Dünyada kakao ağaçları her geçen gün azalıyor. Dünyanın en önemli kakao üreticilerinden Fildişi Sahili Cumhuriyeti'nde de kakao üretimi azaldı. Geçmişte nesillerce kakao üretimi yapılan ülkede çiftçiler salgın hastalıklara, bitki hastalıklarına ve kuraklığa karşı duramıyorlar. Bu nedenle 2020 yılına doğru kakao üretimi tamamen durabilir.

Fildişi Sahili Cumhuriyeti Hükümeti 2012 yılında gerçekleştirilen reformların kakao üretiminden elde edilen gelirleri %30 oranında artırdığını belirtiyorlar. The Guardian'a yapılan açıklamaya göre bu yıl ülke tarihindeki rekor kakao rekoltesine ulaşıldı. Buna göre ülkede 1,8 milyon ton kakao çekirdeği toplandı. Kakao çekirdeğinin fiyatı bu yıl iki kez yükseldi ve 1,02 sterline ulaştı. Ancak Afrika'nın kuzeyinde ortaya çıkan Ebola salgını Fildişi Sahili Cumhuriyeti'nin diğer ülkelere gerçekleştirdiği ihracatı azaltabilir.

Dünyanın en büyük kakao işleme fabrikaları Endonezya'da bulunuyor. Ancak buradaki üretim de azalmış durumda. Endonezya'daki ağaçları bitki hastalıkları nedeniyle azaldı. Bu nedenle Endonezya diğer ülkelerden kakao çekirdeği ithal etmek zorunda kaldı. Endonezya'da 350 milyon dolara harcanan kakao ağaçlarının klonlanması projesi de beklenilen sonuçları getirmedi.