Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun KKTC ziyaretine Güney Kıbrıs’tan tepkiler sürüyor.

Politis ve diğer gazeteler, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun önceki gün KKTC’ye gerçekleştirdiği ziyarete Rum siyasi partilerinin dün yaptıkları açıklamalarla tepki göstermeyi sürdürdüklerini yazdı.

Habere göre AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis dünkü açıklamasında, Çavuşoğlu’nun ziyaretinin KKTC’deki siyasi gelişmelerle doğrudan ilgisi olduğunu iddia ederek, Çavuşoğlu’nun Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik açıklamalarının sözde kalmaması ve eyleme dökülmesini arzu ettiklerini vurguladı.

Lukaidis, “şu anda mevcut olan olumlu ortamın sonsuza dek sürmeyeceği” iddiasında da bulunarak “mülkiyet engelinin, göçmenlerin evlerine ve mülklerine geri dönme hakları garanti altına alınarak, aşılması için çaba sarf edilmesi gerektiğini” belirterek “bu şekilde toprak ve garantiler konularının görüşülmesine geçilebileceği” değerlendirmesinde bulundu.

Gazete, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’un da Kıbrıs sorununa ilişkin açıklamalarda bulunduğunu ve “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ulusal ve fiziksel varoluşundaki en büyük başarısının Kıbrıs Cumhuriyeti olduğunu” söylediğini aktardı.

Papadopulos, Kıbrıs sorununda “dramatik, ciddi ve olumsuz gelişmeler yaşanmakta olduğu” iddiasında bulunarak, KKTC ile Türkiye arasında imzalanması söz konusu olan yeni mali protokolün, yeni vatandaşlıklar verilmesi çabaları, elektrik şebekesi ve su hatlarıyla Türkiye’nin KKTC’yi bir vilayetine dönüştürme girişiminde bulunduğunu öne sürdü.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttı:

Simerini gazetesi “Müzakereleri… Karıştırmayın – Çavuşoğlu: ‘Kıbrıs Sorunu Müzakereleri İçin ‘KKTC’nin’ İstikrarı Önemli”; Fileleftheros, “Bilindik Nakaratlara Sığınıyorlar – Çavuşoğlu’nun Ziyareti ve İşgal Bölgelerindeki Gelişmeler Bahane Oldu”; Haravgi: “AKEL: Mülkiyet Engelini Aşmayı İstemeliyiz”.