Fransa genelinde 42 şehirde görülen ve agresif bir tür olan Asya kaplan sivrisineği hızla yayılmaya devam ediyor. Sineğin yaydığı zika virüsü ise uzmanları alarma geçirdi.

Kıbrıs’ta da Lefkoşa ve Girne bölgelerinde görüldüğü iddia edilen tehlikeli sinekler konusunda araştırma yapılırken, Fransa’da 42 bölgede kaplan sivrisineği alarmı verildi.

Konuyla ilgili Kıbrıs Postası'ndan Cansu Yarışan'a konuşan Biyologlar Derneği Genel Sekreteri Hasan Sarpten kaplan sivrisineğinin ülkede görülüp görülmediği ile ilgili araştırmaların devam ettiğini ifade ederken, Afrika kökenli insanlarda zika virüsü bulunması durumunda sinekler aracılığıyla yayılan virüsün KKTC’de de tehlike yaratabileceğini söyledi.

SARPTEN: “AFRİKA KÖKENLİ KİŞİLERDE ZİKA VİRÜSÜ BULUNMASI HALİNDE VİRÜS YAYILABİLİR”

Biyologlar Derneği Genel Sekreteri Hasan Sarpten, dünyada büyük tehlike yaratan kaplan sineğinin ülkede bulunup bulunmadığı yönünde araştırmalarının devam ettiğini ifade ederek, yakın coğrafyalarda görülen sineğin ve yaydığı zika virüsünün ülkemizde de tehlike yaratabileceğini söyledi. Ülkeye gelen Afrika kökenli kişilerde zika virüsü bulunması halinde sinekler aracılığıyla virüsün yayılabileceğini belirten Sarpten, Biyologlar Derneği olarak konuyla ilgili araştırmalarının devam ettiğini ve elde edilen kesin bilgilerin paylaşılacağını kaydetti.

FRANSA SAĞLIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ UYARDI …

Fransa Sağlık Genel Müdürlüğü’nden(DGS) yapılan açıklamada, 42 bölgedeki vatandaşlara bu sivrisineğe karşı dikkatli olmaları çağrısında bulundu.

Açıklamada bu tür sivrisineğin Chikungunya virüsü, dang humması ya da zika virüsünün taşıyıcısı oldukları uyarısında bulunuldu. Kıbrıs’ta da özellikle Lefkoşa ve Girne bölgelerinde görülen bu sivrisineklerin uzun zamandır deniz aşırı bölgelerde, özellikle Hint Okyanusu’nda bulunduğuna dikkat çekilirken La Reunion bölgesindeki dang humması salgınının nedeni oldukları kaydedildi. Fransa ile La Reunion arasında yapılan seyahatlerden dolayı bu virüsün Fransa’ya da gelme riskinin olduğu kaydedildi.

NASIL YAYILIYORLAR?

Uzmanlar, sinekler ile ilgili verdiği bilgide bu sivrisineklerin kanatlarının uzun mesafeleri kat edecek kapasitede olmadığını ve eşyalara yuva yapıp larva bırakarak insanların eşyaları üzerinden yayıldığını belirttiler. Dolayısıyla farkında olmadan sinekleri arabalarımızda, trende, gemide misafir ettiğimizi söyleyen uzmanlar bu sineklere karşı önlem alınmasının önemini vurguladı.

ÖNLEMLERİNİZİ ALIN

Kaplan sivrisineğinin tamamen ortadan kaldırılmasının zor olduğu belirtilirken, herkesin kendisi için önlem alması gerektiği belirtildi. Bu kapsamda, su birikintilerinin önlenmesi gerektiği çünkü kaplan sivrisineğinin bu birikintilere larva bıraktığı verilen bilgiler arasında. Ayrıca suyun olmadığı yerlerde üreyemeyen bu sineklere karşı saksı altlıklarında biriken suların düzenli olarak dökülmesi, altlıklarda su kalmamasına dikkat edilmesi ve suyun birikebileceği yerler olan el arabaları ve sulama kaplarında su kalmamasına dikkat edilmesi uyarısında bulunuldu.