Üç sendikanın başkan ve yöneticileri, bugün Başbakanlık’ta Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’yla bir araya geldi.

Yapılan toplantının ardından sendika temsilcileri, Başbakanlık temsilcileriyle Cuma günü saat 14.00’te komite seviyesinde bir toplantı yaparak süreci şekillendirme kararı alındığını bildirdi.

KTAMS TALEPLERİNİ SUNDU

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan görüşmede KTAMS’ın eski KTHY çalışanları konusunda 7 maddelik taleplerini içeren yazıyı da sundu.

KTAMS, 13 Kasım’da 2 sendikanın 2015 Ocak sonuna kadar KTHY eski çalışanlarının hukuki ve mali sorunlarını çözmeye yönelik imzaladığı protokoldeki süreleri kabul etmediğini açıkladı.

Açıklamada, protokoldeki süreleri kabul etmeme sebebinin, “2015 bütçesinin Aralık 2014’te oylanacak olup KTHY eski çalışanlarının mali haklarını iyileştirmeye yönelik hiçbir düzenlemenin 2015 bütçesine konmayacak olmasıyla, Cumhurbaşkanlığı seçimleri için Şubat ayında seçim yasaklarının başlaması olduğu” bildirildi.

Açıklamada “5/1976 sayılı Seçim ve Halk Oylaması Yasası 79. maddesine göre seçim yasaklarında devlet hizmetlerinde barem ayarlaması yapmanın yasak olması nedeniyle KTHY eski çalışanlarına Nisan sonuna kadar hiçbir mali hak verilmeyecek ve çalışanlar bir kez daha mağdur edilmiş olacaktır” denildi.

KTAMS 12 Kasım’da sendikaların yaptığı grev sonrası hükümet adına sendikalarla görüşen Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ve Sağlık Bakanı Ahmet Gülle’nin basın önünde iletmiş olduğu görüşme planına sadık kalınmasını ve sorunların çözümüne yönelik taleplerin 2015 bütçesi yürürlüğe girmeden görüşülmesi ve olumlu bir sonuca ulaşılmasını istedi.  

KTAMS’ın Başbakan’a ilettiği talepler şöyle:

“16 Ekim 2014 tarihinde Meclis’e sunulan ve 20 Ekim 2014 tarihinde oy birliği ile ivediliği alınan Özelleştirme (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin 2015 bütçesi yürürlüğe girmeden önce derhal Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde görüşülmesi ve yürürlüğe girmesi.

Kamuda görev ifa eden farklı statüdeki kişiler arasında yaşanan eşitsizliği ortadan kaldırmak adına KTHY eski çalışanlarının zorunlu sağlık izni, hastalık izni ve yıllık izin hakları, süre ve ödenek konusunda 7/1979 sayılı Kamu Görevlileri Yasası’nda tüm kamu çalışanlarına öngörüldüğü gibi olmalıdır.

KTHY eski çalışanları derece terfisi alamadığı için ve 47/2010 sayılı yasaya tabi olduklarından 14’üncü kademeden sonra ilerleyememektedir. Diğer kamu çalışanlarında olduğu gibi KTHY eski çalışanlarına da birleşik barem uygulamasına geçilmeli ve KTHY’de 14 yıl ve üzeri çalışanlara verilmeyen kademe ilerlemeleri derhal verilmelidir. Ayrıca askerlik görevini ifa eden erkek KTHY eski çalışanlarına da 7/1979 sayılı Kamu Görevlileri yasasında olduğu gibi mücahitlik ve/veya mükellef askerlik hizmetlerine karşılık kademe ilerlemesi verilmelidir.

Kamuda ifa ettikleri görev sebebiyle yasal düzenleme ile kamu görevlilerine verilen tahsisatlar aynı görevi ifa eden KTHY eski çalışanlarına da verilmelidir.

Özelleştirme Yasası kapsamında istihdam edilen kişiler için öngörülen disiplin cezaları ucu açık bir şekilde düzenlenmiş olup suçların cezaları net bir şekilde düzenlenmemiştir. Suiistimale açık olan bu düzenleme derhal kaldırılmalı ve 7/1979 sayılı Kamu Görevlileri Yasası’nda öngörülen disiplin uygulamalarına geçilmelidir.

Özelleştirme Yasası’nın 51’inci maddesinin 5’inci fıkrasında öngörülen emeklilik hakkı elde eden KTHY eski çalışanlarına en fazla üç yıl daha çalışma hakkı verilmesi değiştirilmeli ve KTHY eski çalışanları kamu çalışanlarında olduğu gibi 61 yaşından gün alana kadar kendi rızası ile çalışabilmelidir.

KTHY eski çalışanlarına kamuda istihdam edildikleri tarihteki mezuniyetinin üstüne yapmış oldukları öğrenim için kademe ilerlemesi verilmelidir.”  

GRUP BARİA’DAN DESTEK KONSERİ

Bu arada KTAMS’tan verilen bilgiye göre, bu akşam saat 19.00’da Grup Baria, eski KTHY binası önündeki eylem çadırında eylemciler için moral konseri düzenleyecek.