ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Kıbrıs’a gerçekleştirdiği günübirlik ziyaret çerçevesinde yaptığı temaslar ve verdiği mesajlarla birlikte KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Kerry’yle görüşmesinin ardından yaptığı açıklama, Haravgi dışındaki Rum gazetelerinin manşetlerinde yer aldı.

Fileleftheros haberi manşetten “ABD’den Yardım Eli… Kerry, Ülkesinin Çözümden Sonra Mali Katkıya Hazır Olduğunu Söyledi… Temaslar: Türkiye’den! ‘Taahhütler’ Getirdi” başlığıyla aktardı.

Habere göre Güney Kıbrıs’ta Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, KKTC’de de Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüşen Kerry, muhataplarına, ABD hükümetinin  çözüm çabalarına ve anlaşma sonrası döneme yardıma hazır olduğu ancak bunun için yapılacak mali incelemeyi bekleyeceği mesajını verdi.

Gazete, Kerry’nin Rum muhataplarına da, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanı Ahmet Davutoğlu görüşmelerinden söz ederek Türk yetkililerin “çözüm taahhüdünü” ilettiğini kaydetti.

KERRY ANASTASİADİS’İN GÖRÜŞÜNE KATILDI

Kerry’nin daha çok muhataplarını dinlediği ve ulaşılacak bir anlaşmanın, yapıcı belirsizlikler ve boşluklar içermemesi gerektiği görüşüne katıldığını yazan gazete, açıklamalarında ise genel ifadelere ve telkinlere yer verdiğini yazdı.

Habere göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis güvenlik, yani “garantilerin tasfiyesi ve askerlerin çekilmesi”, çözümün mali yönü ve sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin bölgesel işbirliklerine değindi. Bölgesel işbirlikleri Kerry’nin Kasulidis’le görüşmesinde de gündeme geldi.

BM’nin ev sahipliğinde dün akşam düzenlenen akşam yemeğine ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim ve Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin katıldığını hatırlatan gazete iki saat süren yemekte Kıbrıs sorununun görüşüldüğünü, Kerry’nin yemekte işittiklerinden cesaretlenmiş göründüğünü belirtti.

Gazete iç sayfasında detaylandırdığı haberinde, Kerry’nin Ada’ya saat 16.00 sularında geldiğini ve Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis’le, ardından da Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’le görüştüğünü, yaklaşık 30 dakika süren görüşmeden sonra Cumhurbaşkanı Akıncı’yla görüşmek için KKTC’ye geldiğini hatırlattı. Kerry-Akıncı görüşmesinin “bayraklar ve amblemler olmadan” gerçekleştiğinin altını çizen gazete özetle şu detaylara yer verdi:

ANASTASİADİS’İ DİNLEYEN KERRY GÜVENLİK KONUSUNA “ANLAYIŞ GÖSTERİYOR GÖRÜNDÜ AMA…”

“Öğrendiğimize göre John Kerry  Lefkoşa’daki temasları sırasında hiçbir şeyi somutlaştırmayıp genel konuştu ancak muhataplarına net telkin ve tembihlerde bulundu.

ABD’nin de AB’nin de Kıbrıs’a çözümden sonra mali yardımda bulunacağını söyleyen Kerry, bu yardımın, maliyet araştırmalarının yapılmasından sonra inceleneceğine dikkat çekti. Kerry güvenlik konusuna anlayış gösteriyor göründü ancak meselenin özüne dair bir şey söylemedi.

Anastasiadis’le görüşmesinde daha çok dinledi. Anastasiadis  çözümde hiçbir boşluk olmaması veya yapıcı belirsizlik içermemesi gerektiğini söyledi, buna Kerry de katıldı.

Anastasiadis garantilerin kaldırılması, işgal ordusunun çekilmesi gerektiğini söyledi ve ardından çözümün maliyetinden ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bölgedeki ülkelerle yaptığı anlaşmalardan söz etti, Mısır’a özellikle değindi. Bu noktada Kerry ülkesinin ilgi gösterdiğini ve  bu meselelerin ikili düzeyde görüşülmesi gerektiğini belirtti.”

