Eylemciler, iş güvenliğine dikkat çekmek için baret, “iş cinayetlerine” dikkat çekmek için de kefen giyerken, “Sendika Yoksa Cinayet Var”, “Çalışırken Ölmek İstemiyoruz”, “İş Cinayetlerini Durdurun” yazılı pankartlar taşıdı.

Eylemde konuşan DEV-İŞ Başkan Vekili Hasan Felek, iş kazalarının önlenmesinin özel sektör çalışanlarının sendikalaşmasının önündeki engellerin kaldırılması ile mümkün olacağını kaydetti. Felek, bunun yolunun da işverenlere teşvik uygulamaktan değil, sektörel bazda toplu iş sözleşmelerinin imzalanacağı yapısal bir düzenleme olduğunu belirtti.

Eylemin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar da basına açıklama yaparak, iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınan önlemler ve yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

FELEK: “2015’İN İLK 5 AYINDA 5 EMEKÇİ HAYATINI KAYBETTİ”

Felek, eylemi, hiç bir şeyin insan hayatından daha değerli olmadığını vurgulamak, sağlıklı ve güvenli ortamda çalışma hakkının en temel insan haklarından biri olduğunu anlatmak için gerçekleştirdiklerini belirtti.

Ülkede 2010 ve 2014 yılları arasında kayıtlara geçen toplam bin 256 iş kazasında 1231 yaralanma, 25 de ölüm yaşandığını söyleyen Felek, 2015’in ilk 5 ayında 5 emekçinin hayatını kaybettiğini vurguladı.

Bunların resmi rakamlar olduğuna işaret eden Felek, bunun yanında kayıt altına alınmayan, polise ve Çalışma Dairesi’ne bildirilmeyen, üstü örtülen iş kazaları da yaşandığını, bunların sayısının bilinmediğini kaydetti.

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün raporlarında gerekli tedbirlerin alınması halinde “iş cinayetlerinin” yüzde 98’i ve meslek hastalıklarının yüzde 100’ünün önlenebilir olduğunun vurgulandığını belirten Gürpınar, ülkede her yıl ortalama 200’ün üstünde işçinin yaralandığını, yılda ortalama 6 veya 7 işçinin hayatını kaybettiğini ifade etti.

Felek şöyle devam etti:

“Peki neden..! Nedenleri çok açık: Bu kazalar ve cinayetler bir rejim sorunudur, kapitalizmin doğasında var olan sömürmek ve doymak bilmez şekilde sömürmek; Patronların kar hırsı nedeniyle işçilerin hayatlarının önemsenmemesi; İşçi sağlığı ve iş güvenliğine dair önlemlerin alınmaması; Yetkililerin başta Çalışma Bakanlığı’nın yasalar ve mevzuat hükümleri açık ve ortada iken denetim görevlerini yerine getirmemesi; Özel sektörde sendikalaşmanın devlet ve işverenler işbirliği ile engellenmesi. İşte bu nedenlerdir ki iş kazası değil ısrarla iş cinayeti diyoruz. Son yıllarda neo liberal politikaların dayattığı sendikasız, güvencesiz, kuralsız ve uzun çalışma süreleri iş cinayetlerinin asıl ve temel nedenidir.”

“SEKTÖREL BAZDA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ SİSTEMİNE GEÇİLMELİ”

DEV-İŞ’in “iş cinayetlerinin” ve kazalarının önlenmesinin, özel sektör çalışanlarının sendikalaşmasının önündeki engellerin kaldırılması ile mümkün olacağına inandığını vurgulayan Felek, “Bunun da yolu işverenlere teşvik uygulamaktan değil, sektörel bazda toplu iş sözleşmelerinin imzalanacağı yapısal bir düzenleme ile olur. Aksi durum sendikaların ve emekçilerin en demokratik hakları olan sendikalaşma hakkının sulandırılmasıdır” dedi.

Felek, çalışanların “iş cinayetlerine” kurban edilmemesi, sakat kalmaması, emekçi ailelerinin gözyaşı akıtmaması ve acı çekmemesi için hükümet yetkililerini üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye ve sektörel bazda toplu iş sözleşmesi sistemine geçilerek, sendikalaşmanın önündeki engelleri kaldırmaya çağırdı.

GÜRPINAR: “ÖNLEMLER PAKETİ HAYATA GEÇİRİLMEKTE”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar da basına yaptığı açıklamada, ülkede yaşanan iş kazalarının önlenmesi, en aza indirilmesi, iş yerlerinde sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı yaratılabilmesi için bakanlığın 6 maddelik bir önlemler paketi hazırladığını, bunun adım adım hayata geçirilmekte olduğunu belirtti.

Paketin içinde yasal düzenleme gerektiren, bir kısmı da idari tedbirlerden oluşan maddelerin yer aldığını söyleyen Gürpınar, idari tedbirlerle ilgili maddelerin uygulanmasının sürdürüldüğünü, ilgili meslek odaları ve kuruluşlarla işbirliği içinde eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri yapıldığını kaydetti.

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı yetiştirilmesi amacıyla kurs düzenlendiğine işaret eden Gürpınar, 85 kursiyerin bu eğitimden geçirileceğini, final sınavında başarılı olan kursiyerlerin işyerlerinde yetkili, sertifikalı, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak hizmet vereceklerini ifade etti.

“CEZA VE YAPTIRIMLAR YETERSİZ”

İş sağlığı ve güvenliği konusunda ceza ve yaptırımların yetersiz olduğunu söyleyen Gürpınar, bunların artırılması için “İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası”nda bir değişiklik hazırladıklarını belirtti.

Gürpınar, Sosyal Sigortalarla ilgili değişiklik Yasa Tasarısı’nın Bakanlar Kurulu’ndan geçirilerek, Meclis’e sevk edildiğini söyledi.

“SOSYAL SİGORTA PRİM ORANLARI DÖRT PUAN ARTIRILACAK”

Değişiklikle ilgili bilgi veren Gürpınar, “Bundan böyle iş kazalarının yaşandığı işletmelerde, o iş yerlerinin sahipleri kazayı takip eden bir yıl boyunca ödeyecekleri sosyal sigorta prim oranları dört puan artırılacak. Bu da kendilerine cezalardan ayrı olarak, ilave bir sigorta maliyeti olarak yüklenecek. İşletme sahiplerinin bu alandaki tedbirleri almaları için bir motivasyon sağlayacak” dedi.

Devlet ihale sistemine iş sağlığı ve güvenliği unsurlarının dahil edilmesi konusunda da bir çalışma hazırladıklarını belirten Gürpınar, “İş kazaları bakımından iyi bir sicile sahip olan işletmelerin ihale tekliflerinde artı puan almaları, yetersiz sicilleri olan işletmelerin ise eksi puan almasını sağlayacak bir düzenleme üzerinde çalışıyoruz” diye konuştu.

Gürpınar, eğitim, bilinçlendirme ve farkındalık faaliyetleri, yaptırımların, cezaların ve sigorta maliyetlerinin artırılması ve denetimlerin yaygınlaştırılması hedefiyle hareket ettiklerini, çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

“11 DOSYA MAHKEMEYE SEVK EDİLDİ”

Denetim sonucunda hata ve kusur tespiti halinde bunları mahkemeye sevk ettiklerini belirten Gürpınar, 2015 yılı içinde iş kazalarıyla ilgili 11 dosyanın düzenlenerek, mahkemeye sevk edildiğini vurguladı.

Gürpınar, hedeflerinin gelecek üç yıl içinde iş sağlığı ve güvenliği alanında Avrupa Birliği standartlarını yakalamak olduğunu kaydetti.