Gülle, Dünya Gıda Günü nedeniyle yayınladığı mesajda, Avrupa Birliği (AB)  uyum çalışmaları kapsamında sağlığın korunması başlığı altında, Tarım Bakanlığı işbirliğiyle hazırlanan yasa tasarısının, yürürlüğe girmesinin ardından, tamamlayıcı yasa taslakları ve tüzüklerinin ivedilikle onaylanmasının öngörüldüğünü belirtti.

Ahmet Gülle, Genel Gıda ve Yem Yasası’nın, ilgili AB mevzuatıyla uyumlaştırılarak, gıda ve yemin yönetimiyle ilgili genel ilkelerin belirlendiğini söyledi. Gülle, yasanın, gıda ve yem güvenliğine doğrudan veya dolaylı olarak etkisi olan konularda yapılması gerekenlerin belirlenmesini; gıda ve yemin üretimi, işlenmesi ve dağıtımıyla ilgili tüm aşamalarda gıda ve yem güvenliğine ilişkin esasları ve bağımsız bir Gıda Güvenliği Risk Değerlendirme Kurulu oluşturulmasına ilişkin kuralları kapsadığını ifade etti.

“AMAÇ, AB GIDA GÜVENLİĞİ STRATEJİSİ’NİN ETKİN UYGULANMASI…”

AB Gıda Güvenliği Stratejisi’nin etkin uygulanması amacıyla öncelikle Genel Gıda ve Yem Yasa Tasarısı’nın yürürlüğe girmesi gerektiğini kaydeden Gülle, yasal çerçevenin etkin bir şekilde uygulanması için, idari yapıların AB idari yapılarına uygun bir şekilde düzenlenerek, insan kaynakları ile ekipman ve altyapı olanaklarının belli bir plan çerçevesinde güçlendirilmesinin büyük önem arz ettiğini dile getirdi.

“SÜREKLİ DENETİM VE KONTROLLER YAPILIYOR…”

Vatandaşların sağlıklı ve güvenilir gıda ile içme suyu tüketmesini sağlamak için sürekli denetim ve kontrollerin yapıldığının da altını çizen Gülle, bu denetim ve kontrollerde insan sağlığına ve yürürlükteki mevzuata uygun bulunmayan ürünlerin ithalatına, üretilmesine ve satılmasına izin verilmediğini söyledi. Gülle, bu işyerlerinin bakanlık tarafından kapatıldığını kaydetti.

Dünya Gıda Gününün bu yılki sloganının "Çiftçi Aileler, Dünyayı Besle Yeryüzünü Önemse'' olarak belirlendiğini belirten Gülle, Birleşmiş Milletlerin, aile çiftçiliğinin öneminin vurgulanması amacıyla 2014 yılını " Uluslararası Aile Çiftçiliği'' yılı ilan ettiğini söyledi.

SAĞLIK SORUNLARI

Ahmet Gülle, insanların yaklaşık 1,4 milyarının aşırı kilolu olduğuna dikkat çekerek, bu insanların yaklaşık olarak üçte birinin de obez ve koroner kalp rahatsızlığı, şeker hastalığı ve diğer sağlık sorunları yaşadığını belirtti.

Gülle, yetersiz beslenen kadınların, engelli bebek doğurma olasılığının daha yüksek olduğu ifade edilerek, anne karnındaki yetersiz beslenmenin, yoksulluğun nesilden nesile aktarılmasına da neden olan en önemli faktörlerden birisi olduğunu belirtti.

OBEZLERDE VİTAMİN EKSİKLİĞİ VAR…

Gülle, açıklamasının sonunda, obez anne ve babalarda da vitamin eksikliğinin görülebilmekte olduğunu vurgulayarak, bu anne ve babaların çocuklarının, yetersiz bakım ve beslenme alışkanlıkları nedeniyle yeterince gelişim gösterememekte olduğunu ifade etti.