Rum siyasi partiler, Türkiye AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır’ın AB’ye katılım müzakerelerindeki başlıklarının açılması, Kıbrıs sorunu ve Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirilecek seçimlerle ilgili yaptığı açıklamalarına tepki gösterdi.

Simerini gazetesine göre DİSİ Başkanı Averof Neofitu, Türkiye’nin pratikte müzakereler masasındaki uzlaşmaz tezlerini bir kenara bırakması, garantilerde ısrar etmemesi, Türk ordusunun ayrılması ve Kıbrıs sorununa doğru ve işlevsel bir çözüm bulunması gerektiğini savunarak, sadece bu yöntemle başlıkların açılabileceğini söyledi.

Türkiye’nin Avrupa ve Kıbrıs’tan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda bloke ettikleri başlıkları açmalarının söz konusu olmadığını ifade eden Neofitu, Türkiye’nin “Kıbrıs Cumhuriyeti”ni tanıması gerektiğinden söz ederek “Kıbrıs sorununda uzlaşmaz bir tutum sergilemeye devam edip başlıkların açılmasını bekleyemez” iddiasında bulundu.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, partisinin tezlerinin açık olduğunu belirterek, Türkiye’nin AB ve “Kıbrıs Cumhuriyeti” karşısındaki yükümlülüklerini yerine getirmediği sürece başlıkların açılmasını kabul edemeyeceklerini savundu.

DİKO’dan yapılan açıklamada Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in hatalı taktikleri neticesinde Türkiye’nin cesaretinin ve Türkiye yükümlülüklerine uymamasına rağmen başlıkların açılmasına yönelik Güney Kıbrıs’a baskıların arttığını ileri sürdü.

Çevreciler Hareketi-Vatandaşlar İttifakı ise Rum Hükümeti’nin yapılan açıklamalara sert bir yanıt vermesi gerektiğini savundu.