Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Avrupa Birliği’nin Kıbrıs konusundaki tarafsızlığını tamamen yitirdiğini belirterek, “Bu tutum devam ettiği sürece AB’nin, Kıbrıs meselesinde üçüncü bir taraf olarak kabul edilmesi mümkün değildir” dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, diplomasi muhabirlerini bilgilendirme toplantısında, Kıbrıs konusunda açıklamalarda bulundu.

Aksoy, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın 20 Mart’ta Türkiye’ye resmi ziyarette bulunduğunu hatırlatarak, görüşmelerde Kıbrıs konusundaki son gelişmelerin ele alındığını ve Rum yönetiminin Doğu Akdeniz’deki tek taraflı hidrokarbon faaliyetleri karşısında Türkiye ile KKTC’nin birlikte atabileceği adımlar üzerinde durulduğunu belirtti.

Kıbrıs Rum tarafında seçimlerin ardından “sıfır asker sıfır garanti” söylemlerinin yeniden dillendirildiğine dikkati çeken Aksoy, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun konuya ilişkin olarak kullandığı “hayalden öte olmadığı” sözlerini anımsattı.

Aksoy, “Rum tarafına bir kez daha bu rüyadan uyanmalarını ve adadaki gerçekleri daha iyi görmelerini tavsiye ediyoruz.” dedi.

Aksoy, AB liderlerinin yayımlanan sonuç bildirgesinde, “AB Konseyi, Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Ege Denizi’nde devam eden yasa dışı faaliyetlerini güçlü şekilde kınıyor ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Yunanistan’la olan tam dayanışmasının altını çiziyor.” ifadelerinin hatırlatılması üzerine, AB Zirvesi’nde yine Rum – Yunan tezlerine hizmet eden Türkiye aleyhine kabul edilemez ifadeler içeren bir yazımla karşı karşıya kaldıklarını kaydettş.

“AB bu iki ülkeye yalnızca üye oldukları için, haklı olup olmadıklarına bakmaksızın destek veriyor. Burada biz şunu anlıyoruz; AB, Kıbrıs konusundaki tarafsızlığını tamamen yitirmiştir” diyen Aksoy, 2004’te de bunu gördüklerini, aynı filmi tekrar yaşadıklarını ve bu tutum devam ettiği sürece AB’nin Kıbrıs meselesinde üçüncü bir taraf olarak kabul edilmesinin mümkün olmadığını kaydetti.