Fabius, Fransa'da Lyon bölgesinde yerel yayım yapan Le Progres de Lyon gazetesine konuştu.

DAEŞ'le mücadelenin öneminin altını çizen Fabius, "DAEŞ'le mücadele, bölgesel güçler ve Suriye güçleriyle beraber sürdürülmezse tamamen etkili olmaz. Bu da halkına zulmeden otokrat Esad baştayken nasıl olacak?" ifadelerini kullandı.

Esad'in liderlik ettiği bir Suriye ordusuyla çalışmanın imkansız olduğunu vurgulayan Fabius, "Siyasi geçiş süreci başladığı ve Esad'in ordunun başında olmadığı zaman elbette Suriye ordusuyla çalışabiliriz" dedi.

Fabius, Suriye'de siyasi geçiş sürecinin şartlarının değiştiğine de işaret ederek, "Suriye'nin yeniden bir araya gelmesi için geçiş süreci şart ama bu geçiş sürecinden önce Esad'in illa gitmesi gerekmiyor ancak gelecekte kesin gideceğinin garantisinin verilmesi gerek" yorumunda bulundu.

Fransız Dışişleri Bakanı geçen hafta da DAEŞ'e karşı mücadelede Suriye ordusundan yararlanabileceklerini dile getirmişti.

Fransa, Suriye ve Irak'ta DAEŞ'e karşı savaşırken bir yandan da bölgede siyasi geçiş süreci için çaba sarf eden ülkelerin başında yer alıyor.

DAEŞ'in üstlendiği ve 130 kişinin ölümüne neden olan 13 Kasım Paris saldırıları sonrasında Fransa, DAEŞ'e karşı operasyonları arttırmış ve diğer müttefiklerine de DAEŞ'in özellikle Suriye'de vurulması konusunda çağrıda bulunmuştu.

İngiltere 2 gün önce Suriye'deki DAEŞ hedeflerine karşı operasyon başlatmış Almanya da Suriye'ye asker göndermeye ilişkin hükümet tezkeresini onaylamıştı.

Fransa, "Chammal" operasyonunda DAEŞ'in Irak'taki hedeflerini ilk kez 19 Eylül 2014'de vurmuş, DAEŞ'in Suriye'deki hedeflerini tespit etmek için ilk keşif uçuşunu da 19 Ekim 2015'de yapmıştı.