Hayata bakış açısı ve yazdıklarıyla her birimizin kalbinde bir yer edinmiş olan usta yazar Sabahattin Ali'nin her ne kadar ölümünden sonra eserlerinin değeri anlaşılmış olsa da, yazdığı eserlerle çağa ve çağın da ötesine ışık tutmuş değerli bir yazardır. İşte bu usta kalemin eserlerini okumanız için dokuz neden:

 

1- 1950 sonrasındaki öykücü kuşağında yer alan önemli bir isimdir Sabahattin Ali. O dönemin öncü kalemlerinden birisidir.

2- Kendini ifade etmekte usta bir yazar olan Sabahattin Ali'nin yazdığı öykülere yapılan yorumların pek çoğunda sade bir anlatım dili kullandığından, içeriğin toplumsal yapısından, biçimin klasik yapısından bahsedilir.

3- Öykülerinde kullandığı sade anlatım diliyle (Asım Bezirci'nin yaptığı bir çalışma sonucu eserlerinde Türkçe sözcük kullanımı %82 civarındadır) klasik hikâye biçiminden ödün vermeyen Sabahattin Ali'nin eserleri herkesin okuyabileceği ve anlayabileceği bir dildedir.

4- Yazmış olduğu şiirlerindeki duygu ifade etme tarzıyla okuruyla arasında sağlam bir bağ kurar Sabahattin Ali.

5- Eserlerindeki kişi ve konu seçimleri fazla çeşitlilik göstermemektedir. Genellikle konu ve kişi seçimleri aşk, işçiler, köy ve köylüler, hapishane ve mahkûmlar, yöneticiler, aydınlar olmuştur.

6- İnsan ruhunu anlatırken kurmuş olduğu derin dil ve aşamalı anlatımıyla okuyucusunun zihninde kendine yer edinir Sabahattin Ali. Anlatım dilini her defasında dağılmadan korumaktadır.

7- Hikayelerinin genellikle temel konusu ise ezen ve ezilen arasındaki ilişkidir Sabahattin Ali'nin. Devlet baskısı yanında işçi-işveren, ağa-köylü gibi toplumsal ilişkileri kaleme almıştır.

8- Öz eleştiri yapabilme yetisi, entelektüel tavırları ve keskin kalemi onu sevebilmemiz için yeterlidir. Sabahattin Ali'yi yazdığı öykülerde bizleri hem tarihle hem de günümüzle yüzleştirdiği için sevmekteyiz.

9- Hemen hemen herkesin bildiği Aldırma Gönül şiiriyle bile Sabahattin Ali edebiyat tarihindeki yerini fazlasıyla hak etmektedir.