Lübnan Başbakan Yardımcısı ve Milli Savunma Bakanı Samir Moqbel’in dün Güney Kıbrıs’ta çeşitli temaslarda bulunduğu haber verildi.

Alithia gazetesi Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis’in daveti üzerinde Güney Kıbrıs’ı ziyaret eden Moqbel’in temasları çerçevesinde Rum mevkidaşıyla askeri bir programa imza attığını belirtti.

Moqbel’in ilk önce Fokaidis eşliğinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le bir araya geldiğini kaydeden gazete, görüşmede mülteci krizi, terörle mücadele ve AB-Lübnan arasındaki ilişiklerin ele alındığını, ayrıca karşılıklı hediye takdimlerinin yapıldığını aktardı.

Habere göre Moqbel, Anastasiadis’e, Lübnan’a verdiği desteklerden ötürü teşekkürlerini sundu.

Öte yandan Rum Savunma Bakanı Fokaidis, Moqbel ile yaptığı görüşme ve iki ülke arasında İkili Askeri İşbirliği Programı’nın imzalanmasının ardından yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs ile Lübnan’ın, yüzyıllardır uluslararası rekabet alanı olan bir bölgede iki küçük ülke olarak savaş, mültecilik ve bölünmenin sonuçlarını yaşadığını söyledi.

Fokaidis,  “Bugün geleceğimizin sorumluluğunu almaya hiç olmadığı kadar ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

Moqbel ile yaptığı görüşmede Doğu Akdeniz bölgesindeki güvenlik konuları, sürekli değişen jeopolitik çevre, deniz ve enerji güvenliği gibi iki ülkeyi ilgilendiren konuları ele aldıklarını anlatan Fokaidis, terör, asimetrik tehditler ve mülteci kriziyle mücadele konularını da konuşma fırsatı yakalandıklarını dile getirdi.

Fokaidis, bu çerçevede arama ve kurtarma alanında da işbirliklerini güçlendirmekte olduklarını söyleyerek, Güney Kıbrıs’ın bu alanda önemli deneyimler kazandığını ve dost ülkede eğitimler ve altyapı yaratılmasına katkıda bulunmaya hazır olduğunu vurguladı.

İmzaladıkları programa da değinen Fokaidis, bunun, işbirliğinin derinleşmesi açısından iki kurmaylık arasında güçlü bir araç olduğunu söyledi.

Fokaidis, Moqbel’e Kıbrıs sorunundaki gelişmelerle ilgili bilgiler verdiğini de belirtti.

Moqbel ise Güney Kıbrıs AB üyesi olduğundan Anastasiadis’i, Suriyeli mülteciler konusunda yardımın hızlanması için Avrupa toplumunun diğer üyeleriyle iletişime geçmesini istediğini söyledi.

Sınırlarındaki teröristlerle mücadele konusunu da görüştüklerini dile getiren Moqbel, bu konuda da Lübnan silahlı kuvvetlerine yollanacak desteğin hızlanması için Anastasiadis’in Avrupa düzeyinde müdahalesini istediğin belirtti.

İkili askeri anlaşma programına da değinen Moqbel, iki ülkenin 2013’ten itibaren yaptıkları anlaşmaları güncellediğini ve dünkü anlaşmayla artık konuştuklarını uygulamaya koyacaklarını belirtti.

Moqbel, ikili istişarelerin yoğunlaşması, iki ülkenin Münhasır Ekonomik Bölge ortak sınırlarını koruma yollarının bulunması ve askeri işbirliklerinin derinleşmesinin hedefleri olduğunu da belirtti.