Sanatçı Kemal Ankaç’ın geniş kapsamlı “kültürkırım” projesini sanatseverlerle buluşturacağı kişisel sergisi, 4 Mart Cuma günü açılacak.

Girne’de Art Rooms’da saat 19.00’da açılışı yapılacak sergi, bir ay boyunca çarşamba-pazartesi günleri arası, öğlenden itibaren saat 22.00’ye kadar ziyaret edilebilecek.

Art Rooms’dan yapılan açıklamaya göre kuratörlüğünü Başak Şenova’nın üstlendiği sergi, enstalasyonları, baskıları, objeleri ve çizimleri bir araya getiriyor.

Bunlara ek olarak sergiye, özellikle bu sergi için sanatçıyla yapılan video röportajının yanı sıra, konuyla bağlantılı eskizlerini ve Kıbrıs'ın yakın tarihini de kapsayan, özel olarak tasarlanmış bir kütüphane ile okuma salonu da eşlik ediyor.

Serginin, 2002 yılında çizimler ve eskizlerle başlayan ve günümüze kadar devam eden bir araştırma ve çalışmanın sonucu olduğu belirtilen açıklamada,  Ankaç’ın, “savaşlarda kullanılan silah ve teçhizat, kültürel nesneler ve farklı iktidar odakları tarafından dayatılan bir dizi değer ve tanımlama arasında gezinerek, kimlik siyaseti ile sistematik kolektif hafızanın (yeniden)yapılandırılması süreçlerinin işleyişi arasındaki ilişkiyi sorguladığı” ifade edildi.

Serginin açılışı esnasında, editörlüğünü Başak Şenova’nın yaptığı, basımını da Art Rooms’un üstlendiği iki dilli bir kitabın da tanıtımı yapılacak.

Kitap, Ankaç’ın işleri, araştırmaları, tartışmaları ve fikirlerinin yanı sıra, Jenan Selçuk, Stephanie Bailey, R.Halluma, Oya Silbery ve Başak Şenova gibi yazarların konuyla ilgili eleştirel yazılarını da bir araya getiriyor.

ANKAÇ

Kemal Ankaç (1962, Limasol, Kıbrıs), İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi’nde resim eğitimi aldı (1980-85).

Kıbrıs’a döndükten sonra savaş karşıtı resim ağırlıklı çalışmalar yaptı. Bir grup sanatçıyla birlikte “devinimci manifesto” adlı bir bildiriye imza atarak, fluxus ideallerine bağlılığını ifade eden Fluxus Grubu’un kurucularından oldu.

Grup dağıldıktan sonra, bağımsız çalışarak dikkatini Kıbrıs’taki politik durumun sanatçının coğrafyasında yarattığı “kıstırılmışlık/kuşatılmışlık psikolojisi” üzerine yoğunlaştırdı.

Yapıtları kişisel ve karma sergilerde Kıbrıs, Türkiye ve İngiltere’de izleyiciyle buluşan ve son yıllarda “kültürkırım” kavramı üzerine yoğunlaşan sanatçı, halen Kıbrıs’ta yaşıyor ve çalışıyor.