Rum Sayıştaylığı, Kıbrıslı Türklere ait Güney Kıbrıs’ta bulunan bazı taşınmazların, Kıbrıs Türk taşınmazları vasiliğini yürüten Rum İçişleri Bakanlığı’nın onayıyla Kıbrıslı Rum şirketler tarafından satın alındıklarını, akabinde ise çok daha yüksek meblağlara başka şirketlere satıldıklarını tespit etti.

Politis ve diğer gazeteler, Rum Sayıştaylığının Kıbrıs Türk taşınmazlarının satışlarına ilişkin 2014 yılında yaptığı rastgele incelemede, birçok durumda Kıbrıs Türk taşınmazlarının bazı şirketlere çok uzuca satıldığı, bu şirketler tarafından ise daha sonra çok daha yüksek paralara başka şirketlere satışının yapıldığını tespit ettiğini yazdılar.

Gazete: “ Ucuza Aldılar, Çok Daha Pahalıya Sattılar – Sayıştay Kıbrıs Türk Taşınmazlarının Satışı Konusunda Sokratis Hasikos Aleyhine Ciddi Sorun Gündeme Getiriyor” başlıkları altında verdiği haberinde, 2007 ve 2008 yıllarında Kıbrıslı Türk taşınmazlarının satışı ve ardından başka şirketlere daha pahalıya satışları konusunda Rum İçişleri bakanlığının bazı çalışanlarının çıkar sağlamış olabilecekleri şüphesinin bulunduğunu yazdı.

Sayıştaylığın, İçişleri Bakanlığında çalışan iki kişi hakkındaki şüphelerini Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos’a bildirdiğini vurgulayan gazete, Hasikos’un çalışanlarını savunması üzerine ise Rum Başsavcılığı’na olayın araştırılması talebi içeren bir mektup gönderdiğini belirtti.

Gazete, 2007-2008 yıllarında gerçekleştirilen şüpheli alım-satım işlemlerini ise şu şekilde sıraladı:

“1. Lakatamya’da (Lefkoşa) Ay. Paraskevi bölgesinde 5/141 kayıt numaralı ve 149 parsel numaralı 9 bin 430 metrekarelik arazi. Piyasa değeri bir milyon 196 bin 21 Euro olan taşınmaz 20/06/2008 tarihinde 478 bin 408 Euro’ya bir şirket tarafından satın alındı. Söz konusu arazi 2012 yılında 11 arsaya dönüştürüldü ve beş tanesi 980 bin Euro’ya satıldı. Geriye kalan altı arsanın 2013 yılı piyasa değeri bir milyon 165 bin 300 Euro.

2. Limasol’un Ayios Spiridona bölgesinde 0/67659 kayıt ve 666 parsel numaralı 7 bin 935 metrekarelik arazi 2007 yılında 469 bin 865 Euro’ya bir şirket tarafından satın alınırken, bir yıl sonra söz konusu arazi 2 milyon 904 bin Euro’ya başka bir şirkete satıldı.

3.Larnaka’nın Pervolia (Bahçalar) bölgesinde 0/3827 kayıt ve 171 parsel numaralı 13 bin 713 metrekarelik arazi, 2007 yılında bir milyon 537 bin 741 Euro’ya satın alınırken, birkaç ay sonra 3 milyon 613 bin 692 Euro’ya başka bir şirkete satıldı.

4. Larnaka’nın Pervolia (Bahçalar) bölgesinde bulunan, 0/3836 kayıt ve 311 parsel numaralı 33 bin 111 metrekarelik arazi, 2007 yılında 3 milyon 417 bin 203 Euro’ya satın alınırken, iki yıl sonra yukarıdaki satışta dile getirilen aynı şirkete 8 milyon 884 bin 723 Euro’ya satıldı.

5. Yine Larnaka’nın Pervolia bölgesinde, 0/5293 kayır ve 441 parsel numaralı 17 bin 423 metrekarelik arazi, 2007 yılında bir milyon 537 bin 741 Euro’ya satın alınırken, yine önceki satışlarda sözü geçen şirkete, yaklaşık dört ay sonra 4 milyon 15 bin 213 Euro’ya satıldı.”

Gazete, Rum İçişleri Bakanlığı çalışanlarının suç işlemiş olabileceği düşünülen satış işleminin ise Limasol’un “Asomatos” (Gözügüzel) köyündeki Kıbrıs Türk taşınmazlarının satışı sırasında gerçekleştiğini, Kıbrıs Türk Taşınmazları İdaresi’nin iki çalışanından birinin eşinin, satışa dahil olan şirketlerini biriyle ilişkisi olduğunu vurguladı.

Rum Sayıştaylığının Başsavcılığa gönderdiği mektupta, İçişleri Bakanı Hasikos’un söz konusu iki çalışan hakkında soruşturma başlatmamasının, kendisine verilen yetkilerle bağdaşmadığını da vurguladığı haberde yer aldı.

KIBRISLI TÜRK MAL SAHİBİNİN HABERİ OLMADAN TAŞINMAZ TAKASI YAPILDI

Simerini gazetesi ise haberinde, Sayıştaylığın raporunda bir Kıbrıslı Türk’ e ait taşınmaz malın Kıbrıslı bir Rum’a ait taşınmazla takasına, Kıbrıslı Türk mal sahibinin izni olmaksızın izin verildiğinin belirtildiğini yazdı.

Habere göre Sayıştay raporunda, Baf’ın “Poli Hrisofu” bölgesinde bulunan ve tamamen Kıbrıslı bir Rum’a ait olan arazinin, daha değerli bir Kıbrıslı Türk arazisiyle takasına onay verildiği ancak bundan Kıbrıslı Türk mal sahiplerinin haberi olmadığı vurgulandı.

Raporda, Kıbrıslı Türk’e devredilen Rum arazisinin yasalar gereğince Kıbrıs Türk Malları İdaresi’nin yönetimine geçemeyeceği, bu sebepten ötürü de, KKTC’de ikamet etmesi ve burada yer alan Rum taşınmazlarını “yasadışı kullanmaları” muhtemel Kıbrıslı Türklerin, Güney Kıbrıs’ta yasal olarak arazi sahibi konumuna geldikleri iddia edildi.

Raporda, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk taşınmaz mal takaslarına ilişkin başka durumlara da değinildi.

TÜRK VATANDAŞININ TAŞINMAZI VE PİLE

Gazete, raporda Türk vatandaşı olan bir kişinin Güney Kıbrıs’taki taşınmazının satışı ve Pile’de bulunan bazı Kıbrıslı Türk taşınmazlarının satışına da yer verildiğini aktardı.

Haberde, Türk vatandaşına ait taşınmazın idaresi 2009 yılına kadar Kıbrıs Türk Taşınmazları İdaresi’nin yönetiminde olduğu belirtilirken, satışa ilişkin ayrıntıya yer verilmedi.

Haberde ayrıca, Sayıştayın raporunda karma köy Pile’deki bazı Kıbrıs Türk taşınmazlarının satışına da değinildiği ve bu taşınmazların idaresinin Rum İçişleri Bakanlığı’nda olmamasına karşın, mevcut devlet arazilerinin azlığı sebebiyle satışlarına izin verilememesi gerektiği görüşünün vurgulandığı ifade edildi.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Fileleftheros: “Kıbrıs Türk Taşınmazlarıyla Zengin Oldular – Sayıştaylık İki Çalışanı Savcılığıa Havale Etti”.

Haravgi: “Kıbrıs Türk Taşınmazlarını Satın Alarak Zengin Olma”.