Haberal Kıbrıslı gazetesinden Candan Mert'in haberine göre; Yeniden Doğuş Partisi(YDP) Genel Başkanı ve Milletvekili Erhan Arıklı, Özgürlük ve Reform Partisi(ÖRP)-Cumhuriyetçi Türk Partisi(CTP) koalisyon döneminde hellim ihracatı konusunda yolsuzluk yapıldığını iddia ederek, bu bağlamda elinde belgelerin bulunduğunu ve yolsuzlukların su yüzüne çıkarılacağını dile getirdi.

“21 bin ton hellim, ücretsiz verildi!”

Yeniden Doğuş Partisi(YDP) Genel Başkanı ve Milletvekili Erhan Arıklı, konuk olarak katıldığı Kartal Harman’ın hazırlayıp sunduğu “Ayaküstü 1 Saat” isimli programda 2008-2009 yıllarında Ferdi Sabit Soyer’in Başbakan, Öntaç Düzgün’ün Müsteşar olduğu dönemde İngiltere’den Ali Özkutay isimli bir şahsa, orada şirket kurulduğunu belirtti. Arıklı, bahse konu şirketin 100 sterlin sermayeli bir şirket olduğunu dile getirirken, şahsın KKTC’ye gelerek ‘Ben sizden hellim alacağım, bu hellimi İngiltere’ye götürüp pazarlayacağım’ dediğini ve teklifin yetkililer tarafından onaylandığını kaydetti.

“Rüşvet için paraya ihtiyacım var!”

Bunun ardından Özkutay’a 21 bin ton hellim verildiğini ve herhangi bir bedel istenmediğini iddia eden Arıklı, şahsa yol gümrük vs ücreti diyerek 64 bin 600 sterlin verildiğini ve bunun teminat talep edilmeden yapıldığını ileri sürdü. Bahse konu şahsın tırı ve parayı alarak hellimi Türkiye’ye götürdüğünü ve Bulgaristan’dan içeri alınmadığını belirten Erhan Arıklı, Özkutay’ın Başbakanlığı arayarak, ‘Burada rüşvet dağıtmak için paraya ihtiyacım var!’ ifadelerini kullandığını, bunun ardından 24 bin 500 avronun Bakanlar Kurulu kararı ile çıkarılarak söz konusu şahsa gönderildiğini kaydetti. Tüm bunların ardından hellimlerin Bulgaristan’a alınmadığını ve KKTC’ye geri getirildiğini belirten Arıklı, 64 bin 600 sterlin ile 24 bin 500 avronun kayıp olduğunu aktardı.

“Dosyanın akıbeti meçhul”

Kayıp olan paralar ile ilgili şikayetlerin yapıldığını ifade eden YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı, polisin gerekli araştırmaları yaparak ifadeleri aldığını belirtirken, bunun yanında Başsavcılığa dosyaların gönderildiğini ancak bir süre sonra dosyanın da kaybolduğunu dile getirdi. Mevcut konumda dosyanın akıbetinin meçhul olduğunu kaydeden Erhan Arıklı, “Savcılıkta mıdır, kapatıldı mı; bilinmiyor. Geçen gün Başbakanın Meclis kürsüsünde dile getirdiği 45 dosyanın içerisinde bunu ben göremedim” ifadelerini kullandı. Konu bağlamında kendilerinin de araştırmalar yaptıklarını aktaran Arıklı, Başbakan Tufan Erhürman’a konuyu tekrar gündeme getirmesi açısından dosyayı takdim edeceklerini söyledi.

“Gereği neyse yapılsın, bunun peşindeyiz”

Ulusal Birlik Partisi(UBP), Cumhuriyetçi Türk Partisi(CTP) ve Demokrat Parti(DP)’nin üçünün de geçmiş dönemlerde gerek yetkililer, gerekse partiler içerisindeki siyasilerin bir şekilde yolsuzluklar ile adlarının anıldığını kaydeden Erhan Arıklı, bu dönemde hükümetin yolsuzlukları araştırmak, açığa çıkarmak ve yargıya havale etme iddiası ile iktidara gelen bir hükümet olduğunu kaydeden Genel Başkan Arıklı, “Biz de bu iddiayı yerine getirsinler diye yardımcı olacağız. Ancak hiç kimse de Başsavcılığı, onu-bunu bahane edip, ‘Dosya kapatıldıysa mesele yoktur’ diyerek mazeretlerin arkasına sığınmasın; gereği neyse yapılacaktır, biz bunun peşindeyiz” ifadelerini kullandı.