Kıbrıs sorunundaki dinamiği ve ivmeyi idame ettirmek isteyen BM’nin, geçmişte yapılan hatalardan ve tepki çekecek hareketlerden kaçınılırsa sahnenin 2-3 ayda netleşeceği görüşünde olduğu haber verildi.

Fileleftheros “Ortam Bozulmasın Diye Acele Ediyor... BM Kıbrıs Sorunundaki İvmenin Sonsuza Dek Sürmeyeceğini Düşünüyor” başlıklı haberinde hareketlerine bakıldığında BM’nin de, ABD ve İngiltere’nin de çok acele ettiğinin görüldüğüne işaret ederek BM’nin “aksi halde hareketlilik ve ortam kaybedilecek” görüşünde olduğuna işaret etti.

Yabancı bir diplomatik kaynağın “arabulucular ortam nedeniyle acele ediyor. Mustafa Akıncı çok iştahlı, Anastasiadis de kararlı” dediğine işaret eden gazete pratikte bunun, görüşmelerin sonucu değerlendirilerek sonbahara kadar görüntünün netleşmesi gerektiği anlamına geldiğini yazdı.

Gazete Genel Sekreter Ban’ın Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’e takvim olmadığını, baskı da yapılmayacağını söylemesine karşın BM’nin, prosedürün zaman almamasını planladığının açık olduğuna vurgu yaptı, özetle şunları ekledi:

BM KIBRIS SORUNUNDA 2004’TEKİ GİBİ RUM İÇ CEPHESİNDE HAZIRLIK YAPILARAK PLANINI ALAŞAĞI EDECEK FARKLI BİR YAKLAŞIM İSTEMİYOR

“BM, gecikme olması halinde ivmenin kaybedileceği görüşündedir. Bunun paralelinde, iç cephe ve itirazcılarla ilgili şöyle bir değerlendirmesi de var: ‘Görüşmelerin hızlandırılması ve en kısa zamanda tamamlanması, iyi ortamın idame ettirilmesi Kıbrıs toplumunda farklı bir akım şekillenmesine olanak bırakmayacak.’ Kısacası BM Kıbrıs sorununda, 2004’teki gibi hazırlık yapılarak planını alaşağı edecek farklı bir yaklaşım istemiyor.

Ancak mesele Aslında çok şey Nami ve Mavroyannis tarafından başlanan tezlerin karşılıklı not edilmesiyle belirlenecek. Özellikle Türk tarafının dikenli konulardaki tezleri belirlenecek.  Türk tarafı güvenlik konusuna tavır değiştirmiyor, toprağı da bu aşamada kriterlerle görüşüyor.

Öğrendiğimize göre Rum tarafı mülkiyeti görüşebilmesi için -Eroğlu döneminde uzlaşıldığı gibi haritalar en son aşamada sunulacak olsa da- toprak miktarını bilmek istiyor.

Bilgi sahibi bir kaynak müzakerelerde henüz derin konulara girilmediğini ve BM’nin yol haritasının süreç içerisinde teyit edileceğinin düşünülemeyeceğine işaret etti.

Aynı kaynak ‘kimse 3-4 ay içerisinde değerlendirme yapılıp ardından da -aralık veya ocak ayında referandumlar yapılabilmesi için- prosedürün son aşamasına girileceği düşünülemez. Yol haritalarının şekillendirildiği yerlerde müzakerelerin içeriği ve özüyle ilgilenilmiyor’ dedi.”