Alithia gazetesinde yer alan haberde, Rum Meclisi Genel Kurulu’nun dünkü toplantısı sırasında, Meclis Başkanı Yannakis Omiru’nun, Anastasiadis’le temas kurduğu ve bunun sonucunda, Anastasiadis’in yoğun programı ve yurt dışına yaptığı ziyaretler yüzünden, Meclisin kapalı oturumda bilgilendirilmesinin, Anastasiadis’in adaya dönüşüyle birlikte, Ekim ayı içerisinde gerçekleşeceği konusunda milletvekillerini bilgilendirdiğini belirtti.

Dün yapılan toplantı sırasında, Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Başkanı Yorgos Perdikis’in, Kıbrıs sorunundaki gelişmeler konusunun, milletvekilleri arasında görüşülmesi amacıyla, Genel Kurulun gündemine kaydedilmesini önerdiğini yazan gazete, Perdikis’in önerisine, DİSİ Başkanı Averof Neofitu’dan yanıt geldiğini kaydetti.

Gazeteye göre Neofitu, Perdikis’in önerisine yanıtında, Meclisin konu hakkında Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından bilgilendirilmesi konusunun beklemede olduğunu anımsattı.

Gazeteye göre, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ile DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos ise, Meclisteki görüşmenin, Anastasiadis’in bilgilendirilmesinin akabinde yapılmasını önerdiler.

Gazete, en nihayetinde, konunun Meclis Genel Kurulu’nun bir sonraki toplantısında ele alınıp alınmayacağına karar verilmesi için, meselenin, önümüzdeki Perşembe günü Rum siyasi parti başkanları arasında yapılacak olan toplantıda yeniden ele alınmasına karar verildiğini ekledi.

PARTİLERDEN TEPKİ

Fileleftheros gazetesi ise haberinde, DİKO partisinin, Rum Başkanlığının müzakere belgelerini diğer siyasi partilere göndermeden, yalnızca DİSİ ve AKEL partilerine gönderdiği konusundaki ısrarını sürdürdüğünü yazdı.

Gazeteye göre, iki büyük siyasi parti tarafından son yapılan açıklamaların, müzakerelerdeki görüş birliklerini içeren belgelerin yalnızca DİSİ ile AKEL’e verildiği konusunda “kabul” teşkil ettiğini ileri süren DİKO, iki partinin, belgelerin kendilerine verilmesini istememesinin sebebinin bu olduğu yönündeki tahminini iletti.

Simerini gazetesinin haberine göre ise, Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi sözcüsü Eleni Hrisostomu, müzakerelerin gidişatı hakkında endişe duyduğunu belirterek, “değişmez Türk tezlerinin müzakere masasında olmayı sürdürdüğünü” iddia etti.

Gazeteye göre, Rum Vatandaşlar İttifakı Genel Sekreteri İrini Mandoles ise açıklamasında “Türk tarafının vizyonunu oluşturan konfederasyon modelinin, gizli taksimden başka bir şey olmadığını” iddia etti.