Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, Kıbrıs’a bu gece başlayacak ziyareti öncesi, Rum Haber Ajansı’na (KİPE) verdiği demeçte, Avrupa Parlamentosu’nun müzakere sürecine yönelik desteğini göstermek için Kıbrıs’ı ziyaret edeceğini söyledi.

Schulz, ziyaretle, Kıbrıslılara Avrupa Parlamentosu adına bir umut mesajı iletmek istediğini de belirterek, “Kıbrıslılar yeniden birleşmenin ertesi günü yalnız bırakılmayacaklar. AB, federal bir Kıbrıs çerçevesinde, bütün Kıbrıslıların refah ve parlak geleceği için en iyi güvenceyi teşkil ediyor” dedi.

Fileleftheros gazetesi “Müzakere Sürecini Desteklemek İçin Geliyor… Schulz’dan Kıbrıs Ziyareti Öncesi Mesajlar” başlıklarıyla yer verdiği haberinde, Schulz’un Kıbrıs’a gerçekleştireceği ziyaretin, gönderdiği mesajlardan da görüldüğü üzere, müzakere sürecini destekleme amacı taşıdığını yazdı.

Schulz’un bu akşam adaya geleceğini ve çarşamba gününe kadar Kıbrıs’ta kalacağını yazan gazete, Schulz’un adaya ziyareti çerçevesinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le görüşeceğini, Rum Meclisi’nde konuşma yapacağını, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüşeceğini, aynı zamanda siyasi partilerle bir araya geleceğini de anımsattı.

Gazeteye göre Schulz, KİPE’ye demecinde “bir çözüme yakın olunmasına rağmen, hala yapılması gereken işler olduğunu ve yeniden birleşmenin ardından dahi çaba gösterilmesi gerektiğine şüphe olmadığını” söyledi.

Uluslararası toplum ile AB’nin, yararlı olduğu zaman, sürece yardımcı olmaya hazır olmaları gerektiğini de dile getiren Schulz, Kıbrıs’a gerçekleştireceği ziyaretinin amacı ve adada yapacağı görüşmelerin gündeminde hangi konular bulunduğunun kendisine sorulması üzerine kısaca şunları söyledi:

“YENİDEN BİRLEŞME OLASILIĞI HİÇ BU KADAR YAKIN OLMADI”

“Kıbrıslıların önünde bazı kritik aylar var. Yeniden birleşme olasılığı hiç bu kadar yakın, hiç bu kadar somut olmamıştı. Avrupa Parlamentosu’nun (üstlenilen ve liderler tarafından da desteklenen) sürece olan desteğini göstermek için Kıbrıs’ı ziyaret edeceğim.”

Momentumun (hızlılığın) muhafaza edilmesinin çok önemli olduğunu da dile getiren Schulz, Kıbrıslılar ve liderlerinin, uluslararası toplumun sözlü desteğini kabul etmenin dışında, bunların doğrudan desteğinden de faydalanabileceklerini, bu çerçevede, Avrupa Parlamentosu’nun sürece en iyi hangi şekilde yardımcı olabileceğini, çeşitli faktörlerle gözden geçirmek istediğini söyledi.

Avrupa Parlamentosu’nun Kıbrıs’ta bir çözüme varılmasına ilişkin çabaları nasıl değerlendirdiği ve bir çözümden sonra Kıbrıs’ın AB’deki rolünü nasıl gördüğünün kendisine sorulması üzerine ise Schulz, buna “Kıbrıs’ın bölünmesi konusunun çözüme kavuşması için bütün taraflarca gerçekleştirilen çabalar, sözü edilmeye değer bir şeyden daha az değildir. Müzakerelerin hızı ve derinliği etkileyicidir” yanıtını verdi.

“Kıbrıs’ın AB üyesi olmasının, çözümden sonra ülkenin ve halkın güvenliği için yeterli bir güvence olup olmadığının” kendisine sorulması üzerine ise AP Başkanı Schulz, “Egemen devletlerin, AB’ye katılmayı tercih etmelerinin sebeplerinden birinin, her ülkenin barış ve istikrarına, AB içerisinde daha iyi hizmet edilmesi olduğu” yanıtını verdi.

Schulz sözlerinin devamında, “bunun yeniden birleşmiş bir Kıbrıs için de geçerli olmaması için herhangi bir sebep görmediğini” de söyledi.

“KIBRISLILARA UMUT MESAJI İLETMEK İSTİYORUM”

Avrupa Parlamentosu’nun Kıbrıs sorunu çözüm çabalarını hangi yollarla destekleyebileceğinin kendisine sorulması üzerine ise AP Başkanı Schulz, Kıbrıs’a gerçekleştireceği ziyaretle, Kıbrıslılara Avrupa Parlamentosu adına bir umut mesajı iletmek istediğini dile getirdi.

Schulz sözlerinin devamında “Kıbrıslıların yeniden birleşmenin ertesi günü yalnız bırakılmayacaklarını ve AB’nin, federal bir Kıbrıs çerçevesinde, bütün Kıbrıslıların refah ve parlak geleceği için en iyi güvenceyi teşkil ettiğini” vurguladı.

Simerini gazetesinin haberine göre de Schulz, “önemli olan şeyin, bu kez, hedeflenen ve üzerinde hemfikir olunan çözüm planının onaylanması için, eş zamanlı gerçekleştirilecek referandumlarda iki ‘evet’e sahip olmayı başarmalarının güvenceye alınması olduğunun” altını çizdi.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre ise, AP Başkanı Schulz’un söylediklerini yorumlayan Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Başkanı Yorgos Perdikis, Schulz’un ziyaretinin ve gönderdiği mesajın kendilerini tetikte olmaya sevk ettiğini ileri sürdü.

GAZETE BAŞLIKLARI

Schulz’un açıklamalarıyla ilgili haberler, diğer gazetelerde şu başlıklarla yayımlandı:

Haravgi: “Kıbrıslılar Çözümün Ertesi Günü Yalnız Bırakılmayacak”

Simerini: “AB En İyi Garantiyi Teşkil Etmektedir… Kıbrıslılar Çözümün Ertesi Günü Yalnız Bırakılmayacak”

Politis: “Kıbrıslıların Önünde Kritik Aylar Var”

Alithia: “Adanın Yeniden Birleşmesi Hiç Bu Kadar Yakın Olmamıştı”