Fileleftheros ve diğer gazeteler, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail Dışişleri Bakanlıkları Genel Müdürleri Aleksandros Zinon ve Anastasios Mitsialis ve Nissim Ben Shitrit’in dün Atina’da gerçekleştirdikleri toplantıda, üç ülkenin bölgedeki işbirliği konusunu ele aldıklarını, bu çerçevede de üç ülkenin dışişleri bakanlarına, Aralık ayında Atina’da toplantı gerçekleştirmeleri çağrısında bulunulması kararının çıktığını yazdılar.

Gazete: “İsrail’le Üçlü Zirve Düzenlenmesi–Atina’da Türk Kışkırtmalarına Değinmeyen Açıklama” başlıkları altında verdiği haberinde, Zinon, Mitsialis ve Shitrit’in dünkü görüşmede, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail Dışişleri Bakanları Yoannis Kasulidis, Evangelos Venizelos ve Avigdor Lieberman’a Aralık ayında Atina’da toplantı daveti gönderilmesi kararına varıldığını yazdı.

Zinon, Mitsialis ve Shitrit’in görüşmesi sonrasında yapılan ortak açıklamada, üç ülkenin enerji bakanları tarafından 8 Ağustos 2013 tarihinde Güney Kıbrıs’ta imzalanan işbirliği anlaşmasına atıfta bulunularak bu işbirliğinin geliştirilmesi için tüm düzeylerde siyasi diyalogun devam ettirileceği vurgulandı.

Habere göre, ortak açıklamada “Doğu Akdeniz’deki yasa dışı eylemler ve uluslar arası hukukun çiğnenmesinden duyulan endişe” dile getirilerek düzenli olarak istişarede bulunulması kararının alındığı ifade edildi.

Gazete, söz konusu ortak açıklamada Doğu Akdeniz’deki yasadışı eylemlerden bahsedildiğini ancak  Türkiye’nin adının açıkça zikredilmediğini belirtirken, bu konuda İsrail Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Shitrit’in tutumunun etkili olduğunu vurguladı.

İsrail’le üçlü işbirliğinin Mısır’la olandan daha zorlu olacağını, bunun da dünkü toplantıda belli olduğunu vurgulayan gazete, Shitrit’in, dünkü toplantıda Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesindeki (MEB) “ihlallerine” değinilmesini elzem görmediği görüşünü ortaya koyduğunu belirtti.

Gazete, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail üçlü işbirliğinin Mısır’la olanla paralel şekilde ilerleyeceğini vurguladı.

Gazete, üç yetkilinin toplantı sonrasında Yunanistan Dışişleri Bakanı Venizelos’la görüştüğünü ve görüşmede Venizelos’un üç ülkenin dışişleri bakanlarına davetini ilettiğini ifade etti.

Simerini gazetesi haberini: “İsrail’le Bakanlar Toplantısı Yıl İçerisinde – Lefkoşa-Atina-Tel Aviv Arasında Üçlü İlerliyor” başlıklarıyla verirken, Venizelos’un görüşme sonrasındaki açıklamasına ve Zinon’un Rum haber kaynaklarına yaptığı açıklamaya geniş yer verdi.

Haberde, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail üçlü işbirliği çerçevesinde ilk olarak dışişleri bakanlarının bir araya gelmesinin, ardından da üç ülkenin devlet başkanlarının, tıpkı Kahire zirvesindeki gibi görüşmelerinin öngörüldüğü belirtildi.

Gazete, Venizelos’un basın açıklamasının yanı sıra, Zinon’un da Rum haber kaynaklarına açıklamada bulunduğunu ve üç ülkenin dışişleri bakanlarının görüşmesi için Venizelos tarafından Kasulidis ve Lieberman’a hali hazırda davet gönderildiğini vurguladığını yazdı.

Üç ülkenin dışişleri bakanları ve ardından devlet başkanlarının görüşmelerinin içeriğinin, güncelliğin sağlanabilmesi için, görüşme tarihleri yaklaşınca kesinleştirileceğini belirten Zinon, gerek Mısır gerekse İsrail’le üçlü işbirliklerinin Güney Kıbrıs’ın bölgedeki önemli rolünü ortaya koyduğunu savundu.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Haravgi: “Yunanistan-Güney Kıbrıs ve İsrail Arasında Da Üçlü İşbirliği”.

Politis: “Kıbrıs-İsrail-Yunanistan Dışişleri ve Liderleri Üçlü Zirvesi – Davetler Gönderildi”.

Alithia: “Üçlü Zirve Kıbrıs-Yunanistan ve İsrail Dışişleri Bakanları Toplantısıyla Başlıyor”.