Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), Kıbrıs’ın kuzeyinde “güvenlik önlemi” adı altında kısıtlamalar yapıldığını savunarak, buna göz yumulmamasını istedi, insan hakları ve özgürlükleri için daha fazla mücadele verilmesi konusunda örgütlere ve aktivistlere çağrı yaptı.

YKP’den yapılan yazılı açıklamada, öğrenci olaylarına değinilerek, “Öğrenci olayları olarak kamuoyuna sunulanların önemli bir kısmında, ülkü ocaklarının rolü ciddi şekilde sorgulanmadı”denildi ve polise eleştirilerde bulunuldu.

YKP açıklamasında, “Fazıl Önder anmasında PEO yöneticilerinin barışçıl şekilde yürümesini ve etkinlik yerine karanfil bırakılmasını tehlikeli gören polis idaresi şiddet uygulama amacı belli olan yüzlerce ülkücünün bir şehirden diğerine hareketine neden göz yumdu?” dedi.

İçişleri Bakanı Kutlu Evren’in “gösterilerle ilgili yazıda hata oldu, bildirim yerine izin yazıldı” şeklindeki açıklamasına da değinen YKP, “Bakanın bu konudaki özürünü samimi bulmuyoruz. Amaçları, adım adım CTP-UBP döneminde hazırlanan güvenlikle ilgili 7 yasayı raftan indirmek, bildirim zorunluluğunu yavaş yavaş zorunlu izin almaya çevirmek için bir planı uygulamaktadır” görüşünü savundu.