Yıldırım, 15 Temmuzda gerçekleşen darbe girişiminin ardından Türkiye’de parti ayrımı gözetmeksizin 79 milyonun nasıl sokaklara inerek demokrasi nöbeti tutmaya başladıysa, KKTC’de de aynının gerçekleştiğini ve herkesin bayrağını alıp meydanlara koştuğunu ifade etti.

TC Başbakanı Yıldırım, Sarayönü’nde düzenlenen Demokrasiye Destek Mitingi’ne telekonferans yöntemiyle bağlanarak meydanda toplanan kalabalığa seslendi.

Yıldırım, KKTC’de herhangi bir soydaşının başına bir şey geldiğinde Türkiye’nin bunu derinden hissettiğini ifade ederek, 15 Temmuz’da gerçekleşen darbe girişiminin ardından Kıbrıs’ta atan tüm kalplerin Türkiye’yle birlikte olduğunu kaydetti.

“15 TEMMUZLAR DÖNÜM NOKTASI…”

15 Temmuz 1974 Yunan Darbesi ve 15 Temmuz 2016 tarihlerine dikkati çeken Yıldırım, bu iki tarihin iki dönüm noktasını temsil ettiğini söyleyerek, Kıbrıslı Türklerin Yunan cuntasının darbesiyle çok büyük katliama maruz kaldığını ve TC’nin Kıbrıs’a sahip çıkarak Kıbrıslı Türklere hem özgürlüğü getirdiğini, hem de katliamlara dur dediğini anlattı.

15 Temmuz 2016 tarihinde askeri kıyafet giymiş canilerin topları, silahları ve bombalarını sivillere yönelttiğini anlatan  Yıldırım, halkın ve hakkın gücü karşısında silahların mağlup olduğunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde halkın zafer kazanarak 16 Temmuz sabahına daha emniyetli ve güven içinde uyandığını söyledi.

15 Temmuz’un tarihe sivillerin silahlara karşı galip geldiği bir zafer olarak altın harflerle yazılacağını belirten Yıldırım, Kıbrıs Türk halkının da olayın ilk anından itibaren gözünün-kulağının Türkiye’de olmasına neden olduğunu, gerekli mesajları ve desteği Türkiye Cumhuriyeti’ne verdiğini kaydetti.

“ŞAH DAMARINIZDAN DAHA YAKIN BİR TÜRKİYE VAR…RAHAT OLUN”

“İşte kardeşlik böyle olur, zor günde anlaşılır” diyen Binali Yıldırım, “Anavatan ve Yavruvatan et ve tırnak gibi olduğunu bildirdiniz. Türkiye’de hiç parti gözetmeksizin nasıl ki herkes bayrağını kapıp demokrasi nöbetine başladıysa, KKTC’de de aynısı oldu. Herkes meydanlara koştu. Bayrağımız, dinimiz, dilimiz aynı, ayrı yerlerde yaşasak da biz biriz. Yine Kıbrıs Türkü’nün başına benzer bir durum geldiğinde size şah damarınızdan daha yakın bir Türkiye var, onun için rahat olun” şeklinde konuştu.

Yıldırım, meydanları doldurarak dayanışma ve kardeşlik duygularını ifade eden Kıbrıslı Türklere teşekkür etti.

Başbakan Özgürgün de Yıldırım’a KKTC halkına verdiği destekten dolayı teşekkür etti ve pazar akşamı İstanbul’daki mitinge katılacağını yineledi.

Yıldırım da Özgürgün’e cevaben, Türkiye’ye geldiğinde kendisini orada milyonların en iyi şekilde karşılayacağını söyledi ve başta Lefkoşa, Gazimağusa, Girne, Güzelyurt ve İskele olmak üzere tüm KKTC’ye selamlarını ileterek konuşmasını tamamladı.

Yıldırım’ın konuşmasının ardından miting Örge Volkan konseriyle devam etti.

Miting için özel uçakla KKTC'ye gelen Türkiye Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, bu gece adadan ayrılacak.