Fileleftheros gazetesine röportaj veren Omiru, Baf Kanalizasyon sistemiyle ilgili skandala tüm Rum siyasi partilerin mensuplarının karışığına işaret ederek, kendi tutumlarının ne olacağı sorusu üzerine, yolsuzluklar karşısında “sıfır tahammüllerinin” olduğunu belirtti.

Bir parti mensubunun skandallarla ilgili suçlanması durumunda partideki statüsünün askıya alınacağını ifade eden Omiru, mahkum olması durumunda ise partiden ihraç edileceğini söyledi.

Bazı sorular üzerine Kıbrıs sorununa da değinen Omiru, Kıbrıs sorununda izlenen politikanın yeniden değerlendirilmesi gerektiğine dair çağrılarında istenen sonucunu elde edemediklerini söyledi.

Gereken stratejinin çizilmesi amacıyla bütünlüklü bir istişarenin yapılması için birkaç gün sürecek Ulusal Konsey toplantılarının yapılmasını istediklerini ifade eden Omiru, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in geniş görüş birliklerine ulaşılması arzusuyla ilgili açıklamalarının doğru olması umudunu da dile getirdi.

Atina’nın tutumundan memnun olup olmadıkları sorusu karşısında ise Omiru, “Atina-Lefkoşa” arasındaki ilişkilerin bütünlüğü ve milli beraberliğin, Kıbrıs sorunun çözümü ve “işgalin” sonlanması amacıyla gösterilen mücadelede başarıya ulaşılmasında temel koşul olduğu yönündeki tutumlarına işaret etti.

Omiru, bu ilişkilerin çok iyi korunması gerektiğine de vurgu yaptı.

Kıbrıs sorununun gerçek niteliğiyle ilgili “çarpıtılmış” bir görüntüye neden olduğunu iddia ettiği çapraz görüşmeler konusunda aynı görüşü paylaşmadıklarının bir sır olmadığını da belirten Omiru, Türklerin “kurnaz tutumlarına” daha net yanıtlar verilmesini beklediklerini ifade etti.

Türkiye’nin, “Türkiye ve Yunanistan tarafından Kıbrıs hidrokarbonlarının yönetiminin gözetimi çerçevesini”  ileri götürme çabalarının net ve kararlı bir şekilde engellenmesi gerektiğini de iddia eden Omiru, Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras’ın hazır bulunduğu Rum siyasi parti liderleri toplantısında, Kıbrıs sorununda yeni bir strateji gerekliğinin tartışılması için Samaras’ın da katılacağı Ulusal Konsey toplantısı düzenlenmesini önerdiğini belirtti.