Son dönemlerde özellikle ünlenen ve çok sayıda kişi tarafından pratik olarak kullanılmaya başlanan start up kuruluşu Flatfy, Türkiye dışında pek çok ülkede sürekli olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Ekim ayı raporlarını yakın zamanda yayınlanan bu start up oluşumu yalnızca bir istatistik sunma servisi olarak değil aynı zamanda emlak arama motoru olarak da hizmet vermeye devam etmektedir. Söz konusu start up kuruluşu hem her ayın sonunda o aya dair ülkenin önemli şehirlerindeki emlak konut satış fiyatı ortalamalarını karşılaştırılması kolay grafikler üzerinden sunmakta hem de ülkenin dört bir yanındaki şehirlerin farklı büyüklükte evlere göre satış fiyatı ortalamasını göstermektedir. Bundan dolayı söz konusu start up oluşumunun çalışmalarının son derece yararlı olduğunu söylemek mümkün.

İnternet çağının bu denli geliştiği bir dönemde, insanlar yatırım yapmak, taşınmak ya da yaşamlarını değiştirmek adına yeni konutlar ararken bu işlemi de geleneksel emlakçılar ile görüşmeden önce internetten ilan arayışlarına girerek yapmaktadır. Flatfy, oldukça kapsamlı güvenilir ve güncel bir emlak arama motoru olarak dilerseniz şehir, dilerseniz ise emlak konut çeşidi filtrelemesi yapmanıza izin vermekte, bu sayede size konforlu bir ilan inceleme deneyimi sağlamaktadır. Siz de emlak arayışlarınızda Flatfy emlak arama motorunu kullanabilirsiniz.

Bugünkü haberimizde Ekim 2018 raporlarında söz konusu start up girişiminin kullandığı temel grafikler üzerinden emlak konut satış fiyatı ortalamalarını inceleyecek ve bazı yorumlar yapmaya çalışacağız. Dilerseniz başlayalım.

Ekim Ayına Ait Konut Satışı Fiyatlarına Dair Grafikler

Yukarıdaki ilk grafiğimizde şehirden şehre değişen emlak konut satış fiyatı ortalamalarını görmektesiniz. Bu ortalamaların turuncu olanı son ayın yani Ekim 2018 ayının emlak konut satış fiyatı ortalamasını gösterirken, gri olanı ise Eylül 2018 ayının emlak konut satış ortalamasını göstermektedir. Bu anlamda söz konusu tablonun geçmiş ile şimdiyi karşılaştırma noktasında başarılı bir ölçek olduğunu söyleyebilmemiz mümkün.

Yukarıdaki tabloyu yorumlarken dilerseniz öncelikle kıyı şehirlerimizden biri olan ve turizm sektörüne de yakın faaliyetleri bulunan Mersin’den başlayalım. Görüldüğü üzere geçtiğimiz aya yani Eylül 2018’e göre Mersin’de emlak konut satış fiyatı ortalaması yükselmiş. Ne var ki, tüm şehirlerde bu ortalamanın yükseldiğini gördüğümüz için bu yükselişin büyüklüğünü incelemekte fayda var. Mersin, grafikte görülen şehirler arasından artışın en az olduğu şehirlerimizden bir tanesi. Artışın bir ay içerisinde ortalama bağlamında yaklaşık 50 bin TL civarında olduğunu söylememiz mümkün.

yaptığı çalışmalarda en yüksek satış ortalamasına sahip şehir olarak genel olarak İstanbul’u bulmaktadır.  İstanbul’un Ekim 2018 ayı için emlak konut satış ortalamasının yaklaşık olarak 330 bin TL civarı olduğu görülmektedir. Eylül 2018 satış ortalamasının ise İstanbul için 260 bin TL civarında olduğunu gördüğümüzde, artışın oldukça dramatik olduğunu çıkarsamamız mümkün.

Durum Ankara’nın satış ortalamaları için de geçerlidir. Ankara Ekim 2018 emlak konut satış ortalamaları grafiğe bakıldığında 200 bin TL olarak görülmektedir. Eylül 2018 ayının ise söz konusu ortalamanın 130 bin TL olduğunu grafiğe bakarak söylemek mümkün.

Yukarıdaki grafikte oda sayıları baz alınarak kategorize edilmiş apartman dairelerinin şehirden şehre değişen emlak konut fiyatı ortalamalarını Ekim 2018 bazında görmekteyiz. Dilerseniz analiz etmeye öncelikle 3+1 odalı evlerden başlayalım.

3+1 odalı evlerde en yüksek emlak satış ortalamasına sahip olan ilimiz İzmir olarak görülmektedir. İstanbul’u yaklaşık 70 bin TL’lik bir ortalama farkı ile geçen İzmir’in ortalaması yaklaşık olarak 622 bin TL’dir.

fiyatı ortalamaları incelendiğinde Ankara’nın neredeyse tüm kategorilerde makul fiyat ortalamalarına sahip olduğunu görmekteyiz. Örneğin 3+1 evlerde Ankara’nın fiyat ortalaması 360 bin TL’dir. Bu da oldukça avantajlıdır. 2+1 odalı evlerin fiyat ortalamalarına baktığımızda ise Ankara için bu ortalamanın 185 bin TL gibi beklenmedik derecede düşük bir oran olduğunu gözlemlemekteyiz.

1+0 stüdyo daireler ise söz konusu grafikte ilgi çekici bir kısmı oluşturmaktadır. En yüksek satış ortalaması bu daireler için İstanbul’da bulunurken, en düşük satış ortalaması kırsallık oranı yüksek bir şehir olan Gaziantep’ten gelmektedir. Gaziantep’ten sonra sırası ile düşük ortalamaya sahip olan şehirlerimiz ise Kayseri, Konya ve düşük ortalamaları ile bilinen Ankara’dır. Ankara’nın 1+0 stüdyo daire ortalama satış fiyatı ise 150 bin TL civarı olarak belirlenmiştir. İstanbul’un ortalaması ise 210 bin TL olarak göze çarpmaktadır.