AK Parti Meclis grup toplantısında konuşan Başbakan Binali Yıldırım, Musul operasyonunda Türk Hava Kuvvetleri'nin de yer aldığını açıkladı. Yıldırım, şunları söyledi:

"Olan biteni yakından takip ediyoruz, her gelişmeye uygun planlarımız hazır. Türkiye aleyhine herhangi bir durum ortaya çıkarsa gereken adım hemen atılacak ve misliyle karşlık verilecek. Sayın Cumhurbaşkanımızın da altını çizdiği, 'Operasyonda da masada da olacağız' sözünün arkasındayız."

"Operasyonda ön saflarda olan Ninova Mücahitleri Başika’da eğittiğimiz milislerdir. Koalisyonda, havadan müdahalede bizim hava kuvvetlerimiz de yer aldı. Musul’da Türkiye’nin işi yok diyenler cevabını aldı."

"Tehdide karşı gerekeni yaparız, kimseden icazet almayız."

"Kimse kusura bakmasın, sınırlarımızın hemen dibinde bir oldu bittiye asla müsaade etmeyiz. Irak'ta yeni Yezidlere de yeni Kerbela'lara da asla göz yummayacağız."

Başkanlık tartışmaları

Başbakan Yıldırım, Başkanlık sistemi tartışmalarına da değindi. En kısa sürede anayasa değişikliği teklifini Meclis'e getireceklerini söyleyen Binali Yıldırım, şöyle konuştu:

"Sistem karmaşasının ortadan kalkmasını istiyoruz. Mevcut durumu Anayasa’daki durumla uygun hâle getirmek... Bunun başlangıcını yapmış bulunuyoruz. En kısa sürede AK Parti grubu olarak Anayasa’daki gerekli değişiklikleri öngören teklifimizi yüce Meclis’e sunacağız. Hayırlı uğurlu olsun. Böylece bu anayasa konusunu da siyaset malzemesi olmaktan çıkaracağız. Eminim yüce Meclis bu sorunu ya kendisi çözecek ya da çözümü için millete havale edecek. Sayın Bahçeli ile dün (Pazartesi) bir görüşme yaptım. Sayın Bahçeli’nin tutumu da gayet nettir. Kendisi de bu fiili durumun Anayasa ile uyumsuzluk içerdiğini ve konunun çözüme kavuşması gerektiğini ifade etti. Adresin de millet olduğunu açıkça söyledi. Biz de aynı şeyi söylüyoruz. Şimdi icraat zamanı. Anayasa ve sistem konusunu milletin önüne götürüp çözüm üretme zamanı. Buradan ana muhalefet partisi lideri Sayın Kılıçdaroğlu’na da çağrıda bulunuyorum. Gelin siz de bu kervana katılın, bu şeref hepizime ait olsun. Hep birlikte bu anayasa meselesini çözelim, son sözü millet söylesin. Şu sözü de veriyorum, siz bu değişikliğe destek verseniz, 367’nin üstüne de çıksa son sözü millet söyler."

MHP Genel Başkanı Bahçeli grup toplantısında, Başkanlık sisteminden yana olmadıklarını ancak bunu "millete sormakta da sakınca görmediklerini" söyleyerek referanduma destek mesajı vermişti. Bahçeli, "MHP yarlamenter sistemin revize edilip reforma tâbi tutulmasından yanadır. Ancak milletimize görüşünü sormanın, filizli çelişkiyi son erdirmeyle ilgili müdâhil olmasını istemenin hiçbir mahsurlu ve sakıncalı tarafını da görmeyecektir" demişti.

Kaynak: Al Jazeera