Oslo-Edebiyat Evi tarafından, Orta Doğu tarihinin en önemli tarihi figürlerinden biri kabul edilen Sultan Selahaddin’in esin kaynağı olarak alınıp düzenlediği “Uluslararası Selahaddin Günleri”, ilk kez Norveç dışında, Lefkoşa’da gerçekleştirilecek.

Uluslararası Selahaddin Günleri, Mayıs ayında,  Tarihsel Diyalog ve Araştırma Derneği (AHDR)  ve Oslo Edebiyat Evi işbirliğiyle, Lefkoşa’daki Dayanışma Evi’nde yer alacak.

AHDR tarafından yapılan açıklamada, Oslo-Edebiyat Evi tarafından 2009 yılından bu yana düzenlenen Uluslararası Selahaddin Günleri’nde, her yıl, birçok ülkeden ve hem İslam, hem Hristiyan hem de Yahudi kültürlerinden birçok yazar, sanatçı, aktivist, akademisyen ve entelektüellerin Oslo’da çatışma ve önyargı yerine bir arada yaşama ve tolerans imkânı üzerine tartışmak için bir araya geldiği belirtildi ve şu bilgiler verildi:

“Özel etkinlikte Selahaddin Günleri’nin öncüleri Norveçli yazar Thorvald Steen ve İngiliz-Pakistanlı tarihçi ve yazar Tariq Ali, yazarlar, entelektüeller, akademisyenler, aktivistler, sanatçılar ve halk ile bir araya gelecek ve Kıbrıs’ta güncel edebi, politik, kimlik ve tarih meseleleri üzerine tartışacak. Tüm aktiviteler ücretsiz ve herkesin katılımına açık olarak gerçekleşecek. Üç gün sürecek etkinlik programında çeşitli aktivite ve gösteriler yer alacak.

Etkinlik 5 Mayıs günü saat 18:00’de ‘Desert Storms’ adlı oyunun teatral gösterisi ile açılacak. Sonraki iki gün boyunca sohbet, sunum, tartışmaların yanı sıra film gösterimi ve bir müzik dinletisi takip edecek.”

AHDR açıklamasına göre, 1187’de Selahaddin, savaşa alışkın bir zamanda ve mekânda kutsal şehir Kudüs’ü Haçlıların elinden tekrar geri aldı. Fakat bu zaferinin ardından Selahaddin –yaşadığı dönemin yanı sıra bugünün şartlarına göre de – alışılmışın dışında bir şey yaptı; intikam almayı reddetti.

Hristiyan liderlerin Kudüs’ü terk etmelerine müsaade etti ve şehri kutsal kabul eden üç dine de açtı. Selahaddin, böylece savaşa silahlarla değil, uzlaşı ile son verdi.