Maliki, Filistin'in Sesi Radyosu'na yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ortadoğu Dörtlüsü temsilcisinin bugün gelmesi bekleniyordu ancak Rus büyükelçisi dün ziyaretin iptal olduğunu haber verdi. Bu da Filistin ve İsrail'e gelecek olan heyetin tamamının ziyaretinin iptali anlamına gelir" dedi.

"2002'de Filistin için kurulan Ortadoğu Dörtlüsü, kuruluşundan bu yana Filistin'i ziyaret etmedi. Oluşumun varlığıyla çelişen bu durumu gündeme getirmemiz üzerine birkaç ay önce ziyaret kararı alındı" diyen Maliki şöyle konuştu:

"İsrail Başbakanı (Binyamin Netanyahu) o zaman müdahil oldu ve ziyaret iptal edildi. Bugün de ziyaret henüz net sebepleri bilinmeksizin son anda ertelendi hatta iptal edildi. Bunun sebeplerini araştıracağız. Ziyaret, Suriye dosyası başta olmak üzere bölgede yaşanan gelişmeler veya İsrail'in, durumu yakından inceleme fırsatı bulacak heyetin ziyaretine müdahalede bulunması nedeniyle ertelenmiş olabilir. Ortadoğu Dörtlüsü'nün olanları görgü tanıklarının ağzından dinlemesi, düşüncelerini ve politikasını değiştirebilir. Bu da İsrail'in istediği bir durum değil."

"ORTADOĞU DÖRTLÜSÜ, İSRAİL'İN YANINDA YER ALDI"

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yönetim Kurulu Üyesi Vasıl Ebu Yusuf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ortadoğu Dörtlüsü'nü kuruluşundan bu yana ilerleme kaydetmekte başarılı olamamak ve İsrail'in yanında yer almakla suçladı.

Ebu Yusuf, "Ortadoğu Dörtlüsü kurulduğundan bu yana Filistin davasına bir şey sunmadı aksine işgalci İsrail'in yanında yer aldı. Ortadoğu Dörtlüsü'nün Filistin ziyareti, yeniden ertelendi veya iptal edildi. Bu da Ortadoğu Dörtlüsü'nün İsrail konusunda ABD ile beraber hareket ettiğini gösteriyor" diye konuştu.

ORTADOĞU DÖRTLÜSÜ

BM, ABD, AB ve Rusya'nın yer aldığı Ortadoğu Dörtlüsü, Ortadoğu'da tırmanan çatışmaların bir sonucu olarak 1991 Madrid Konferansı'na atıfla 2002 yılında İspanya'nın başkenti Madrid'de kuruldu.