çevre Koruma Dairesi Müdürü Hasibe Kusetoğullan, Karpaz ÖÇKB içerisinde yıllardn devam eden yapılaşma ve büyüme oranının sorgulanmadan işin farklı boyuta çekildiğini söyledi.

Bölgede uzun süredir devam eden yapılaşma ile ilgili olarak 2012 yılında Başbakanlığın bilgilendirildiğini vurgulayan Kusetoğullan, yapılarla ilgili izin verebilecek makamın Kaymakamlık olduğunu belirtti.

Kusetoğullan, “Resmin geneline bakılmıyor. Orada yıllardır devam eden bir yapılaşma var. İzin merci biz değiliz, bizden sadece görüş istenir” dedi.

Bölgede dört adet otopark alanı bulunduğu ve sahilin halk tarafından kullanıldığını kaydeden Kusetoğulları, söz konusu otoparkların yapılan yürüyüş yollarıyla birbirine bağlandığını dile getirdi.

Olumlu görüş verdikleri büfenin bölgeyi kullanacak insanlara hizmet için tasarlandığını kaydeden Hasibe Kusetoğullan, büfenin kumullar üzerinde değil, araçların giriş çıkış yaptığı yerde konumlandırdığını iddia etti.

Bağışkan: Çevre Koruma Dairesi'nin izniyle yapıldı

Arkeolog ve Araştırmacı Yazar Tuncer Bağışkan, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi ile Anıtlar Yüksek Kurulu’nun bilgisi dışında Çevre Korama Dairesi’nin görüşü ile Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisine büfe inşa edildiğini söyledi.

Bölgede yapılacak her türlü inşai ve fiziki müdahale için Anıtlar Yüksek Kurulu’nun izni gerektiğini ifade eden Bağışkan, bölgenin doğal ve arkeolojik sit alanı olduğunu bir kez daha vurguladı.

Vatandaşın şikayeti üzerine bölgeye polis gönderildiğini ancak Çevre Koruma Dairesi’nin iznini gören memurların müdahalede bulunamadığını belirten Bağışkan, “Çevre Koruma Dairesi bölgede bulunan kaçak yapıların sahiplerini dava etti ancak, bu yasadışı uygulama emsal teşkil edecek" dedi.

Bağışkan, kamu görevlilerinin icraatlarında dikkatli olması ve yasaların uygulanması gerektiğini vurguladı.

Akçıl: Kaçak yapıların yıkımına başlanmalı

Çevre Platformu Sözcüsü Umut Akçıl, İskele Kaymakamlığı ’nın Karpaz doğal ve arkeolojik sit alanı da olan Karpaz Özel Çevre Komma Bölgesi içerisinde Anıtlar Yüksek Kumlu karar almadan sadece Çevre Koruma Dairesi’nin görüşüyle büfe inşaatına izin vermesinin doğru olmadığım söyledi.

Bölgedeki kaçak yapılarla ilgili mücadelenin devam ettiği bir süreçte, büfe izni verilmesinin mücadeleyi olumsuz etkilediğini kaydeden Akçıl, “2010 yılında Anıtlar Yüksek Kurulu’nun kaçak yapıların yıkılmasına yönelik kararına rağmen İskele Kaymakamlığı yeni talepleri kabul ediyor ve izinlendirmelere devam ediyor” diye konuştu.

Akçıl, İskele Kaymakamlığı’nın talepleri geri çevirerek bölgedeki kaçak yapıların yıkımına başlaması gerektiğini dile getirdi.

Geçtiğimiz günlerde Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun Çevre Platformu’nu kabul ettiğini ifade eden Akçıl, “Görüşmede kaçak yapılaşmanın durdurulması gerektiği, bölgedeki tahribatın geri dönüşü olmayacak bir boyuta ulaştığı ve kaçak yapı sorununun çözülmeden bölgenin koranamayacağını söyledik. Başbakan Yorgancıoğlu, toplantıda, sorunun çözümü için bir komite oluşturulacağı sözünü verdi” diye konuştu.

Aşıkoğlu: Yapılarla ilgili yıkım kararı var

KKTC Kültür, Turizm ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu da “Doğal ve Arkeolojik sit alanı olan Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde büfe izni verme” diye bir uygulamanın olamayacağını söyledi.

Bölgenin Anıtlar Yüksek Kurulu’nun sorumluluğunda bulunduğunu vurgulayan Şahap Aşıkoğlu, bölgedeki yapılarla ilgili yıkım kararı bulunduğunu ve söz konusu büfenin de mühürlenebileceğini söyledi.