Karma köy Pile’de önceki gün düzenlenen ortak/eşzamanlı kumarhane operasyonuyla ilgili Güney Kıbrıs’taki tepkiler dün, doruk noktasına ulaşırken, Rum basınında bugün, konuyla ilgili çok sayıda haber yer aldı.

Rum gazeteleri, Suçlarla İlgili Teknik Komite’nin Rum Eşbaşkanı Andreas Kapardis’in, operasyondan haberdar olmadığını, Rum siyasi partilerin, Rum hükümeti ile polisine, KKTC’nin dolaylı veya doğrudan tanınmasını sağlayacak icraatları nedeniyle tepki gösterdiğini ve Pile’nin Rum Muhtarı Simos Mitidis’in, operasyondan duyduğu memnuniyeti aktardılar.

Simerini gazetesi haberini “Pile Konusunda Başlarını Kuma Gömdüler – Siyasi Partiler Kıbrıs Polisinin İşgal Bölgeleri ‘Polisiyle’ Gerçekleştirdiği Ortak Operasyonun Dikkatlice Planlanmış ve Gerçekleştirilmiş Olduğunu Vurguladılar ve Kabul Edilemez İcraatlardan Söz Ettiler – Suçlarla İlgili Teknik Komite’deki Rum Heyet Operasyondan Haberdar Değildi” başlık ve spotuyla aktardı.

Gazete, her ne kadar Rum Adalet Bakanı Yonas Nikolau operasyonun “ortak” değil “eşzamanlı” yapılmış bir operasyon olduğunu açıklamış olsa da, operasyonun yapılma saati ve gerçekleştirilme şeklinin, Rum polisi ile KKTC polisinin yaptığı eşzamanlı eylemin, koordineli ve önceden tasarlanmış olduğu konusunda hiçbir şüphe bırakmadığını yazdı.

Habere göre, Suçlarla İlgili Teknik Komite’nin Rum Eşbaşkanı Andreas Kapardis ise, “Radio Proto”ya yaptığı açıklamada, teknik komitenin hiçbir şekilde operasyona müdahil olmadığını ve kendisinin de, operasyonun yapılacağından haberinin olmadığını söyledi.

SİYASİ PARTİLER OPERASYONLA İLGİLİ RUM HÜKÜMETİ’NE VE POLİSİNE TEPKİLİ

Gazete devamla, Rum siyasi partilerden EDEK’in, Rum Adalet Bakanlığı ile Suçlarla İlgili Teknik Komite arasındaki tutarsız açıklamalardan bahsederek, bu açıklamaların, Rum polisinin hareket yöntemi konusunda kafalarda soru işaretleri oluşturduğunu belirttiğini yazdı.

Habere göre EDEK, Rum polisinin, KKTC’nin dolaylı veya doğrudan tanınmasını sağlayacak faaliyetlerde bulunulmamasına yönelik tedbirleri alıp almadığı sorusunu yöneltti.

Dayanışma Hareketi Başkanı Eleni Theoharus ise, Suçlarla İlgili Teknik Komite’nin Kıbrıslı Türk Eşbaşkanı Hakkı Celal Önen’in “Birlikte bir operasyon yapılmadı demek, gerçeklere gözlerini kapatmak demektir” şeklindeki açıklamasına atıfta bulunarak, Rum Adalet Bakanı Yonas Nikolau’nun “gözlerini kapatmaya” ve Rum polisinin KKTC polisiyle işbirliği yapmadığını vurgulamaya devam ettiğini söyledi.

Habere göre Theoharus, bu durumla ilgili izahat talebinde bulunarak, Rum Adalet Bakanlığı, polisi ve hükümetinin, milli davayla ilgili kritik olan bir dönemde, KKTC’nin tanınmasını teşkil eden kabul edilemez ve tahrik edici faaliyetlerde bulunduğunu iddia etti.

Ekologlar-Vatandaşlar İşbirliği Hareketi de, Pile’deki kumarhane operasyonunun her ne kadar gerekli olsa da, akıllarda soru işaretleri oluşturduğunu ve Nikolau’nun yaptığı açıklamanın, kafaları daha da karıştırdığını açıkladı.

Hareketin açıklamasında, operasyonun KKTC tarafından “kullanılmasının” da söz konusu olduğu iddia edildi.

MİTİDİS OPERASYONDAN MEMNUN

Bu arada, Pile Rum Muhtarı Simos Mitidis de, köyün güvenliğinin 1974 yılından bu yana Birleşmiş Milletler tarafından sağlanıyor olmasına karşın, “Kıbrıs Cumhuriyeti” yasalarının geçerli olmaya devam ettiğini ve herhangi bir kişinin, gerekli izinleri almadan köye işletme açamayacağını söyledi.

Polisin köyde düzenlediği kumarhane operasyonunun ardından, köyde her şeyin normale döndüğünü ve köyde huzurun hakim olduğunu belirten Mitidis, polisin bu operasyonu, köydeki iki toplumun uyum içerisinde bir arada yaşamasına rahatsızlık vermeden gerçekleştirilmesinin başarı olduğunu ifade etti.

Haber, diğer gazetelerde de şu başlıklarla yansıtıldı:

Fileleftheros gazetesi: “Pile ‘Gel İstediğini Yap’ Yeri Değildir”

Haravgi gazetesi: “Hala Kumarhane Operasyonuna Tepki Gösteriyorlar”

Alithia gazetesi: “Pile’de Memnuniyet”.