Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Yunanistan, Mısır ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) arasında yapılan üçlü zirvede Yunanistan ile Mısır ve GKRY arasında Münhasır Ekonomik Bölgelerin (MEB) belirlenmesi konusundaki görüşmelerin ilerletilmesi kararı alındığını açıkladı.

GKRY lideri Nikos Anastasiadis'in ev sahipliğinde Lefkoşa'da bir araya gelen Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Çipras yaptığı konuşmada, Yunanistan, Mısır ve GKRY'nin bu konudaki kararının bölgedeki başka ülkeler için bir özendirme işlevi göreceği inancını dile getirerek, "Deniz hukuku temelinde işbirliği çerçevesinde, gerekli görüldüğü yerde ve tabii ki üçüncü ülkelerle anlaşma ve işbirliği gerektirmediği yerde deniz bölgelerimizin belirlenmesi için görüşmeleri ilerletme konusunda anlaşmaya vardık. Ciddi olarak inanıyorum ki bizim bu inisiyatifimiz sadece ülkelerimiz için yarar sağlamayacak, aynı zamanda Doğu Akdeniz bölgesindeki tüm ülkeler için de uluslararası hukuk temelinde işbirliği ve deniz bölgelerinin sınırlarını belirleme konusunda bir özendirme, bir iddia oluşturacaktır" diye konuştu.

Görüşmelerde, enerji, güvenlik, turizm ve serbest ticaret konularının yanı sıra terör konusunun da ele alındığını belirten Çipras, Ortadoğu ve Batı Afrika bölgelerindeki gelişmelerden endişe duyduğunu dile getirdi.

Çipras, "Filistin meselesindeki durgunluktan ve cihatçı denilen aşırı grupların, medeniyetimiz için sürekli ve asimetrik bir tehlike oluşturan aşırıcı İslami odakların yayılmasından endişe duyuyoruz. Bu çerçevede, özellikle geniş çapta istikrarsızlığın yaşandığı bölgemizde Mısır, Kıbrıs ve Yunanistan'ın işbirliği stratejik bir anlam kazanıyor. Bu nedenle, terör tehdidiyle başa çıkmak ve bölgedeki diğer ortaklarla da işbirliği atmosferinin gelişmesi için bu işbirliğini diplomatik ve teknik düzeylerde olduğu kadar, üyesi bulunduğumuz uluslararası kurumlarda da geliştirme konusunda anlaşmaya vardık" diye konuştu.

Mısır ile Yunanistan ve GKRY arasında ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin, zirvenin ana gündem maddelerinden birini oluşturduğuna işaret eden Çipras şunları kaydetti:

"Bu konuda Cumhurbaşkanı Sisi tarafından hazırlanan Mısır'ın yeniden yapılanmasında Yunan ve Rum şirketlerinin yer alması bizim açımızdan büyük önem taşıyor. Ayrıca, enerji, taşımacılık ve denizcilik konularındaki işbirliği de bizim açımızdan önemli. Ülkelerimiz üç kıtanın birleştiği noktada bulunuyor. Bu durumun yarattığı fırsatlar, sadece bizim ülkelerimizi değil, Avrupa ile Asya ve Afrika ülkelerinin de ekonomik kalkınmalarını ilgilendiriyor" Kıbrıs konusuna değinen Çipras, kendisinin ve Rum lider Anastasiadis'in bu konudaki ortak vizyonunun, Kıbrıs sorununa BM ilkeleri çerçevesinde adil ve kalıcı bir çözüm bulunması olduğunu dile getirdi.

Yunanistan'ın, Kıbrıs'ta toplumlar arası müzakerelerin yeniden başlamasını desteklediğini vurgulayan Çipras, KKTC'de pazar günkü seçimleri ve Akıncı'nın seçilmesini "ilginç bir gelişme" olarak değerlendirdi. Çipras, "Bu gelişmeyi dikkat ve umutla takip edeceğiz" dedi.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi de Yunanistan ve Güney Kıbrıs arasında tarihten gelen bir işbirliği olduğunu belirterek, Mısır ve Yunan kültürlerinin taraflar arasındaki ilişkilere de katkı sağladığını anlattı. Görüşmede, enerji, turizm, deniz taşımacılığı gibi alanlarda işbirliğinin geliştirilmesini ele aldıklarını söyleyen Sisi, işbirliğinin daha ileriye götürülmesi kararına vardıklarını bildirdi.

Libya'da istikrarın gelmesi konusunda endişelerinin olduğunu dile getirdiklerini söyleyen Sisi, Libya'da durumun daha kötüye gitmemesini temenni ettiklerini kaydetti.