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Kerry’yi kabulünün ardından yaptığı, Amerika’nın çözüme desteğinin teyit olduğu açıklamasının özellikle, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’la görüşmemesiyle ilgili değerlendirmesine vurgu yapan gazete “Akıncı, bu tür görüşmelerle KKTC’nin tanınmasını beklemediğini söyledi” ifadesini kullandı.


Politis haberi “Çözme Zamanı Geldi… Kerry ABD’nin Doğrudan Katılım Taahhüdünü Getirdi… Kıbrıs Barış Feneri Olacak” başlığıyla manşete çekti.

Gazete manşetine,  Cumhurbaşkanı Akıncı ile ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin el sıkışırken çekilmiş bir fotoğrafıyla birlikte, Akıncı’nın Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’la görüşmemesiyle ilgili değerlendirmesini de “tanınma beklemedik” vurgusuyla ekledi.

LİDERLERE KÜÇÜK İSİMLERİYLE HİTAP ETTİ

Kerry’nin, Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in çözüm yönündeki çabalarına destek belirtirken liderlere küçük isimleriyle (Mustafa ve Niko) hitap ettiğine dikkat çeken gazete, ABD Dışişleri Bakanı’nın “Çözümün artık yakın olduğuna eminim”, “Kıbrıs bölgesel enerji merkezi olacak”, “(Çözüm) uygulamada da  yardım edeceğiz ekonomik açıdan da” ve “dünyanın bir barış adasına ihtiyacı var” sözlerini öne çıkardı.

Simerini manşet haberine “ABD Net Çözüm İstiyor… John Kerry  Kıbrıs Sorunun Hallinin Yakın Olduğu İnancını Dile Getirdi… Amerikan Dışişleri Bakanı Müzakerelerde  Gerçek İlerleme Saptadı”  başlık ve spotlarını attı.

Gazete Kerry’nin dün Ledra Palace’da, Kıbrıslı Türk ve Rum gençler arasındaki “Peace Players”  basketbol maçını da izlediğine dikkat çekti.

Gazete “Kerry Denetleme İçin Kıbrıs’ta” başlıklı haberinde, ABD Dışişleri Bakanı’nın Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’le görüşmesine Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ve Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis’in de katıldığına dikkat çekti ve bu durumun,  Anastasiadis-Kerry görüşmesinde Kıbrıs sorunu dışında  enerji, ekonomi ve özellikle özelleştirmeler konusunun da masada olduğunu düşündürdüğüne dikkat çekti.

Gazete, İngiltere’de yaşanan paralel bir gelişmeye de dikkat çekerek, Muhafazakar Milletvekili Mathew Oford, Dışişleri Bakanlığı’nın Kıbrıs sorununun muhtemel çözümüyle ilgili değerlendirmesini sormasına karşılık  İngiltere’nin Avrupa Bakanı David Lidington’un “çözüm için gerçek bir fırsat bulunduğuna” işaret ettiğini yazdı.

Habere göre Lidington, İngiltere hükümetinin BM himayesindeki çözüm prosedürünün güçlü destekçisi olduğuna ve yardım etmek için elinden geleni yapacağına vurgu yaptı. Dışişleri Bakanı David Hammond’un kısa süre önce Kıbrıs’ı ziyaret ettiğini ve Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’i  cesaretlerinden dolayı kutladığını ve tarihi bir anlaşma için gereken cesur adımları atmaya teşvik ettiğini de anımsattı.

Alithia haberi “John Kerry: Çözüm Daha Yakın…Elle Tutulur İlerleme Saptadı ve ‘Kıbrıs’ın Zamanı’ndan Söz Etti… Amerikalı Dışişleri Bakanı Çözümün Uygulanmasında Ekonomik ve Teknik Yardım Sözü Verdi” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin ziyaret ve temaslarını manşete çekmeyen tek gazete Haravgi “Kıbrıs Sorununun Çözümü Belirsizlikler ve Boşluklar İçermesin… Başkan Anastasiadis ve Amerikalı Dışişleri Bakanı Uzlaşmış Görünüyor”  başlığını kullandı.