Doğu Akdeniz Üniversitesi Kıbrıs Araştırmaları Merkezi (DAÜ – KAM) tarafından düzenlenen 8. İz Bırakmış Kıbrıslı Türkler Sempozyumu yarın yapılacak.

Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda saat 09.30’da başlayacak etkinlikte, konuşmaların ardından fotoğraf sergisi açılacak ve sempozyum sunumları gerçekleştirilecek.

DAÜ-KAM Başkanı Prof. Dr. Naciye Doratlı, konuyla ilgili açıklamasında, sempozyumun üç oturum şeklinde Foto Deanna, Foto Kervan, Foto Atlas, Foto Ümit ve Foto Şık konu başlıkları adı altında sunumlarla gerçekleştirileceğini bildirdi.

Birinci oturumda araştırmacı yazar Kadir Kaba tarafından “Kıbrıs Türk Fotoğrafının Altın Çağı 1948-1974”,  FODER Yönetim Kurulu Üyesi  Ayşe Gökyiğit tarafından “Fotoğraf Bir Yolculuktur Foto Deanna” ve YDÜ Radyo, Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fevzi Kasap ve Çağlayan Dursun tarafından “Kıbrıs Türk Fotoğrafçılığında Foto Şık” konulu sunum yapacak.

İkinci oturum Dr. Ayşe Gökyiğit’in “Fotoğrafa Adanan Bir Ömür Foto Şık”, Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ulvi Keser ve Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Kübra Müezzinoğlu’nun “Bilinmeyen Yönleriyle Foto Şık ve İlginç Özellikleri”, fotoğrafçı Buket Özatay’ın “Fotoğrafla 69 Yıl Faik Atlas” konulu sunumlarla sürecek.

Üçüncü oturumda DAÜ – KAM Görsel Sanatlar Arşiv Projesi Sorumlusu Zehra Şonya ve Kadir Kaba “Ümit Ali (Esinler): 75 Yıllık Öykü”, YDÜ Kültür Merkezi Yönetmeni Ceyhan Özyıldız “Kıbrıs Türk Fotoğraf Tarihinde 1950’li Yıllardan 2000’li Yıllara Kadar İzi Sürülebilen Stüdyo Fotoğrafçısı, Ümit Ali Esinler’in (Foto Ümit) Sosyo-Politik Eleştiri Fotoğraflarının Analizi” ve araştırmacı yazar Hüseyin Kaba tarafından“Zeki Kervan” konulu sunum yapılacak.

Toplamda 9 sunumun yer alacağı sempozyum kapanış ve değerlendirme oturumlarının ardından sona erecek.