Zirvede Mısır ile Yunanistan ve GKRY arasında ekonomi, ticaret, enerji ve yatırım alanlarında yeni işbirliği ufukları açıldığını ifade eden Sisi, taraflar arasında terörle mücadele konusundaki ortak çabaların geliştirilmesine yönelik anlaşma sağlandığını, terörü besleyen kaynaklarının kurutulmasının önem arz ettiğini vurguladı.

Sisi, taraflar arasında Ortadoğu'da Filistin sorunu gibi meselelerin kalıcı ve adil bir çözüme kavuşturulmasına yönelik çabaların sürdürülmesi konusunda da görüş birliği sağlandığını belirterek, "Filistin sorunuyla ilgili barış görüşmelerinin yeniden başlaması ve uluslararası yasallık çerçevesinde, 1967 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan egemen bir Filistin devleti kurulması konusunda ortak görüş sağlandı" ifadelerini kullandı.

Rum lider Anastasiadis de GKRY'nin Yunanistan ile olduğu kadar Mısır ile de güçlü ilişkileri bulunduğuna dikkati çekerek, zirvede tarihi değerler temelinde ülke vatandaşlarına daha iyi bir yaşam sağlanmasına yönelik konuların ele alındığını söyledi.

Rum lider Anastasiadis, Sisi'nin Güney Kıbrıs’a cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra ilk ziyareti olduğunu ifade ederek, üçlü liderler toplantısında mevcut ilişkilerin daha ileriye götürülmesini ele aldıklarını kaydetti. Bölgede üç taraflı işbirliğinin Doğu Akdeniz'de barış, istikrar ve güvenliği getirdiğini söyleyen Anastasiadis, "bu işbirliği siyasi, mali, ticari, kültür, ve enerji konularını da içermektedir" ifadelerini kullandı.

Anastasiadis, üç taraf arasındaki işbirliğin AB ile Arap dünyası arasındaki ilişkilerin daha genişletilerek belirlenmesi için çaba gösterdiğini belirterek, bunun hiçbir ülkeye karşı olmadığını vurguladı.

"ENERJİ İŞBİRLİĞİ ÜLKELER ARASINDA KATALİZÖR BİR GÜÇ OLABİLİR"

Liderler arasında öne çıkan konulardan birinin "enerji alanındaki işbirliği" olduğunu kaydeden Anastasiadis, Doğu Akdeniz'de önemli miktarda hidrokarbon bulunmasının ülkeler arasındaki bölgesel işbirliğinde "katalizör" bir güç olabileceğini vurguladı.

Bu işbirliğin Güney Kıbrıs’ın ve bölgenin refahına katkı sağlayacağına inandığını dile getiren Anastasiadis, taraflar arasındaki ilişkilerin uluslararası deniz hukukuna saygı gösterilerek ilerletileceğini ele aldıklarını söyledi.

“ADİL BİR ÇÖZÜMÜN BULUNMASI İÇİN TÜRKİYE'NİN DESTEĞİNİ BEKLİYORUM"

Liderler zirvesinde Kıbrıs konusundaki son gelişmeleri ele aldıklarını söyleyen Rum lider Anastasiadis, Kıbrıs Türk toplumunun yeni lideri Mustafa Akıncı ile tüm var gücüyle işbirliği içinde çalışmaya hazır olduğunu, adada adil bir çözümün bulunması için Türkiye'nin desteğini de beklediğini dile getirdi.

"ULUSLARARASI TERÖR ORTADOĞU İÇİN BİR TEHDİT OLUŞTURUYOR"

Uluslararası terörün Ortadoğu için bir tehdit oluşturduğunu belirten Anastasiadis, "Terör Ortadoğu'yu, Avrupa'yı ve Afrika'yı tehdit ediyor. Tüm ülkelere çağrı yapıyoruz; aşırıcı gruplara karşı işbirliği yapılmasını istiyoruz. Bu tehdit karşısında bir Arap Birliği oluşturulmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Ortadoğu'daki barış süreci ile ilgili olarak, komşu ülkelerdeki problemin Güney Kıbrıs  ve Yunanistan'ı da yakından ilgilendirdiğine işaret eden Anastasiadis, "BM kararlarına uygun olarak bir Filistin devletinin oluşturulmasını istiyoruz. Adil, bütünlüklü ve kalıcı bir barış istiyoruz" dedi.

Üçlü zirvede göçmen problemini de ele aldıklarını söyleyen Anastasiadis, bunun bölge ülkelerine ve AB için tehdit oluşturduğunu, bir önlem alınması gerektiğini sözlerine ekledi.