Avrupa Komisyonu’nun tamamen Kıbrıs sorununun çözümüyle meşgul olacak bir birim kurduğu belirtilerek, Komisyon’un bu hareketinin, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ve Rum çevrelerin Brüksel’de işlediği “çözümün eşiğinde olunduğu” görüntüsünün yansıması olduğu iddia edildi.

Fileleftheros “AB Faaliyet Üstleniyor… Kıbrıslı Türklerin Müktesebata Uyumu Ana Hedefiyle Juncker’in Altında Müdahillik” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Kıbrıs kökenli bütün konuların, tamamen Kıbrıs sorununun halliyle meşgul olacak tek bir birim altında toplanmasının ana hedefinin, Kıbrıslı Türklerin Avrupa müktesebatına uyumu olduğunu yazdı.

Habere göre Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in ofisinde ve gözetiminde olacak “Kıbrıs Türk Toplumu İçin Eylem Grubu”nu da çatısı altına alan yeni yapı, “Kıbrıs sorununun yıl sonuna kadar çözüleceğine dair gösterge ve bilgiler ışığı altında” enerjisinin yüzde 90’ını Kıbrıslı Türklerin Avrupa mevzuatını içselleştirmesine harcayacak.

Habere göre bu yeni birimin başkanı, Juncker’in çok güvendiği teknokrat Maarten Verwey olacak. Rum yönetimi Verwey’i Avrupa Komisyonu’nun Troyka’daki temsilciliği görevinden tanıyor.

Gazete Avrupa Komisyonu’nun dün aldığı yeni birimi kurma kararının derhal yürürlüğe girdiğine işaret ederek “Bu durum, gerek Espen Barth Eide’nin gerekse Kıbrıs Rum tarafı çevrelerinin Brüksel’de işlediği, sorunun hallinin eşiğinde bulunduğumuz görüntüsünü yansıtıyor.

Komisyon’un bu kararı Lefkoşa’da en üst düzeyde biliniyordu”  ifadelerine yer verdi.