Haluk Doğandor

Kayıttan düşen araçlar için çıkarılan af, Araç Kayıt ve Ruhsatlandırma Dairesi’ne olan talebi artırdı. Her gün yüzlerce kişinin başvurusuna uğrayan dairede çile çeken vatandaşlar beklemekten dert yanarken çalışanlarda aşırı talepten bunalmış vaziyette.

Son gün yaklaştıkça izdiham artıyor

Seyrüseferi geriye dönük üç yıl ödenmeyen araçların kayıttan düşmesi sonucu, bu araçları tekrar ekonomiye kazandırmak amacıyla üç aylık bir süre için çıkarılan affın, 24 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe girmesiyle Lefkoşa Araç Kayıt ve Ruhsatlandırma Dairesi’ne olan ilgi de son günlerde yoğunlaşmaya başladı. Üç aylık sürenin dolacağı 23 Ekim tarihi yaklaştıkça, işlerini son güne bırakan vatandaşlar ile normal seyrüsefer ve diğer kayıt işlemleri için daireye gelen vatandaşlar dairede izdiham yaşamaya başladı. Sadece bir seyrüsefer için daireye sabah erken saatlerde gelen vatandaşlar bile öğleye kadar beklemek durumunda kaldı.

İki hafta kaldı

Araç Kayıt ve Ruhsatlandırma Dairesi Şube Amir Yardımcısı ve aynı zamanda Kıdemli Gelir ve Vergi Memuru olan Halil Paşa Haberal Kıbrıslı'ya yaptığı açıklamada, kayıttan düşen araçlar için hükümetin çıkardığı affın 24 Temmuz- 23 Ekim tarihleri arasını, kapsadığını iki haftalık bir süre sonunda da affın sona ereceğini söyledi.

Önce muayene

Halil Paşa vatandaşlara araç muayenesi konusunda da bilgi verdi ve şöyle devam etti:

“Dairemize başvuran vatandaşlarımız öncelikle bizden araçların muayenesinin yapılabilmesi için araç muayene makbuzu almalıdır. Vatandaşlar araçlar için normal 135 lira olan araç muayene bedelini cezalı olarak 200 lira tutarındaki harcı veznemize yatırmalıdır. Motosikletler için bu 135 liradır. Aracını muayeneden geçiren vatandaşlar sadece Çarşamba günleri toplanan komisyonda araçlarının yapılan değerlendirmeleri sonucunda takdir biçilen değer kadar da bir meblağı veznemize yatırmak suretiyle araçlarını kayıtlandırmış olacaklardır.”

Benzinli araçlarda %5, mazotlu araçlarda %8 kayıt harcı

Af süresince değerlendirme için sadece iki Çarşamba günü kaldığını, bunların da 15 ila 22 Ekim günleri olduğuna vurgu yapan Halil Paşa, vatandaşların elini çabuk tutması gerektiğine dikkat çekti. Halil Paşa araç değerlendirme Komisyonu’nun Karayolları Dairesi, Gümrük Dairesi ile Araç Kayıt ve Ruhsatlandırma Dairesi’nden birer temsilcinin katılımıyla oluştuğunu ve değerlendirme yaptığını söyledi. Paşa, aracın mevcut piyasa değerinin, ödenebilecek harç oranları, yaşı, yıpranması dikkate alınarak değerlerin belirlendiğini ve bu belirlenen değer üzerinden benzinli araçlar için yüzde 5, mazotlu araçlar için yüzde 8 kayıt harcı ödendiğini ifade etti. Halil Paşa bununla beraber araçlar için de bir yıllık seyrüsefer harcı ödenmesi gerektiğine işaret etti.

1023 kayıttan düşen araç sahibi başvuru yaptı

Halil Paşa affın başladığı 24 Temmuz tarihinden günümüze kadar yapılan başvuru ve alınan sonuçlarla ilgili rakamsal verileri açıkladı:

“24 Temmuz 2014 tarihinden 10 Ekim 2014 Cuma günü saat 13:00’e kadar Araç Kayıt ve Ruhsatlandırma Dairesi’ne başvurmuş ve değerlendirmeye girmiş araç sayısı 1023’ü buldu. Bu 1023 aracın 773 adedi harcını yatırmış olup, yasal olarak yollarda seyrüsefer yapan araçlardır. 250 aracın ise değerlendirmesi yapıldı ve gereken harç miktarının yatırılması için süre sonuna kadar beklenilmektedir. Benim vatandaşlara tavsiyem, sürenin sona ereceği 23 Ekim 2014 tarihi beklenilmeden gelip harçlarını yatırmalarıdır.”

Halil Paşa yaptıkları incelemede araç değerlendirmek için yapılan haftalık başvuruların sayısının 70-80 civarında olduğunu belirtti. Ve süre sonu olan 23 Ekim tarihine kadar 200 civarında bir başvuru daha beklediklerine işaret etti.

Araç Kayıt ve Ruhsatlandırma Dairesi’nde tahsilât yapan vezne sayısının ön planda hizmet veren 7 vezne ile geri planda çalışan 4 vezne ile toplamda 11 olduğunu söyleyen Halil Paşa, yine de vatandaşların şikâyeti ile karşılaştıklarını ifade etti.

Vatandaşlar Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne konuştu:

Erhan GÖZOĞUL: “Ben araç devretmek için Karpaz’dan çıkıp geldim, ama tam iki gündür burada sürünüyorum, bugün de halledemeyeceğiz galiba.”

Mehmet MUTLU: “Sabahın erken saatlerinde gelmemize rağmen aldığımız sıra numarası bir türlü gelmek bilmiyor. Bu izdihamı baştan düşünüp önlem almalıydılar, vatandaşa bu kadar çile çektirmek hiç hoş değil.”

Şölen KORKMAZ: “Sabah sıra aldım ve saat 13:00 oldu hala bekleriz. Daha ne kadar bekleyeceğimizi de bilmiyoruz. Demek ki biraz daha geç gelsek işimizi yaptıramayacağız.”

Reşit DÜZCE: “Buraya sabah saat 06:30’da gelmezseniz erken sıra alamazsınız, işiniz de olmaz. Benim sıramın gelmesine 20 kişi var, ondan sonra sıra bende inşallah. İlk geldiğimde önümde 150 kişi vardı.”

Ahmet YENİCAN: “Ben saat 11:00’de geldim, saat 13:00 oldu, daha önümde 50 kişi var ve zamanım olmadığından gideceğim. Yarın daha erken gelirsem belki işimi halledebilirim.”

Havva BÜYÜKOĞLU: “Ben seyrüsefer için geldim, benim kayıtla alakalı bir durumum da yok; ama onların izdihamı yüzünden bizler de mağdur olduk. Çok sıra olduğu için bekleyemeden gideceğim ve Pazartesi günü tekrar geleceğim.”