Türkiyeli gazeteci-araştırmacı yazar Yaşar Aksoy’un Kıbrıs sorunuyla ilgili “Kıbrıs Direnişi ve Çözüm” adlı kitabı yayımlandı.

“Nikos Sampson’un anıları, darbe, düğüm, yeni müzakere süreci ve doğal gaz çatışması” konularının irdelendiği 596 sayfalık kitapta, yazılar dışında Kıbrıs’la ilgili ilk kez yayımlanmış tarihi fotoğraflar ve kupürler yer alıyor.

Kitabın kapağında, merhum şair Özker Yaşın’ın “Kıbrıs Rum-Türk Federe Cumhuriyeti ortak bayrağı” olarak önerdiği ve yazara emanet ettiği belirtilen yeşil renkli Kıbrıs haritası ve papatya yer alıyor.

Etki yayınlarından basılan kitabın tanıtım bülteninde yer alan bilgilere göre, “Kıbrıs Direnişi ve Çözüm" kitabı, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nın 40.yıldönümünün hemen ertesinde adada yeni bir barış umudunun parlaması sebebiyle, çözümün elde edilmesine katkıda bulunmak amacıyla yayımlandı.

40 yıllık titiz bir çalışmanın ürünü olduğu kaydedilen kitabın omurgasını darbeci Nikos Sampson'un gizli anılarının oluşturduğu belirtiliyor.

Tümüyle hiçbir yerde yayınlanmadığı kaydedilen bu anıların, darbeden 40 yıl sonra apaçık biçimde bu kitapta tarihe emanet edildiği ifade edilen tanıtım bülteninde, şöyle deniliyor:

“Kitabın ‘Kızıl Mucendra’ isimli bölümünde Kıbrıs'ın Emperyalizm ile boğuşması süreci anlatılmaktadır. Mucendra, mercimekli Kıbrıs pilavıdır, kuzeyde ve güneyde aynı adla pişirilir ve yenir. Ama Kıbrıs'ın kanlı gerçeği, bu mercimeği ‘kanlı’ hale getirmiştir. Bu metafor-dan hareketle 40 yıl boyunca Kıbrıs için çarpan yüreklerin coşkulu mücadelesinin bir güldestesi sunulmakta.

Ardından günümüzde gündemde bulunan ‘Ortak Devlet Müzakereleri’ adım adım yorumlanıyor ve belgeleniyor. ‘Doğalgaz Çatışması’ bölümü ise ada çevresindeki doğalgaz ve petrol çatışmalarına ışık tutmakta…”

Kitapta, Kıbrıs albümü yanında "Kıbrıs sözlüğü" de yer alıyor.

Yayımlanmış 38 kitabı bulunan Yaşar Aksoy, Kıbrıs tarihini 1964 Erenköy Direnişi’nden ve 1974 Barış Harekatı’ndan beri araştırdığı ve çalıştığı gazetelerde Kıbrıs direnişini diri tutan yazı, araştırma ve haberleriyle tanınıyor.

Aksoy’un yeni kitabının sunuş yazısı “Kıbrıslı mıyım..? Hayatım boyunca hep Kıbrıs’ta yaşadığımı sandım. Garip bir duygu içinde oldum daima, sanki ben Kıbrıslıydım… Kıbrıs’ı ve derin tarihini çok sevdim…Tanrı bir daha seni nasıl yaratmamı istersin diye soracak olsa, ‘Allahım beni 1950’lerde Kıbrıs’ta Dr. Fazıl Küçük’ün şanlı gazetesi Halkın Sesi’nde araştırmacı-köşe yazarı olarak yarat, başka bir şey istemem’ derim” ifadeleriyle başlıyor.