Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis, yeni yıl mesajında, mevcut hükümetin görev süresi sona ermeden ve gerçekleştirilecek somut faaliyetlerle birlikte, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile hükümetinin, askerlik görev süresinin 14 aya düşürüleceği konusunda, seçim kampanyası döneminde verdiği sözü uygulamayı başaracağı güvencesi verdi.

Simerini gazetesi, Rum Savunma Bakanlığının, Rum Milli Muhafız Ordusu’nun (RMMO) modernizasyonu ile askerlik görev süresinin buna paralel azalmasıyla ilgili önerisi üzerindeki çalışmaların ise son aşamada olduğunu yazdı.

Gazeteye göre Fokaidis, yeni yıl mesajında ayrıca, RMMO’nun, vatan aleyhindeki herhangi bir tehdidin önlenmesindeki esas güç olarak, bu rolünü sürdürme ve artırma yükümlülüğüne sahip olduğunu da ifade etti.

RMMO İÇİN TANK TAŞIYICI SATIN ALINACAK

Politis gazetesinde yer alan bir haberde ise, Kıbrıs sorununun çözümü amacıyla gerçekleştirilen müzakerelerin, RMMO’nun silahlanma programlarıyla ilgili planlamaları bozmuş olabileceğini, ancak çözümden sonra kullanılabilecek olan programları durdurmadığını yazdı.

Bunlardan bir tanesinin, tank taşıyıcı araçlar satın alınması olduğunu ve bunların yaz aylarında teslim alınmalarının beklendiğini kaydeden gazete, bunların tankların taşınmasını daha hızlı ve kolay hale getireceğini ifade etti.

“Elindeki bilgilere” dayanarak, Savunma Bakanlığının tank taşıyıcıların satın alınmasıyla ilgili 600 bin Euro’luk depozitoyu yatırdığını kaydeden gazete, bunun beş adet tank taşıyıcının satın alımıyla ilgili toplam maliyetin yüzde 30’unu teşkil ettiğini ifade etti.

Geriye kalan yüzdenin ise araçların teslim edilmesiyle ödeneceğini kaydeden gazete, beş tank taşıyıcının Rum Yönetimine maliyetinin 2 milyon 001 bin 779 Euro olacağını belirtti.

Gazete, Rum Yönetimi’nin İsrail’den 44 milyon Euro’ya bir adet açık deniz gemisi satın almaya karar verdiğini ve depozitonun ödendiğini de anımsattı.

Gazete, 2015 yılı bütçesinde, 4 adet UAV (insansız uçak) satın alınmasına dair bir madde bulunduğunu da ifade etti.