Fileleftheros gazetesi, Güney Kıbrıs’taki Lefkoşa Üniversitesi/IMR Bürosu tarafından gazete adına, 11-12 Mart tarihleri arasında 400 kişinin katılımıyla yapılan “yargı-adalet” konusundaki ankete yer verdi.

Gazete, anket sonuçlarına göre, ankete katılanların yüzde 85’nin yargıda boşluklar ve zayıflıklar gördüğünü belirtti.

“Rum mahkemelerinin dağıttığı adaleti nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklindeki soru üzerine, ankete katılanların yüzde 15’i “tatmin edici”, yüzde 43’ü “o kadar tatmin edici değil”, yüzde 42’si ise “hiç tatmin edici değil” şeklinde yanıt verdi.

Gazete bu soru çerçevesinde, ankete katılanların yüzde 85’inin, adaletin dağıtılmasında boşluk ve zayıflıklar gördüğünü yazdı.

Habere göre “ekonomi suçuna ilişkin araştırmaların iyi yolda olduğuna ve nihayetinde adaletin yerini bulacağına inanıyor musunuz?” şeklindeki soru üzerine ise katılımcıların yüzde 91’i ekonominin iyi yolda olmadığını, yüzde 9’u ise iyi yolda olduğunu ifade etti.

“Rum mahkemeleri tarafından adalet vaktinde mi yoksa geç mi dağıtılıyor?” sorusu üzerine ise ankete katılanların yüzde 96’sı geç dağıtıldığını, yüzde 4’ü ise vaktinde dağıtıldığını belirtti.

“Yasaların uygulanması konusunda, polis, başsavcılık, adalet bakanlığı ve mahkemelerin yaptıkları çalışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine şu sonuçlar çıktı:

“Polis için yüzde 44’ü “çok iyi değil”, yüzde 39’u “yeterince iyi”, yüzde 12’si “iyi değil”, yüzde 5’i ise “çok iyi”; Başsavcılık için, yüzde 41’i “o kadar iyi değil”, yüzde 31’i “yeterince iyi”, yüzde 17’si “iyi değil”, yüzde 5’i “çok iyi”, yüzde 6’sı “bilmiyorum/yanıt yok”; Adalet Bakanlığı içi, yüzde 48’i “o kadar iyi değil”, yüzde 21’i “yeterince iyi”, yüzde 25’i “hiç iyi değil”, yüzde 3’ü “çok iyi”, yüzde 3’ü “bilmiyorum/yanıt yok”; Mahkemeler için ise, yüzde 51’i “o kadar iyi değil”, yüzde 21’i “yeterince iyi”, yüzde 23’ü “hiç iyi değil”, yüzde 3’ü “çok iyi”, yüzde 2’si “bilmiyorum/yanıt yok.”

Ankete katılanların yüzde 66’sı, “Güney Kıbrıs’taki yargıçların tarafsız olduğuna inanıyor musunuz?” şeklindeki soruya yargıçların tarafsız olmadığını, yüzde 29’u tarafsız olduğunu, yüzde 5’i ise bilmiyorum/yanıt yok cevabını verdi.

“Rum eski Savunma Bakanı Kostas Papakostas’a ilerleyen yaşı ve sağlık sorunları nedeniyle Başkanlık affı verilmesinden yana mısınız?” sorusunu yanıtlarken ise katılımcıların yüzde 54’ü aftan yana olduğunu, yüzde 45’i ise buna karşı olduğunu ifade etti.