Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, kavşak noktasında bulunan müzakerelerin, kendilerinin hatasından dolayı kesilmesi halinde, sonraki adımın “sahte devletin” tanınması olacağını söyledi. Anastasiadis ayrıca müzakere masasında nüfus çoğunluğu değil, siyasi çoğunluğun görüşüldüğünü kaydetti.

Alithia “Anastasiadis Netleştiriyor... Nüfus Çoğunluğu Değil Siyasi Çoğunluk Görüşülüyor... Müzakereler, Bizim Hatamızdan Dolayı Kesilirse, Sonraki Adım Sahte Devletin Tanınması Olacak” başlıklı manşet haberinde dün Chicago’dan New York’a giden Anastaisiadis’in basına yaptığı açıklamalara yer verdi.

Habere göre, Rum siyasi partilerin eleştirilerine yanıt veren Anastasiadis, “Masada görüşülen nüfus çoğunluğu değil siyasi çoğunluktur, bunun da yöntemleri vardır” dedi. Mülkiyette odak noktasının mal sahibi olduğuna dikkat çeken Anastasiadis,  “Hedef, göçmenin iç yargı imkânlarına ve özellikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuru hakkı olması” ifadesini kullandı.

“ÇÖZÜM MÜZAKERELERİ KAVŞAK NOKTASINDADIR”

Rum lider açıklamasında, “Çözüm müzakereleri kavşak noktasındadır. Bizim hatamız yüzünden kesilirse, bir sonraki adım sahte devletin tanınması olacak” uyarısında da bulundu.

Anastasiadis özetle şöyle devam etti:
“Fiili durum, aradığımız çözümün özünden oldukça değişti. Kıbrıslı Rumlar, bir çözümle ilgili umutsuzluklarından dolayı mülklerini satıyor. Dini ve kültürel yerler tahrip oluyor. Kuzey kesimin demografik dağılımı her gün değişiyor. Bunun için Türkiye’den binlerce yerleşik yerleştirildi.

Bütün çabamız Kıbrıs sorununun mevcut gelişimi, yürütülmekte olan olumlu ve yaratıcı müzakereler hakkında bilgilendirme yapmaktır. Ancak herkesin arzu ettiği hedefe, en kısa sürede ulaşılabilmesi için, kendi aralarında işbirliği yapacak ülkelerin Türkiye’nin aktif müdahalesi ve katkısı bağlamında gerekli rolü oynaması şarttır. Yani Kıbrıs’ta, işgal askerlerinin çekilmesi, insan haklarıyla dört özgürlüğün tesis edilmesi, çözümün çeşitli yönlerinin müktesebata uygunluğu açısından artık AB’nin de aktif katılımıyla çağdaş Avrupai bir devlet kurulması hedeflenmeli”

Bir gazetecinin “Türkiye’nin dört özgürlük, işgal ordusunun çekilmesi ve garantilerle ilgili tavrında değişiklik işareti var mı?” sorusuna karşılık “Ankara’yla müzakere etmiyoruz. Müzakere masasında insan haklarının ve temel özgürlüklerin tesisi olumlu şekilde görüşülüyor” cevabını verdi.

“NÜFUS ÇOĞUNLUĞU İLE SİYASİ ÇOĞUNLUK ARASINDA FARK VAR”

Gazetecinin “Bugüne kadar Kıbrıslı Türklerden özlü bir taviz gelmedi” yorumu üzerine Anastasiadis, “Bilgi kaynağınız nedir bilmiyorum” dedi.

Anastasiadis, şunları söyledi:
“Söyleyeceğim şudur ki her eyaletteki nüfus oranı ile siyasi oran, yani siyasi haklar arasında fark var. Siyasi çoğunluğu kabul ediyor ve görüşüyoruz.  Nüfus çoğunluğunu elbette kabul etmiyoruz. Ülkeyi nasıl birleştirirsin, nasıl her bir eyaletin isteğini, yani aslında uzlaşılmış olan iki bölgeliliği kaldırmayacağını güvenceye alırsın. Keza Kıbrıs Rum toplumu çoğunluktur ve Kıbrıs Türk toplumunun bundan endişelenmesi de makuldür. Ancak iki bölgeli, iki toplumlu federasyonun, nüfuz çoğunluğuyla değil ama siyasi çoğunlukla tesis edilmesi yöntemi vardır ve müzakere edilen de budur.”

