BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri ZeydRaad el-Hüseyin, Türkiye, Ürdün ve Lübnan ile Avrupa ülkeleri Almanya ve İsveç'in korunmaya muhtaç mülteci ve sığınmacılara ev sahipliği yaparak "takdire şayan bir insani liderlik ortaya koyduğunu" söyledi.

BM İnsan Hakları Konseyinin 30. oturumunun ilk gününde konseye hitap eden BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd, konuşmasına cansız bedeni kıyıya vuran 3 yaşındaki Suriyeli Aylan'ın fotoğrafını hatırlatarak başladı.

Çin'de 100'den fazla avukatın göz altında tutulması, ABD'de siyahilere yönelik ayrımcılık, Orta Afrika Cumhuriyeti, Yemen, Libya, ve Irak'taki çatışmalar ve Filistin'deki insan hakları ihlalleri gibi bazı ülkelerde yaşanan sorunlara değinen Zeid, bu tür konuşma, oturum ve protestoların defalarca yapıldığını ancak pek ilerleme kaydedilemediğini anımsattı.

ZEİD, ŞUNLARI SÖYLEDİ:

"Bir yıldır yürüttüğüm İnsan Hakları Yüksek Komiserliği görevimde ben ve bir çok meslektaşım artık bitkin ve kızgınız. Bitkiniz çünkü insanların çektiği ıstırap her geçen gün artarken sistem bununla başa çıkamıyor. Kızgınız çünkü bütün bu konuşulanlar bu durumu değiştirecek gibi görünmüyor. Utanç duyulması gereken bir örnek ise Suriye'deki korkunç insan hakları ihlalleri. Suriye konusunda uluslararası toplumun başarısızlığını kınamaya devam etmeliyiz." 

TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR

Avrupa'daki sığınmacı krizini de değerlendiren Zeid, "Türkiye, Ürdün ve Lübnan ile Avrupa'da Almanya ve İsveç, korunmaya muhtaç mülteci ve sığınmacılara ev sahipliği yaparak takdire şayan bir insani liderlik ortaya koydu" dedi.

Zeid, diğer AB ülkeleri ve ABD ile Afrika ve Asya'daki karar mekanizmalarına "etkili bir göçmen politikası yürütülmesi" çağrısında bulundu.

"GÜVENLİK ÖNLEMLERİ DOĞRU BİR YAKLAŞIM DEĞİL"

Oturumda konuşan Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Ferden Çarıkçı ise Avrupa'daki sığınmacı krizi konusunda Zeyd'in endişelerini paylaştıklarını ifade etti.

Sığınmacıların da insan olduğuna ve haklarının korunması gerektiğine dikkati çeken Çarıkçı, "Sadece güvenlik önlemleri almak krizin çözümü için doğru bir yaklaşım değil. Daha kapsamlı ve insan haklarına dayalı bir yaklaşımın benimsenmesi gerek" dedi.

ULUSLARARASI TOPLUM SINIFTA KALDI

Suriye'deki krize de değinen Çarıkçı, bu ülkedeki zulmün korkunç boyutlara ulaştığını, bunun uluslararası barışı ve güvenliği tehdit ettiğini vurgulayarak, "Uluslararası toplum, Suriye halkını yalnız bıraktı" ifadesini kullandı.

Çarıkçı, Suriye'deki krizin tek çözümün Cenevre Bildirisi'nin prensiplerine uygun bir siyasi uzlaşı olduğunu dile getirerek, Türkiye'nin idam cezalarının kaldırılmasına yönelik girişimlerde aktif rol alacağını sözlerine ekledi.