Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, çıktıkları yolun çok zor, engeller ve dirençlerle dolu bir yol olmasına karşın, ülke çocuklarının ve gençlerinin geleceği için bu savaşı kazanmak zorunda olduklarını ifade etti.

Göreve başladıkları 6 aylık sürede takım ruhu ile çalışarak, mücadele zeminini güçlendirmeye öncelik verdiklerini kaydeden Karaokçu, bu çerçevede yükselmeye başlayan toplumsal duyarlılığın en büyük güç ve moralleri olduğunu vurguladı.

ÖZGE KİZİR

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, Haberal Kıbrıslı gazetesine yaptığı açıklamada, Komisyonun çalışmaları ve ülkedeki uyuşturucu sorunu konusunda değerlendirmelerde bulundu. 6 aylık görev süresi dolan Komisyonun ilk başta belirlediği öncelikleri konusu imkânlar ölçüsünde ciddi adımlar attıklarına inandıklarını belirten Karaokçu, “Önümüzü görebilmek için gerekli olan veri tabanı oluşturulması ve ülkemizdeki uyuşturucu sorununun fotoğrafının görme bizim için önemliydi. Bu çerçevede DAÜ PDRAM Başkanı Prof Dr. Biran Mertan, çok ciddi bir sorumluluk üstlenerek ülkede bugüne kadar yapılan akademik çalışmalar yanında, resmi kuruluşların durumu ve bu kurumların verilerini de alarak Kuzey Kıbrıs’ta Uyuşturucu Çalışmaları Raporu’nu hazırlamıştık. Kamuoyu ile paylaşılan bu rapor bugüne kadar bu alanda bütünlüklü olarak hazırlanan en ciddi ve kapsamlı bir çalışma olmuştur. Bu rapor, hem bugüne kadar yapılan çalışmaların artılarını ve eksilerini görmemizi sağladığı gibi, ortaya konulan öneriler ile de bundan sonraki çalışmalarımıza ışık tutacak çok değerli bir rapor olmuştur. 

Bundan da ötesi, bugüne kadar yapılan çalışmalarla ilgili olarak bir belleğe de sahip olduk. Bu nedenle Mertan ve ekibine bir kez daha teşekkürlerimi sunmak istiyorum” dedi.

“Ülke genelinde 4 tane bilimsel araştırma yapılması kararını ürettik”

Ülkede madde kullanımı konusundaki oranlar ne değerlendiren Karaokçu, “Veri tabanını oluşturup bundan sonraki stratejimizi belirleyebilmek için, veri tabanı oluşturmak bizim olmazsa olmazımızdı. Bugüne kadar yapılan çalışmalarla ilgili Raporun oluşturulmasının ardından ve mevcut durumun tespiti açısından Komisyon olarak ülke genelinde 4 tane bilimsel araştırma yapılması kararını ürettik” dedi. Karaokçu, bu görevi de komisyon üyesi ve bu alanda bugüne kadar birçok çalışma yapmış Prof. Dr. Mehmet Çakıcı’nın üstlendiğini ifade etti. 

“Avrupa Birliği ülkelerinde yapılan Gençlik Araştırmalarının aynısıdır”

Karaokçu, “Araştırma, KKTC, Ev Çalışması; İlkokul, Ortaokul ve Lise araştırmasını kapsamaktadır. KKTC ev çalışmasının sonuçlarını önümüzdeki hafta içerisinde halkımızla paylaşmayı hedefliyoruz. Ortaokul ve Lise çalışması, Avrupa Birliği ülkelerinde yapılan Gençlik Araştırmalarının aynısıdır. Çakıcı’nın 1996’dan başlamak üzere okullarda 4 kez uyguladığı bir ankettir. Elde edeceğimiz sonuçlar, 20 yıl öncesindeki durumla, bugünün karşılaştırılması açısından çok değerli ışık tutacaktır” dedi.

“Elimizde çok güçlü doneler olacaktır”

İlkokullarda ilk ve ağırlıklı olarak sigara ve alkol kullanımıyla ilgili durumu ölçmeyi hedefleyen anketin Amerika Birleşik Devletleri’nde uygulanan bir anket olduğunu belirten Karaokçu, “Bu 4 anketten elde edeceğimiz sonuçlara göre, veri tabanı oluşturma açısından elimizde çok güçlü doneler olacaktır. Bu noktada Çakıcı ve ekibine, okullardaki araştırmalarımız konusunda gösterdiği duyarlılık ve hassasiyet nedeniyle Eğitim Bakanı Özdemir Berova ve ekibine teşekkürü bir borç bilirim. Komisyon olarak elde edeceğimiz bu sonuçlar şu anda çalışmalarımızı yürüttüğümüz eğitim programının çok daha bilimsel veriler üzerine oturtulmasını sağlayacaktır. Hazırlanacak olan Eğitim Programı’nın hedefi, Eğitim Bakanlığı’nın ilgi birimleri ile değerlendirildikten sonra, uyuşturucuyla ilgili eğitimin müfredata girmesi ve bu yöndeki eksikliğin kalıcı şekilde giderilmesidir” şeklinde konuştu.

