Kayıp Şahıslar Komitesi’nin, kayıpların bulunması amacıyla yürüttüğü çalışmalar çerçevesinde, Girne Karaoğlanoğlu (Ay.Yeorgios) bölgesinde dün kazılara başladığı belirtildi.

Politis gazetesi Kayıp Şahıslar Komitesi’nin, Girne Karaoğlanoğlu’ndaki kazıları, Arjantinli bir uzmanın ülkesinde de kullandığı, zemin tarama radarıyla (Ground Penetrating Radar) yaptığı araştırma sonuçları neticesinde başlattığını yazdı.

Gazete, Kayıp Şahıslar Komitesi’ndeki Kıbrıslı Rum üye Nestoras Nestoros’un, Rum Haber Ajansı’na (KİPE) yaptığı açıklamalara dayanarak, Arjantinli uzmanın, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin davetiyle eylül ayında Ada’ya geldiğini kaydetti.

Habere göre Nestoros, Arjantinli uzmanın Kayıp Şahıslar Komitesi’nin bilgileri temelinde KKTC’deki dokuz noktada, söz konusu cihazı kullanarak zemin taraması yaptığını ifade etti.

Gazete Arjantinli uzmanın, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin, Arjantin Adli Tıp Antropoloji Ekibi (EAAF) ile işbirliği çerçevesinde davet edildiğini yazdı.

Habere göre Nestoros açıklamasında ayrıca zemin radarının, zemin içerisinde şüpheli olan herhangi bir şeyi ve bozulmaları tespit edebildiğini söyledi.

Nestoros, Arjantinli uzmanın, yaptığı araştırma ve kayda geçirilen unsurlara ilişkin inceleme temelinde, dokuz alandan sekizinde kazı yapılmasına gerek olduğuna işaret ettiğini belirtti.

Arjantinli uzmanın, hangi alanlarda ve ne kadar mesafede kazı yapılacağına dair bir rapor hazırladığını belirten Nestoros, kazıların araba galerisi alanında başladığını, ayrıca Girne’deki Botanik Bahçesi, “Trikomo” (Yeni İskele) ve Gönyeli’de kazıların başlatılacağını ifade etti.

Nestoros bir soru üzerine, bu çalışmanın maliyetinin engelleyici olmadığını, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin, söz konusu uzmanın sadece seyahat ve Ada’da konaklaması masraflarını karşıladığını belirtti.