Boş şampanya şişeleri, konfetiler ve bir disko topundan oluşan enstalasyon çalışması, İtalya’da sergilendiği Museion Bozen-Bolzano’nun temizlik çalışanları tarafından çöpe atıldı. Çalışanlar eseri, müzede yapılan bir kutlamadan arta kalanlar zannedince, sergilendiği odayı temizlemek için sanat eserini oluşturan şişeleri, disko topunu ve konfetileri toplayıp çöpe attı.

Müze yetkilileri, dün Facebook sayfalarından yaptıkları açıklamada eserin sergi esnasındaki halini ve temizlik görevlilerin her şeyi topladıktan sonraki halinin fotoğraflarını paylaştı.

0-004.jpg

Görevliler tarafından kutlamadan kalanlar sanılıp çöpe atılan iş, Goldschmied & Chiari ikilisinin 1980 döneminin İtalya’sında öne çıkan tüketim ve hazcılık akımlarını eleştirdiği, ‘Bu akşam nerede dans edeceğiz?’ isimli çalışmasıydı.

201510261209_0101010.jpg

Müze görevlileri, eserin sergilendiği müze bölümünün girişine, İtalyanca ‘Eser yeniden yapılacak’ anlamına gelen bu yazıyı koydu.

201510261209_0101.jpg

Yerel bir İtalyan gazetesinde çıkan habere göre, temizlik görevlileri çöpleri geri dönüşüm için ayırdıklarından, eseri yeniden eski haline getirmenin çok zor olmadığı sanılıyor. Çıkan bir diğer habere göreyse temizlik çalışanları daha önce de benzer bir durum yaşadıkları için sanat eserlerini çöple karıştırmamaları konusunda uyarılmış. Ancak bu kez duruma sebep olan şey ise, eserin sergilenmeye başladığı gün müzede bir parti verilmesi olmuş.