“Alnımızın akıyla başardığımıza inanıyorum”

Düzenlenen Çalıştay konusuna değinen Karaokçu, “Çalıştay’ın 18 Kasım’da göreve başlayan Komisyonumuzun en ciddi sınavlarından biri olduğunu ve bunu da alnımızın akıyla başardığımıza inanıyorum. Bazı eksikliklerimiz olmasına karşın, gerek KKTC’den gerekse Türkiye’den üst düzeyde ve yoğun katılım olmasını komisyonumuza olan güvenin bir göstergesi olduğunu düşünüyorum. Çalıştayla ilgili sonuç bildirgesi ve raporumuzu da önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.

 “Alkol ve sigara uyuşturuculara geçişte çok ciddi bir etken”

Karaokçu, Komisyon olarak başlatılan denetimler konusunda komisyon olarak göreve başlanılan ilk günlerde vatandaşlar, çocuklar ve gençler için risk olduğu düşünülen mekânlara yönelik denetimler yapılması yönünde çok ciddi talepler ile karşılaştığını vurgulayarak şunları söyledi: “Komisyon olarak alkol ve sigaranın gayrı yasal uyuşturucular için geçişte çok ciddi bir etken olduğunun bilincindeydik ve bu konuda denetim yapmak yanında yasal altyapımız konusunda adımlar atmak da hedeflerimiz arasındaydı. Bu çerçevede İlçe Emniyet Kurulları ile Başbakanlıkta bir toplantı yaptık. Kaymakamlar, bölge polis müdürleri, yerel yönetim ve ilgili birim temsilcilerimizle yaptığımız çok verimli toplantıda koordineli bir şekilde tüm birimlerin katılımı ile denetimler başlatılması kararı üretildi” dedi.

“Risk oluşturan 4-5 mekân da kapatıldı”

Karaokçu, “İnternet cafe, bet ofisler, diskolar, barlar, okul çevrelerindeki büfe ve marketler, alkollü içki satışı yapan yerlere yönelik olarak denetimler başlattık. İlçe Emniyet Kurulu Başkanı olan Girne Kaymakamı Mehmet Envergil, yanında Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Girne Polis Müdürü Hüseyin Yeşildağlı, Temel Sağlık Dairesi Girne Şubesi ve Çalışma Dairesi ekiplerinin üst düzeyde duyarlılığı neticesinde Girne bölgesinde çok ciddi denetimler gerçekleştirdik. Saat 22.00’da başlayıp sabah 03.30’a kadar devam eden gece denetimlerimizde karşılaştığımız olumsuzluklara anında müdahale edildi. Sigara ve alkolle ilgili yasalara aykırı hareket edenlere gerekli cezalar kesildi ve gerçekten amacı dışında kullanılan ve gençlerimiz için risk oluşturan 4-5 mekân da kapatıldı” şeklinde konuştu.

“Yasalara uymayanlar hakkında gerekli işlemler başlatıldı”

Gece ve bir gündüz denetimleri gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Karaokçu, “Buralarda da görülen olumsuzluklara müdahale edildi ve yasalara uymayanlar hakkında gerekli işlemler başlatıldı. Başlatılan denetimlerin sistemli bir şekilde devam etmesi konusunda tüm kaymakamlarla görüş birliği içindeyiz. Devletin tüm ilgili birimleri ile koordineli bir şekilde yapılan denetimlerler konusunda vatandaşlardan çok olumlu tepkiler alıyoruz. Ülke gençliğimiz ve çocuklarımızın adına, denetimlere katılan tüm bireylere teşekkür etmek istiyorum” dedi.

“Bu savaşı kazanmak zorunda olduğumuzu biliyoruz”

Karaokçu sözlerini şöyle tamamladı: “Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu olarak attığımız her olumlu adımın gençlerimizin ve çocuklarımızın uyuşturucuya karşı koruma zırhını güçlendireceğinin bilinci ile hareket ediyoruz. Çıktığımız yol çok zor, engeller ve dirençlerle dolu bir yol olmasına karşın, ülke çocuklarımızın ve gençlerinin geleceği için bu savaşı kazanmak zorunda olduğumuzu biliyoruz. 6 aylık sürede karşılaşılan dirençler ve engeller mücadele şevkimizi kırmadı, aksine daha da artırdı. Bu çerçevede yükselmeye başlayan toplumsal duyarlılık da en büyük güç ve moralimizi oluşturmaktadır.”