Türkiye, 2005 yılında başlayan AB katılım müzakereleri sürecinde, çıkarılan engeller nedeniyle bugüne kadar müzakerelere konu 33 fasıldan 14'ünü açarken sadece bir faslı kapatabildi. Ankara, AB'ye yeni fasıllar açması için sürekli olarak çağrıda bulunuyor.

"KATILIM MÜZAKERELERİNE YOĞUNLAŞMA ZAMANI GELDİ"

Türkiye'nin bu çağrısına AP üyeleri de destek verdi. AA muhabirine konuşan üyelerden Cristian Dan Preda, genel seçim sonucunun, Türkiye ile AB arasındaki müzakerelere olumlu katkıda bulunacağından emin olduğunu söyledi. Yeni kurulacak hükümetin TBMM'nin çoğunluğunun oyunu alacağına dikkati çeken Preda, "Meclis çoğunluğuyla sağlanmış istikrar ve meşruiyet, yeni hükümetin AB ile müzakereler ve reformlara odaklanmasına izin verecektir" dedi.

Seçimlerin artık geride kaldığını söyleyen Preda, "Bence artık AB ve Türkiye'nin katılım müzakerelerine yoğunlaşılmasının zamanı geldi. Önümüzdeki aylarda adalet ve temel özgürlükler alanındakiler dahil yeni fasıllar açılmalı" diye konuştu.

Preda, sığınmacı kriziyle ilgili olarak da AB ve Türkiye'nin beraber çalışması gerektiğini kaydederek "Önümüzdeki aylarda, Türk hükümetinin de desteğiyle bu konudaki işbirliği, AB-Türkiye Eylem Planı çerçevesinde hatta onun da ötesinde artacaktır" öngörüsünde bulundu.

"YENİ FASILLAR AÇILMALI"

Diğer bir üye Victor Boştinaru da AB-Türkiye ilişkilerinin geleceğine dair her zaman ümit içinde olduğunu kaydetti. Son yıllardaki yavaşlamaya işaret eden Boştinaru, "Artık AB'nin Türkiye ile katılım müzakerelerinde ilerlemesinin ve yeni fasıllar açmasının zamanı geldi. Müzakereler, bize sorunlu alanların tespiti ve çözümünü tartışma imkanı verecektir. Şu açık ki AB'nin genişlemesine dair taahhüt her iki tarafta da güçlü olmalı" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin AB için stratejik bir ortak olduğuna inandığını söyleyen Boştinaru, "Türkiye aynı zamanda sığınmacı krizine çözüm bulunmasında, DAEŞ'le mücadelede ve Suriye'de çatışmaların önlenmesinde de kilit ortak" dedi. Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılar için yaptıklarına dikkati çeken Boştinaru, AB'nin de bu konuda Türkiye'ye yardım etmesi gerektiğinin altını çizdi.

SIĞINMACI KRİZİ VE FASILLARIN AÇILMASI TARTIŞMALARI

AB, sığınmacı krizine çözüm bulma çabaları çerçevesinde Türk tarafıyla temaslara hız verdi. Bu süreçte Türkiye'nin AB katılım müzakerelerinde yeni fasılların açılması da tartışılmaya başlandı. Brüksel'de 15 Ekim'de toplanan AB zirvesinin sonuç bildirgesinde de "katılım sürecinin, müzakerelerde ilerleme sağlanması hedefiyle yeniden canlandırılmasına gerek duyulduğu" vurgulandı.

Türkiye ise AB'ye, enerji (15. fasıl), ekonomik ve parasal politikalar (17. fasıl), yargı ve temel haklar (23. fasıl), adalet, özgürlük ve güvenlik (24. fasıl), eğitim ve kültür (26. fasıl) ve dış, güvenlik ve savunma politikaları (31. fasıl) olmak üzere 6 faslın açılması çağrısı yapıyor.

Ancak bunun için vetoların kaldırılması gerekiyor. Katılım müzakerelerinde Kıbrıs Rum kesimi en az 6 faslın açılmasını tek yanlı olarak veto ediyor. Türkiye'nin Gümrük Birliği'ni yeni AB üyelerine genişleten EK Protokol'den kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmediği iddiasıyla AB üyeleri 2006 yılında 8 faslı dondurma kararı almıştı.

Türkiye'nin AB katılım müzakerelerinde ilerlemesi, çıkarılan siyasi engeller nedeniyle neredeyse imkansız hale gelse de üyeliğe hazırlanmayı sürdüren Ankara, Kıbrıs Rum kesimi başta olmak üzere AB üyesi ülkeler tarafından tek yanlı kararlarla uygulanan vetoların kaldırılmasını bekliyor.