Başbakan Davutoğlu ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yeni Anayasa için 2.5 saat görüştü. Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmasına devam edeceğini belirten CHP Sözcüsü Haluk Koç, "Başkanlık sistemiyle ilgili tavrımızı koruyoruz" dedi. AK Parti cephesinden ise açıklamayı parti sözcüsü Ömer Çelik yaptı: ''Darbe anayasasının değişmesi konusunda mutabakat var.''

Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni anayasa konusunu ele almak için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Meclis'te bir araya geldi.

Davutoğlu-Kılıçdaroğlu görüşmesi saat 13.00 sıralarında başladı.

Görüşmeye Davutoğlu ile birlikte Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı katıldı.

Kılıçdaroğlu'na ise CHP genel başkan yardımcıları Haluk Koç, Selin Sayek Böke ve Bülent Tezcan ile CHP Grup Başkanvekili Engin Altay eşlik etti.

Kılıçdaroğlu, Başbakan Davutoğlu ve beraberindeki heyeti Meclis'teki makam odasının girişinde karşıladı.

Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu, girişte basın mensuplarına poz verdi.

aa-picture-20151230-7177384-web,c-ipjwn9g0izpxmlmcg66g.jpg

2.5 SAAT SÜRDÜ

Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu arasındaki görüşme yaklaşık 2.5 saat sürdü.

Başbakan Davutoğlu, görüşmenin ardından Çankaya Köşkü'ne geldi. 

UZLAŞMA KOMİSYONU 

Görüşmenin ardından CHP Sözcüsü Haluk Koç, açıklamalarda bulundu.

Koç, şu ifadeleri kullandı:

Sayın Başbakan, beraberindeki heyetle birlikte 2 saat 15 dakika kadar süren bir ziyarette bulundu. MHP ziyaretinden sonra kendisi sanırım daha geniş kapsamlı bir açıklama yapacaktır.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun yeniden canlandırılması gündeme geldi. Komisyon kurulmasını önerdik. Türkiye darbe Anayasası’ndan kurtulmak zorundadır.

Kılıçdaroğlu, torba yasa uygulamasına eleştirisini anlattı. İç Tüzük Komisyonu çalışmasına devam etmesi istendi. AB uyum yasaları konusunda takvim var. CHP, AB uyum yasaları konusunda desteğini sürdürecek.

aa-picture-20151230-7179042-web,svtbw0lnqksdeo1--pz2aq.jpg

"BAŞKANLIK İÇİN TAVRIMIZ AYNI"

Başkanlık sistemiyle ilgili biz kendi pozisyonumuzu koruyoruz, herhalde onlar da kendi pozisyonlarını koruyorlar.

Sayın Başbakan iyi niyetini koruyor, diyaloğa açığız.

Sayın Kılıçdaroğlu’da tutuklu gazetecilerle ilgili rahatsızlığını dile getirdi. Sayın Başbakan’da tutuksuz yargılamanın olması gerektiğini ifade etti.

AK PARTİ'DEN AÇIKLAMA

AK Parti cephesinden ise açıklamayı parti sözcüsü Ömer Çelik yaptı.

Çelik, özetle şu ifadeleri kullandı:

''Sayın Kılıçdaroğlu'na ve heyetine karşılamada gösterdiği nezaket ve iyi niyet için teşekkürlerimizi sunuyoruz. Son derece değerli bir görüşme oldu. Mevcut anayasanın değişmesi gerektiği konusunda tam bir mutabakat var. Beyin fırtınası oldu, asıl konu yeni anayasaydı. Darbe anayasasının değişmesi konusunda mutabakat var.

Başbakan, başkanlık sistemi de gündeme getirdi. Başkanlık ya da parlamenter sistemi tartışalım istiyoruz. Uzlaşma komisyonu yeniden hayata geçsin istiyoruz. AB konusu da gündeme geldi. Sayın Kılıçdaroğlu da AB'ye tam uyum konusunda gereken desteği vereceklerini ifade etmişlerdir. İçtüzük de ele alındı. Meclis'in çalışma biçimi gözden geçirilmeli. İçtüzüğün değişmesi konusunda anlaşma zemini var. MHP ile de görüştükten sonra geniş değerlendirme olacak.

Yeni anayasa iradesinin güçlendirilmesi bakımından son derece verimli bir görüşme olmuştur. 12 Eylül darbe düzeninden kalan mevzuatın temizlenmesi konusunda yüksek irade ortaya çıkmıştır.

Biz Meclis'te olan her siyasi partiden randevu isteriz. Bu sebeple HDP'den de randevu istedik. Ama yöneticilerinin anayasa meselesinde gayriciddi bir tutum takınmaları Başbakanımıza karşı saygısızlık bu randevu iptalinin sebebidir. 4 Ocak'ta da MHP ile görüşeceğiz.'' (NTV ve AA)