Raif Doğru

Türkiye Cumhuriyeti (TC) Lefkoşa Büyükelçiliği Yardım Heyeti, 2011-2015 yılları arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) 28 belediyenin alt yapı ve diğer harcamaları için toplamda 189 milyon 793 bin lira destek sağladı. 

Yardım Heyeti’nin resmi internet sitesinden elde edilen bilgilere göre, yapılan yardımlardan; Lefkoşa Türk Belediyesi 25.300.321 TL,  Güzelyurt Belediyesi 14.336.000 TL, Gazimağusa Belediyesi 10.975.000 TL, Gönyeli Belediyesi 10.166.000 TL, Girne Belediyesi 9.140.000 TL, İskele Belediyesi 7.162.000 TL aldı.

Yardım Heyeti tarafından sağlanan destekle belediyeler; Su Kuyusuna Arıtma Tesisi Kurulması, Kanalizasyon Projesi, Ova Yollarının Tamiri,  Dozer Alımı, Asbestli Su Borularının Değiştirilmesi, Köy İçi Yollarının Asfaltlanması, Su Kuyularından Ana Depoya Giden Boruların Değiştirilmesi, Mezarlık Düzenlemesi, Dere Yataklarına İstinad Duvarı yapılması, Belediye Binasının Tamiri, UPS Alımı, Arazi aracı alımı gibi birçok harcamada bulundu.

“Yardımlar olmasa tüm belediyeler kapanır”

Diyalog muhabirinin görüşüne başvurduğu bir ekonomist, borç içinde yüzen belediyelerin TC Yardım Heyeti’nin sağladığı katkılarla ayakta durduğunu, yatırımlarını yaptığını söyledi.

Mevcut düzenle Kuzey Kıbrıs’taki hiçbir belediyenin bütçesinin kendi kendisine yetmeyeceğini savunan ekonomist, “Bugün alt yapı ve çevre düzenlemesi projelerinin tamamına yakını TC Yardım Heyeti katkılarıyla yapılmasına rağmen, çalışanlarının maaşını ödeyemeyen, sosyal sigorta ihtiyat sandığı yatırımlarını yapamayan belediyeler var. Çünkü belediyelerin tamamında ihtiyaç fazlası personel bulunuyor. Vatandaştan toplanan paralar da yatırım yerine personel ödemesine gidiyor. Bazı belediyelerde toplanan para miktarı, personel maaşlarını bile karşılamıyor. Eğer belediyelerde köklü bir reforma gidilmezse bir süre sonra birçok belediye personel maaşlarını bile ödeyemeyecek” dedi.

“Son iki yılda yardım miktarı arttı, ödemeler azaldı”

TC Yardım Heyeti tarafından 2014-2015 yılları için belediyelere ayrılan yaklaşık 100 milyonluk proje bedelinin sadece 20 milyon TL’lik kısmının kullanıldığına dikkat çeken ekonomist, “Bu projelerin hayat bulmamasında, ülkede art arda yaşanan seçimler kadar son dönemdeki su yönetimi krizi de etkili oldu. Eğer belediyeler su yönetimi konusundaki tutumunu sürdürürse birçok alt yapı projesi 2016’da hayata geçemeyecek. Su yönetimine talip olan ve 26 belediyenin kurduğu BESKİ’den son günlerde yaşanan kopmalar ve görüş ayrılıkları da bundan yaşanıyor” iddiasında bulundu.