AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun,  Kıbrıs sorunundaki çıkmazda Rum tarafının da sorumluluğu olduğu açıklaması DİKO’nun, Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis’in  Kuzey’e dönecek Rumlarla ilgili sözleri de EDEK’in tepkisini çekti. Üç parti arasında  Kıbrıs sorunu özelinde tartışma başladı.

AKEL: “ÇIKMAZDAN SORUMLU GÖRÜLDÜK, DOĞRUDAN TİCARET VE KIBRISLI TÜRKLERE AYRI MALİ YARDIM BASKILARI BAŞLADI”

Fileleftheros ve diğer gazetelere göre Andros Kiprianu katıldığı bir programda, merhum Rum lider Tasos Papadopulos zamanını işaret ederek, “Kıbrıs sorunundaki çıkmazın, hayrına olmayan taraf bizimkiydi” dedi.  Kiprianu “Çıkmazdan biz de sorumlu görüldük ve bunun sonucunda doğrudan ticaret ve Kıbrıslı Türklere ayrı mali yardım verilmeye başlanması konusunda baskı yapılmaya başlandı” ifadesini kullandı.

DİKO: “ANASTASİADİS’İN DESTEKÇİSİ, AKINCI VE TALAT’IN AVUKATI”

Bu sözlerden rahatsız olan DİKO, Kiprianu’yu Anastasiadis’in destekçisi, Akıncı’nın ve Talat’ın avukatı olmakla suçladı ve  Kiprianu için “Kıbrıs Helenizmi’nin kendiliğinden anlaşılır haklarının talep edilmesini maksimalist buluyor” ifadesini kullandı.

EDEK de AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis’in, Rum suç unsurlarının 74 öncesinde Kıbrıslı Türklere yaptıklarına işaret etmesine ve “birçoğu halihazırda öldü, kaç göçmen malını talep edecek?” sorusuna tepki gösterdi. EDEK açıklamasında özetle şunlar öne sürüldü:

EDEK: “MÜLKİYET HAKKI, HAYATTA OLMASA BİLE MALIN İLK SAHİBİNE AİTTİR, TORUNDAN TORUNA GEÇER”

“Kolonizasyon meşrulaştırılamaz. Kıbrıs’ta doğmuş olsalar bile, yerleşiklerin çocukları da meşrulaştırılamaz. Mülkiyet hakkı, malın ilk sahibi hayatta olmasa da, elinden alınamaz. Mülkiyet hakkı kanunen nesilden nesle torunlarına geçer. Bazıları iki bölgeli iki toplumlu federasyon kisvesi altında konfederasyon çözümünü ileri götürüyorsa bunu halka alenen söyleme cesaretini ve cüretini göstersin.”

“ACİZLİKLERİNDEN HAYAL ÜRETİP KOVALIYORLAR”

Bunun üzerine AKEL yazılı açıklama yaparak DİKO ve EDEK’i “AKEL yetkililerinin Kıbrıs sorunuyla ilgili sözlerini çarpıtma yarışına girmekle” suçladı. Basın Sözcüsü Lukaidis, iki sağ partinin eleştirilerini AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun muhtemel İstanbul ziyaretiyle de ilişkilendirdi ve “ne önerdiklerini, nasıl başaracağımızı söylemekten aciz olduklarından AKEL’in Kıbrıs sorunundaki tezleri kendilerini hayal üretip kovalamaya itiyor” dedi.