Anastasiadis “Kıbrıs sorunuyla ilgili detaylı bilgilendirme için henüz erken olduğunu düşünüyorsanız, hangi noktadayız?” yönündeki soruyu yanıtında “Evrimsel bir prosedürdeyiz” dedi.

Rum lider, şöyle devam etti:

“Yakınlaşma sağlanan konular var, asgarî sapmalar olan ve müzakere edilen konular var. Önerilerin şekillendirildiği ve etraflı diyalog aşamasında bulunan ciddi konular da var. Muhtemelen çok daha önemli ve anlaşmazlık bulunan bir konuyu görmezden gelerek, sadece yakınlaşma olan bir konuya değinmenin aceleci bir hareket olacağı kanısındayım. Söylemek isterim ki halk karar vereceğine göre elbette detaylı bilgilendirilecek ki bu bilgi ile herhangi bir çözümü kabul edip etmeyeceğine özgürce karar verebilsin.”

Simerini haberi “Çoğunlukta Karışıklık... Başkan’ın New York Temasları Gündeminde Kıbrıs Sorunu, Savunma ve Güvenlik” başlığıyla aktardı.

Anastasiadis’in Chicago’dan New York’a Salı gecesi ulaştığına işaret eden gazete, BM Genel Kurulu’ndaki konuşması dışında bir dizi üst düzey temasta bulunacağını hatırlattı. Gazete, New York’a varışında Rum gazetecilere yaptığı açıklamaları aktardı.

“AKINCI’NIN TEREDDÜT ETTİĞİNİ FARK ETMEDİM AMA TÜRKİYE’NİN ROLÜNÜ GÖRMEZDEN GELMEK SAFLIK OLUR”

Habere göre, Anastasiadis, bir gazetecinin “Mustafa Akıncı tek başına karar verebilir mi?” sorusunu yanıtında, “Bildiğim şey, kendisiyle aynı vizyonu paylaştığımdır. Vatanımızın yeniden birleştiğini, özde ve pratikte Kıbrıslılara ait olduğunu görmek istiyoruz” dedi. Anastasiadis, şöyle devam etti:

“Hasbelkader Türkiye’nin de müdahil olduğu konular var, görüşmekte olduğumuz çeşitli konularda olumlu olabilmesi için bazı konularda çekinceler olması da doğaldır. Şu ana kadar görüşmekte tereddüt ettiğini fark etmedim. Kararlılık içerisindedir. Ancak Türkiye’nin oynadığı rolün görmezden gelinmesi de saflık olur. Şu anda hiçbir şekilde karşılıklı suçlama oyununa girmek istemem. Çünkü hiçbir işaret yoktur.”

Fileleftheros Anastasiadis’in New York’ta Rum gazetecilere yaptığı açıklamaları okurlarına “Akıncı’yla Diyalog Serbest... Anastasiadis: ‘İki Bölgeli Federasyonu Nüfus Çoğunluğu Olmadan, Siyasi Çoğunlukla Görüşüyoruz’... Türkiye’nin Rolünü Görmezden Gelmek Saflık Olur” başlık ve spotlarıyla aktardı.

NEW YORK GÜNDEMİ YOĞUN

Politis “Bilgilendirme ve Ekip Kurma... Kıbrıs Başkanı BM Genel Kurulu’na Yüklü Gündemle Gidiyor” başlıklı haberinde, BM Güvenlik Konseyi Daimi Üyeleri ile dün akşam yemeğinde buluşan Anastasiadis’in bugün Amerikan-Yahudi Komitesi liderliğiyle görüşeceğini ve Brookings Institute’ün etkinliğine katılacağını yazdı.

Habere göre, Anastasiadis cumartesi öğle saatlerinde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’la, ardından da BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la görüşecek. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’le görüşmesi gelecek Salı günü için planlanan Anastasiadis, o zamana kadar  Hindistan Başbakanı Mondi, Mısır Cumhurbaşkanı El Sisi, Yunanistan Başbakanı Çipras, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ve Noble şirketi yetkilileriyle görüşecek. Rum lider, ABD Başkanı Barack Obama başkanlığında toplanacak anti terör konulu konferansa katılacak.