Soğuk algınlığı ve grip kış aylarında kendini oldukça gösteren iki hastalıktır.Mevsim geçişlerinin yaşandığı şu dönemlerde havaların bir ısınıp bir soğuması nedeniyle grip gibi rahatsızlıklarda belli bir oranda artış olmuştur.Ayakta atlatılabildiği ve metabolizmayı fazla yormadığı için pek önemsenmez. Oysa ileriki safhaları çok korkutucu olabilir. Bu yüzden hastalığa yakalanmadan alacağımız çok basit birkaç önlem ile sağlığımızı koruyabiliriz.Soğuk algınlığı ve gripten korunmak için öncelikle metabolizmayı güçlendirmek gerekir.. Bu yüzden A ve C vitaminlerinin bolca bulunduğu ıspanak, yeşil biber, havuç, brokoli, kabak, karnabahar, mandalina, portakal, maydanoz, domates, roka, tere gibi meyve ve sebzeleri bol bol tüketmeliyiz.Ayrıca bitki çayları da gripten korunmaya yardımcıdır.Özellikle C vitamini yönünden zengin olan kuşburnu çayını tercih etmeliyiz.

Soğuk algınlığı ve gribe karşı alınacak önlemler;

-Balıkta bulunan yağ asidi de bağışıklık sistemimizi güçlendirdiği için haftada en az 2 kere tüketmemiz gerekir. Yeterince dinlenme ve uyumanın da bağışıklık sistemimizi, soğuk algınlığı ve gribe karşı güçlü kılacağını unutmamalıyız.

-Çinko eksikliği bünyenin zayıf düşmesine ve beraberinde hastalığı sebep olmaktadır.Çinko kaynakları kırmızı et ve kabuklu deniz ürünleri ile karaciğer gibi hayvansal kaynaklı besinler, fındık, ceviz, fıstık gibi kuruyemişler, süt, peynir ve kuru baklagillerdir.Haftada 2-3 kez kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagilleri sofranızda bulundurmanızda fayda vardır.

-Probiyotik ve prebiyotikler bağırsak florasını güçlendirerek mide-bağırsak enfeksiyonlarına karşı direnç oluşturulmasını sağlar. Yoğurt ise içerdiği laktik asit ile mikroplara karşı koruma sağlar. Öğünlerinizde mutlaka düzenli olarak yoğurt veya ayran olmalıdır.

-Sıvı tüketimi vücudumuz için çok önemlidir. Sıvı eksikliğinde tüm metabolizmanızda dengesizlikler ortaya çıkmakta, hastalık halinde iyileşme gecikmektedir. Günde 10 – 12 bardak su içmeli, daha yüksek sıvı kayıplarında (ateş, ishal gibi) bu kayıplar karşılanarak, sıvı dengesi sağlanmalıdır.

-Sigara alışkanlığı, gribin tedavi süresini uzattığı gibi, bir insanın hastalığa yakalanmamak için ihtiyaç duyduğu C vitamini miktarını da 4 kat arttırdığı bilinmektedir. Sigara, hücrelerin savunma gücünü azaltır. Bunun için tiryakilerin, grip riskini azaltmak için sigarayı bırakmaları veya azaltmaları gerekmektedir. Salgın hastalıklara yol açmamak ve hastalığı başkalarına bulaştırmamak için; nezle, öksürük, hapşırık gibi belirtiler taşıyan kişiler mutlaka evinde istirahat etmelidir. Hastalar sık sık sabunlu su ile ellerini yıkamaya, kağıt mendil hatta maske kullanmaya,sıcak içecekler tüketmeye özen göstermeliyiz.

-Bunların yanında grip olan kişilerle temastan kaçınmalıyız.

-Soğuk havalarda sıkı giyinip üşütmemeye dikkat etmeliyiz.

-Kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak durmalı, bulunduğumuz ortamın havalandırmasına dikkat etmeliyiz.

-Bal iyi bir mikrop kırıcı olduğu için her sabah bir kaşık yemeliyiz.

-Tedbir amaçlı soğuk algınlığı ve grip aşıları yaptırmalıyız.

Gripten korunmak için ilaçsız sağlık yöntemleri;

Kış iksiri

Bileşenler: İki üç diş sarımsak, 30 – 50 ml. kaynar su.

Hazırlanışı: Sarımsakları ince kıyın, üzerine kaynar suyu dökün ve bir iki saat beklettikten sonra süzün. En fazla iki gün buzdolabında bekletin.

Kullanımı: Günde bir iki kere her iki burun deliğinize iki üç damla damlatarak kullanın.

Okaliptüs yaprağı

Gripten korunmanın bir başka yolu her sabah bir okaliptüs yaprağı çiğnemek ve grip olan kişilerle bir aradayken ağzınızda (yanağınızla damağınızın arasında) bir okaliptüs yaprağı bulundurmaktır.

Pancar suyu

Her akşam taze sıkılmış ve yüzde üç oranında sirke ile karıştırılmış kırmızı pancar suyu ile gargara yapabilirsiniz.

Gripten korunmayı başaramayıp hastalığa yakalandığınız takdirde  aşağıdakileri yapabilirsiniz:

Mümkün olduğu kadar sık limonlu çay  veya ahududu reçeli karıştırılmış sıcak çay veya ballı ılık süt (bir bardağa bir kahve kaşığı) için.

Günde üç-dört kere burnunuza taze soğan suyuna batırılmış tampon koyun.

Küçük bir kâseye soğan suyu sıkın ve günde üç kere birkaç dakika koklayın.

Bir baş sarımsağı ince rendeleyin ve aynı miktarda balla karıştırın (en iyisi limon balı kullanmanızdır). Yatmadan önce bir yemek kaşığı yiyin ve biraz ılık su için.

Bir soğanı rendeleyin, üzerine yarım litre kaynar süt dökün ve ılık bir yerde bekletin. Yarısını gece yatmadan önce, yarısını da sabah kalktığınızda ılıkken için.

Bir bardak kaynar suyu iki yemek kaşığı kurutulmuş veya taze ağaççileğinin üzerine dökün. On ila on beş dakika bekleyin ve bir yemek kaşığı bal ekleyerek iyice karıştırın. Terlemeyi tetiklemesi için yatmadan önce içmeye dikkat edin.