Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorununun çözümü çerçevesinde dün gerçekleştirdikleri görüşme Rum basınına geniş şekilde yansıdı.

Politis gazetesi: “27 Mayıs Kritik – Görüşmede İyi Ortam – Önümüzdeki Haftalar Yoğun” başlığı altında verdiği haberinde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasında dün gerçekleştirilen görüşmenin iyi bir ortamda geçtiğini, liderlerin 27 Mayıs tarihinde yapacakları bir sonraki görüşmenin ardından uzlaşı noktalarının açıklanması ihtimalinin yüksek olduğunu yazdı.

Gazete, liderlerin dünkü görüşmesinde “önemli bir ilerleme sağlanmamasına ve genel görüş alış verişiyle geçmiş olmasına karşın iyi şeklinde nitelendirilebileceğini” iddia ederken bu hafta boyunca yükün ağırlıkla müzakereciler Andreas Mavroyannis ve Özdil Nami’nin omuzlarına bineceği yorumunda bulundu.

Mavroyannis ve Nami’nin Paskalya yortusu ve Mavroyannis’in New York ziyareti sebebiyle geçtiğimiz hafta kısıtlı şekilde görüşmüş olmalarına karşın görüşmelerinin yapıcı geçtiğini, liderlerin de dünkü görüşmede müzakerecilerin çalışmalarını incelediklerini aktaran gazete, liderlerin görüşmede ayrıca Türkiye’deki gelişmelere de değindiklerini öne sürdü.

Habere göre, Kıbrıs Rum tarafı, “Kıbrıs’taki sürecin bu durumdan ne kadar etkileneceği” sorusunu gündeme getirdi ancak Kıbrıs Türk tarafından “sakinleştirici” yanıt aldı.

Gazete, her iki tarafın müzakere gruplarının da endişeli olduklarını iddia etti.

Gazete, müzakerecilerin bu ay neredeyse her gün bir araya gelmeyi ve onun üzerinde görüşme yapmayı planladıklarını belirterek bu sebepten ötürü liderler 27 Mayıs tarihinde yapacakları görüşmenin “kritik” nitelik taşıdığı yorumunda bulundu.

Haberde, “dönüşümlü başkanlık ve mülkiyette ilk söz hakkının kullanıcıda mı mal sahibinde mi olduğunun belirlenmesi” konularının da bulunduğu önemli uzlaşmazlık noktalarının Güney Kıbrıs’taki milletvekilliği seçimleri sonrasında ele alınmasının beklendiği öne sürüldü.

Öte yandan Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis, dünkü görüşme sonrasında Rum Başkanlık Sarayı’na dönüşünde yaptığı açıklamada “mevcut görüş ayrılıklarının giderilmesi yönünde kararlılığın bulunduğunu” vurguladı.

Anastasiadis, hedeflerinin Kıbrıs sorununun bütünlüklü çözümüne götürecek kesin ve sonuç getirici uzlaşı noktalarına ulaşmak olduğunu belirtirken, dünkü görüşmede Türkiye’deki gelişmelerin de gündeme geldiğini ve bu konudaki bazı endişelerini ifade ettiklerini söyledi.

Anastasiadis bir soru üzerine, “Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümüne katkı koyma niyetinin değişmesinin söz konusu olmadığı yönünde teminat verildi” şeklinde konuştu.

Gazete haberinde, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın görüşme sonrasındaki açıklamasını “Zorluklara Karşın Yol Alıyoruz” başlığı altında yansıttı.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerinin şu başlıklarla yansıttılar:

Fileleftheros: “Müzakereciler Aracılığıyla Yoğun Müzakereler”.

Alithia: “Kararlılıkla İlerliyorlar – Müzakereciler Çalışmalarını Yoğunlaştırma Talimatı Aldılar”.

Simerini: “2016’da Çözüm Umuyorlar”.

Haravgi: “Görüş Ayrılıklarının Giderilmesi İçin Karşılıklı Kararlılık”.